Tarzan1
TARZAN OG JANE: Jane (Margot Robbie) og Tarzan (Alexander Skarsgård) finner kjærligheten i Afrikas jungel. (Foto: Warner Bros.)

Jungeldrømmer i hundre år

Del artikkelen i Sosial medier

Fortellingene om jungelens konge har vært en verdensomspennende suksess, og nesten tretti forskjellige muskelmenn har gjennom åra fått slenge seg i lianene. I sommer er det svenske Alexander Skarsgård sin tur.

Det er over hundre år siden Edgar Rice Burroughs ga ut den første romanen om Tarzan, og nesten like lenge har vi sett ham på kino.

Historien om Tarzan begynner dramatisk. Den skotske lord Greystoke er på sjøreise sammen med sin gravide hustru, da mannskapet på skipet gjør mytteri. Ekteparet blir satt i land på den afrikanske kysten, mens båten seiler videre. Det er en ublid skjebne, for de unge adelige er slett ikke Robinson-materiale og lider av sult og tørst fra første dag.

På grunn av sin høye intelligens og blåe blod blir han en naturlig lederskikkelse i gorillaflokken.

Lady Greystoke føder en sønn, men dør kort tid etter av sykdom og utmattelse. En flokk gorillaer dukker opp, og dermed er det ute med jarlen av Greystoke også. En gorillahunn forbarmer seg over det lille guttebarnet. Hun har selv nettopp mistet en baby, og er full av melk og morskjærlighet. Slik går det til at gutten vokser opp blant gorillaer i jungelen. De kaller ham Tarzan – den hårløse apen.

Lord Greystoke

Tarzan vokser opp til å bli en kjempe, full av gorillamelk som han er, og lærer seg alle gorillaens egenskaper. Han kan klatre og slenge seg i lianene, han kan brøle og slåss. På grunn av sin høye intelligens og blåe blod blir han en naturlig lederskikkelse i gorillaflokken. En dag kommer han over hytten hvor foreldrene møtte sin skjebne.

Han finner en ABC i farens reisekoffert, og dermed lærer han seg å lese og skrive engelsk. På den måten kan han studere farens dagbok, og slik finne han ut hvem han var. Tarzan er enearving til godset Greystoke og alle rikdommene som hører til det. Det han ikke vet, er at ekspedisjoner har lett etter foreldrene hans i årevis. En dag blir han funnet, og hans identitet fastslått. Tarzan blir med til sivilisasjonen. Men han mistrives i byen. Han vil ikke gå med klær og sko og drikke te. Og snart er han tilbake i sin elskede jungel igjen.

Svensk Tarzan

Den første Tarzan på film var svensk. Foreldrene til Stellan Windrow flyttet til USA rundt århundreskiftet, og dermed hadde han amerikansk statsborgerskap. Windrow hadde akkurat gjort ferdig en scene i filmen, hvor han slenger seg i tretoppene, da han ble innkalt til første verdenskrig.

Filmselskapet fant snart en erstatter i politimannen Elmo Lincoln. Han hadde vært på film tidligere, og trengte bare en sort parykk for å bli villmann i jungelen. Tarzan of The Apes kom i 1918 og ble en gigantisk suksess. Windrow kunne bare se på at Lincoln ble filmstjerne, mens han selv ble glemt. De hadde til og med beholdt scenen med ham i tretoppene. 

Sterke menn

I stumfilmtiden var de ikke så nøye på at det skulle være profesjonelle skuespillere i filmrollene, spesielt ikke i actionfilmer. De hadde ingen replikker, så det viktigste var at fysikken var i orden. En brannmann eller en bryggesjauer fikk duge. At de ikke kunne spille, og så keitete ut foran kamera, tok de ikke så tungt. Det viktigste var at de var store og sterke.

At Tarzan møtte tigre og indiske elefanter i Afrikas jungel, stusset ingen over, og en alligator lignet jo på en krokodille.

Det var heller ikke så mange ekte utendørsscener, det meste ble til i studio, for publikum hadde ikke så høye krav til realisme. At Tarzan møtte tigre og indiske elefanter i Afrikas jungel, stusset ingen over, og en alligator lignet jo på en krokodille. Villdyr var villdyr, og man brukte dem man hadde for hånden.

Det ble ingen dreis over filmene før en talende Tarzan dukket opp på trettitallet. I dag er det ingen som husker den blonde sjarmøren Buster Crabbe, men i mellomkrigstiden var han alle amerikanske barns store helt.

klassisk tarzan
OLYMPISKE MESTRE I JUNGELEN: I Norge, som i resten av verden, er det Johnny Weissmuller (til venstre) de fleste tenker på som Tarzan. Men også Buster Crabbe (til høyre) hadde vunnet flere olympiske medaljer i svømming. Det han manglet av skuespillererfaring, tok han igjen på utseendet.

Forløper til tvserier

Buster Crabbe var sportsmann, og hadde vunnet flere olympiske medaljer i svømming. Det han manglet av skuespillererfaring, tok han igjen på utseendet. Buster så ut som en filmstjerne lenge før han ble det. Hans spesialitet var å spille i korte episodefilmer, som var forløperen til fjernsynsseriene.

Buster Crabbe så ut som en filmstjerne lenge før han ble det.

En lengre kinofilm ble delt opp i mange avsnitt, og dermed kunne man selge flere billetter. Episodene sluttet alltid når det var mest dramatisk og spennende, og publikum måtte vente til uken etter for å få se hvordan det gikk.

Buster gikk fra den ene suksessen etter den andre, og spilte blant annet Lyn Gordon, Billy the Kid og Buck Rogers til det yngste kinopublikummets store begeistring. Men flere filmer som Tarzan ble det ikke på Buster. Hans versjon av jungelmannen ble fullstendig satt i skyggen av en nykommer på lerretet. Hans navn var Johnny Weissmuller.

Rot med rettigheter

Hvem som var nykommer kan forresten diskuteres, for det hele var en skandale i Hollywood. Edgar Rice Burroughs hadde nemlig solgt filmrettighetene for Tarzan til flere selskaper. MGM, som hadde Weissmuller, oppdaget plutselig at et annet filmselskap drev innspilling av de samme bøkene de trodde de hadde eksklusive rettigheter til. Burroughs måtte forlegen innrømme at dette hadde han glemt.

Som et plaster på såret trakk han tilbake klausulen i kontrakten der det stod at svigersønnen hans skulle spille Tarzan. Det var en gave han hadde gitt i datterens bryllup noen år tidligere. Nå fikk det heller bare være. Dessuten var svigersønnen en spjæling, så han konkluderte med at Weissmuller var mye bedre skikket til oppgaven.

MGM murret, men fortsatte likevel med innspillingen. De løste fadesen ved å betale Buster Crabbes selskap til å vente ett år før de lanserte sin versjon. Slik gikk det til at Tarzan the Ape Man så dagens lys i 1932, mens Crabbes Tarzan the Fearless ble utsatt til året etter.

Amerikansk helt

Johnny Weissmuller var en amerikansk helt. I likhet med Buster Crabbe var han svømmer og hadde tatt fem olympiske gullmedaljer. Han ble regnet som verdens raskeste i vannet, og hadde hele 67 verdensrekorder på rullebladet. Men som tjuefire år gammel la han sportskarrieren på hylla. I stedet ble han modell for undertøy og badebukser, og reiste rundt i landet for å reklamere plaggene ved å arrangere svømmeshow.

Det gjaldt å få Johnny Weissmuller ut i sitt rette element, så han kunne få briljere med svømmeferdighetene.

Publikum møtte villig opp for å treffe stjernen og kanskje få en autograf. Det var da han kom i kontakt med MGM og skrev kontrakt om å spille Jungelens konge i seks filmer. Senere ble det seks til.

Noen karakterskuespiller kunne man ikke beskylde Weissmuller for å være, men han hadde voldsom publikumsappell. Han behøvde ikke å si så mye, for Tarzan har jo aldri vært særlig pratsom. Det ble skrevet vannscener til hver eneste film. Det gjaldt å få Weissmuller ut i sitt rette element, så han kunne få briljere med svømmeferdighetene.

_B4B1734.dng
TARZAN MED VASKEBRETT: «Du ser ut som du er photoshoppet» sa Emma Stone til Alexander Skarsgård i filmen Crazy, Stupid, Love (2011).

Den rette Tarzan

I Norge, som i resten av verden, er det Johnny Weissmuller de fleste tenker på som Tarzan. De gamle filmene ble nyutsendt på kino til langt ut på syttitallet. Han definerte rollen, og har samme status som Sean Connory har for James Bond-filmene.

Men alt har en ende. Da Weissmuller spilte Tarzan for tolvte gang i 1948 (Tarzan og havfruene) var han blitt en tragikomisk figur. Weissmuller var nå 43 år gammel og hadde lagt kraftig på seg. Borte var den atletiske modellen for underbukser, og i stedet fikk vi se en middelaldrende mann som hadde kost seg mye og trent lite.

Man kunne til og med se at Tarzan brukte sko i noen scener. Fullstendig uakseptabelt, selvfølgelig. Som om ikke det var sørgelig nok, hadde de prøvd å sprite opp filmen med noen idiotiske sanger. Det var en trist sorti. Weissmuller fikk aldri spille Tarzan mer etter dette. I stedet ble det tretten filmer som Jungle Jim, en annen lettkledd og fåmælt muskelmann. 

Ny vår på tv

Tarzanfilmene fikk aldri samme status igjen etter Johnny Weissmuller, selv om det stadig kom nye i årene etterpå. Publikums smak var blitt mer sofistikert, det skulle mer til enn noen aper og løver for å trollbinde dem. Afrika var ikke lenger et fjernt og mystisk kontinent, men et sted bare noen timers flyreise unna.

Joda, vi er klare for nok en svensk Tarzan, nesten hundre år etter at Stellan Windrow slengte seg rundt i tretoppene.

Også kvinnene var blitt lei av Tarzan. Han var høy og mørk, men dessverre håpløst ensporet, primitiv og uromantisk. Det gikk ikke an å føre en samtale med fyren; han svarte bare med grynting og enstavelser.

Bare på fjernsyn fikk Tarzan en ny vår. Ron Ely ble nummer femten i rekken som apekonge i en svært populær tv-serie fra 1966. Populær ble også Wolf Larson i den 64 episoder lange serien fra 1991. Et hederlig forsøk på å gjenskape den gamle jungelstemningen på kino kom med Greystoke: The Legend of Tarzan i 1984. Cristopher Lambert gjorde en god figur som Tarzan, og filmen er blant de beste tolkningene av fortellingen.

Ny svensk Tarzan

Men i sommer er det Alexander Skarsgård som gjelder. Etter fjernsynsseriene Generation Kill og True Blood er han blitt langt mer kjent enn sin skuespillerpappa Stellan. Denne gangen har fortellingen fått en ny innfallsvinkel. Når The Legend of Tarzan starter, har Tarzan flyttet til Skottland og begynt sitt nye liv som lord Greystoke. Men han lengter selvsagt tilbake til sin elskede jungel, og når han får en sjanse til å dra dit, reiser han på timen.

Slangen i paradiset er den kyniske Captain Rom, som er nok en skurkerolle skreddersydd for Christoph Waltz (Spectre, Django Unchained, Inglourious Basterds). Det blir nok heftige saker, godt hjulpet av computeranimasjon og lydeffekter.

Regissør David Yates er en mann som mestrer kunsten å fortelle en historie. Det viste han i de fire siste filmene om Harry Potter. Joda, vi er klare for nok en svensk Tarzan, nesten hundre år etter at Stellan Windrow slengte seg rundt i tretoppene.

Tarzan-FAKTABOKS-416x500 2

Edgar Rice Burroughs (1875-1950)

  • Amerikansk forfatter som skrev et hundretalls bøker, mest i sjangeren science fiction og fantasy.
  • Er mest kjent for de 24 romanene i bokserien om Tarzan.
  • Var en pioner innen sjangeren fantasy. Han lot også Tarzan møte fortidsdyr og mytologiske vesener.
  • Var tidlig ute med merchandising av karakterene sine, spesielt Tarzan. Oppdaget den store inntektskilden det var å selge rettighetene til filmer, tegneserier og leketøy.
  • Kjøpte flere tusen mål land i San Fernando Valley i California, hvor han bosatte seg. Fikk myndighetenes tillatelse til å omdøpe stedet til Tarzana.

 

Del artikkelen i Sosial medier

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this