ROSEFLOSSHATTEN: Denne hatten er kantet med rosa skinn. På toppen er det silke, og rosene er nålefiltede. Hatten ble laget til en utstilling på Bogstad gård i 2015. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

Høy i hatten

Fana Husflidslag begynte i det små. Nå har de vokst seg store. Hattemaker Torild Finsrud Velure har vært med fra starten, og gleder seg til det årlige julemarkedet denne helgen, som er et av Vestlandets største.

 Velure var med på å starte opp Fana Husflidslag i 1989. 28 år seinere har laget over 150 medlemmer. I helgen er hun og husflidlaget klare for sitt årlige julemarked, og av erfaring venter de storinnrykk.

– Folk står i kø utenfor Bjarghallen lørdag morgen for å få komme inn på messen. Det er ikke bare fanaboere, men tilreisende fra både sør og nord, forteller Velure. 

På julemarkedet kan håndverkere stille ut sine produkter innen blant annet skinn, veving og tre. 

Karen Agathe Myrmehl, som er aktiv i husflidslaget, har i år fått hovedansvaret for gjennomføringen av julemarkedet. Ettersom hun gikk av med pensjon i august har hun god tid til å organisere årets marked.

Både Velure og Myrmehl forteller om stor interesse fra folk i alle aldre for håndverksfag og husflid.
– Vi har studieringer flere ganger i uka. Det kan for eksempel være veving, Os-rosemaling, bunadssøm og hedebosøm, sier de. 

BINDERSHATTEN: Velure bruker alle materialer hun kommer over i sine hatter. Alle herrehatter kanter hun med svart skinn. Dette er hovedsakelig en herrehatt. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

Nå gleder de seg til helgens marked.
Julemarkedet vårt er åpent for kunsthåndverkere og husflidshåndverkere, og noen få lokale produsenter av mat.

Antall deltakere har økt med årene, og denne helgen ventes det rundt 100 utstillere.
– Interessen er stor for å få lov å delta på messen og vi har ventelister. Vi har utstillere fra hele Sør-Norge, men med hovedvekt på Vestlandet, forteller Myrmehl. 

NORGE RUNDT MED HATTER

På julemarkedet, som i hovedsak er en håndverksmesse, kan håndverkere stille ut sine produkter innen blant annet skinn, veving og tre. Torild Finsrud Velure, som er medlem av Norske Modister og Hattedesignere, stiller selvfølgelig ut sine flotte hatter.

Hun reiser mye rundt på stand både i Norge og i utlandet, og selger hatter i alle former og farger. På julemarkedet i Fana er de veldig nøye med hvem som får stå på stand, slik at ikke alle standsene er like.

– Folk setter pris på kvaliteten på markedet, det er det som gjør at så mange har hørt om oss, avslutter Myrmehl.

Julemarkedet i Fana holder åpent fra 25.-26.november i Bjarghallen på Stend.

ENGELSK KONFEKT: Egentlig skal de små konfektene forestille nordlyset, men de kan også minne om søtlige herligheter. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

 

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this