Hemmelig 1
TIL FORFALL: Huset fra 1887 står i dag til forfall. I 2016 ble det lagt presenning på taket på grunn av lekkasje. Bergen kirkelige fellesråd har tatt vare på elementer fra taket som kan brukes igjen ved eventuell restaurering. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

ET HEMMELIG GALLERI

Del artikkelen i Sosial medier

Den gamle sveitservillaen på Nesttun ligger for seg selv på en liten høyde rett bak Birkeland kirke. Mange vet nok ikke hvilke kunstskatter som skjuler seg der oppe blant de høye trærne.

– Hvis man ikke vet om huset, så merker man ikke at det er der.

– Hvis man ikke vet om det, så merker man ikke at det er der, sier kunstner Susan Hebden om huset, som ble bygget i 1887.
– I følge datteren til en som eide huset på 1900-tallet ble villaen flyttet fra sentrum og ut hit.

Sistnevnte var en av pådriverne for å starte opp atelier- og galleridrift i sveitservillaen etter at Steinerskolen hadde brukt huset som skolebygning fra 1989 til 2003. Kunstnergruppen Aktiv kunst overtok driften av huset i 2003.

HUSET FORFALLER

I dag har eiendommen høy kulturhistorisk verdi ettersom både stallen og et gammelt uthus i opprinnelig byggestil også er bevart. Men huset står til forfall.

Hemmelig 4
KUNSTMALER OG FORSIKRINGSMANN: Kristian Kaarød, jobber fulltid i KLP, men får likevel tid til å bruke atelieret sitt på Galleri Sveitservilla. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

– Ettersom det eies av Bergen kirkelige fellesråd og går inn i samme vedlikeholdsbudsjett som alle kirkene i byen, så kommer Galleri Sveitservilla dessverre langt ned på listen, sier Kristian Kaarød, kunstner på deltid og styreleder i Aktiv kunst. 

Huset består av mange rom, opprinnelig soverom og stuer, som i dag hovedsakelig blir brukt til atelierer.

Ulike kunstneriske uttrykk fyller hvert rom. Sterke farger og figurative bilder i ett rom, mørkere toner og abstrakt tenking i et annet.

I første etasje er det galleri hvor kunstnerne på huset både har fire faste fellesutstillinger i løpet av året, samt separatutstillinger en gang i blant. Susan Hebden, husets grand old lady, jobbet lenge for å få til galleridrift.

– Da vi også overtok førsteetasjen lagde vi galleri med en gang. I starten gikk det litt i rykk og napp når det gjelder når det var åpent, men nå har vi faste åpningstider hver søndag med rullerende vakter, sier hun.

BREDDE OG MANGFOLD 

Kunstergruppen Aktiv kunst består av 14 kunstnere som alle driver innen billedkunst.

Hemmelig 2
DEDIKERTE: Susan Hebden var med på å få i gang galleriet, mens Kristian Kaarød har sittet som styreleder i snart fire år. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

– Her er det kunstnere i ulike aldre, og med variert bakgrunn. Vi ønsker mangfold og bredde, i tillegg til å støtte opp om alle utøvende kunstnere i vårt område, sier Kaarød.

Selv jobber styrelederen i KLP, hvor han blant annet sitter i KLP sin kunstkomité, og maler på kveldstid og på fritiden.

Galleriet er fylt med malerier fra gulv til tak. Forskjellige maleteknikker glir over i hverandre. Med 14 kreative kunstnerhoder kan det bli vanskelig å forene alle ideene til utstillingsoppsett.

– Det er ikke alltid like lett å få alt til å harmonere. Vi bytter på å henge opp hver utstilling. Det er de som henger opp som bestemmer hvordan utstillingen blir, forteller Hebden.

Kunstnerne synes det er veldig gøy at stadig flere tar turen til galleriet. I gjennomsnitt er det mellom 20 og 30 stykker som besøker galleriet hver søndag.

– Vi er en viktig kulturinstitusjon både på Nesttun og i Bergen. Alle kunstnerne har et reelt ønske om å få Galleri Sveitservilla til å fungere. For første gang skal vi nå ha juleutstilling, opplyser Kaarød.

Juleutstillingen er åpen hver søndag mellom klokken 12 og 16 til og med søndag 3. desember.

Hemmelig 5
GALLERIET: Det holdes fire fellesutstillinger i året med verker av kunstnerne på huset. i tillegg kommer to separatutstillinger. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

Del artikkelen i Sosial medier

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this