skyenibyen1
DAMPET SEG TIL RØYKESLUTT: – De fleste forskningsresultater viser at damping bare er fem prosent så skadelig som det å røyke sigaretter, sier Christer Kårdal. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Gutten i dampen

Del artikkelen i Sosial medier

Stadig flere klarer å kutte røyken ved hjelp av e-sigarett. – Vi har faste kunder som har panikk for at vi skal være tom for den rette dampejuicen deres, fordi de er livredd for å begynne å røyke igjen, sier Christer Kårdal i Skyen i Byen.

Skyen i Byen har et bredt utvalg e-sigaretter og tilbehør både for nybegynnere og for de som ønsker de litt mer avanserte typene. Butikken startet opp i slutten av 2016, og ligger i Øvregaten – like ved Fløibanen.

Eier og daglig leder er Nina Kårdal, som startet butikken etter en idé fra sin stesønn Christer Kårdal. Sistnevnte jobber nå fast i butikken, mens Nina er innom ukentlig for å hjelpe til.

FASTE DAMPETREFF

– Bare i England er det nå flere som bruker e-sigaretter enn som røyker.

– Tanken var å gjøre noe utenom det vanlige, sier Christer, som forteller at den første ideen var å lage en kombinert butikk og dampekafé, med salg av vafler og kaffe.

– Problemet var å finne et lokale der det også var tillatt å selge mat, legger Nina til.
– Så da forsvant det med kafébiten, og vi endte opp med kun butikk. Men vi steker vafler noen fredager innimellom, og har satt frem litt stoler både inne i butikken og utenfor.

– Det sosiale har vært viktig for oss like siden oppstarten, sier Christer.
– Vi har månedlige treff sammen med en del av de faste kundene, og mange kommer innom om fredagene for å ta en kopp kaffe med oss.

skyenibyen2
HJELPER MANGE: – Jeg føler at det vi gjør er noe som har stor betydning for mange. Hadde det vært noe slikt den gangen jeg sluttet å røyke, så hadde jeg nok fått en mye lettere overgang, sier Nina Kårdal. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Nina driver flere firmaer, blant annet transportfirmaet Argos. Frem til 2014 drev hun i barnehagebransjen, og eide en barnehage i Steinsviken og en på Kolltveit.

– Skyen i Byen er ganske langt fra det å drive barnehage?

– Ja, men jeg føler at det vi gjør er noe som har stor betydning for mange. Hadde det vært noe slikt den gangen jeg sluttet å røyke, så hadde jeg nok fått en mye lettere overgang.

– Du damper ikke selv?

– Nei, men jeg må jo si at det er fristende å prøve, med så mange gode smaker som finnes.

MED OG UTEN TOBAKKSMAK

FAKTA SkyeniByen
Mer informasjon: Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Stortinget, to artikler fra forskning.no (Er e-sigaretter helseskadelige? og Smaksstoffer i e-sigaretter kan skade blodceller), samt en rapport fra Public Health England.

Kunder som vil bruke e-sigaretter for å slutte å røyke ønsker som oftest at det skal smake som røyk. Christer lar dem da gjerne få prøve en av fruktsmakene som han selv foretrekker.

– Da sier de ofte at «jeg kan få en slik som du har», sier han.
– Det med røyksmak er ikke så viktig, så lenge du får riktig mengde styrke på nikotinen. Da jeg selv skulle slutte å røyke, kjøpte jeg tre ulike typer juice med tobakksmak og tre med fruktsmak. De med tobakksmak ligger fortsatt i en skuff et eller annet sted.

– Klarer folk å erstatte sigaretter med damp?

– De aller fleste klarer det. Etter at damp kom på banen, så har det blitt en redning for veldig mange. Bare i England er det nå flere som bruker e-sigaretter enn som røyker.

– Men du får ikke den samme svimmelheten og sitringen i fingrene som du får fra sigaretter?

– Kanskje ikke for deg, men veldig mange sier at de får den samme effekten. For min egen del er det akkurat det samme i dag, men det tok tid å komme dit. Tar jeg en røyk i dag, så må jeg bare legge den vekk etter tre trekk. Jeg innbiller meg at jeg har lyst på det, men det smaker ikke noe godt lenger. Så det er nok noe som endrer seg mer og mer, helt til du får følelsen av at du har erstattet det helt.

Flere av de faste kundene hans forteller at de ikke har tatt seg en røyk etter at de kjøpte dampeutstyr hos Skyen i Byen.

– Mange av kundene våre har vært med oss siden dag én. Jeg føler at jeg kunne sagt til mange av dem at dersom du ikke klarer å slutte å røyke så skal du få pengene tilbake.

– Jeg har prøvd damping, og synes at det innimellom gir litt surkling i halsen?

– Ja. Det som er viktig, er at du drikker litt vann innimellom. Propylenglykolen i juicen kan være et allergen, så det kan være at du reagerer på det. Dessuten er sigaretter tilsatt hostedempende midler, det er det ikke i dampejuicen. Husk også å bytte filter.

– Hvor ofte skal man skifte filter?

– Det varierer alt etter bruken, men vanligvis hver 14. dag. Du kjenner det på at det smaker brent.

– Hvorfor blir det brent smak?

– Det er fordi inni disse filtrene er det bomull. Den tar inn væske hver gang du trekker inn. Til slutt så er det så tykt av væske i bomullen at den ikke klarer å trekke mer til seg – og da blir det brent i stedet.

– 95 PROSENT MINDRE SKADELIG

– Hvordan er det med lovverket? Det er ikke tillatt å selge nikotin?

– Hadde det vært noe slikt den gangen jeg sluttet å røyke, så hadde jeg nok fått en mye lettere overgang.

– Nei. Det er noe som vi venter på.

– Hva må kunden gjøre da?

– Da er det eventuelt å bestille fra Sverige.

– Det er lovlig?

– Ja. Du kan bestille som privatperson fra land innenfor EU. Vi sitter og venter på et lovverk som skal tre i kraft, slik at det blir tillatt å selge nikotin. Det er et paradoks. Du har ikke lov å selge et produkt som skal hjelpe deg å slutte å røyke, men du kan gjerne gå på Rema1000 og kjøpe sigaretter.

– Men nikotin er jo skadelig?

– Ja, men nikotinen er det minst skadelige som er i en røyk. De fleste forskningsresultater viser at damping bare er fem prosent så skadelig som det å røyke sigaretter. Jeg så en video der de sammenlignet trafikkskader med og uten bilbelte. Da var det snakk om at det å bruke bilbelte var femti prosent skadereduserende. E-sigaretter er faktisk 95 prosent skadereduserende i forhold til røyk, hevder han.

– Det er 4000 giftstoffer i en vanlig sigarett. E-sigaretten har nikotin, medisinsk glyserin og propylenglykol. De to siste er ting du finner i maten din, i astmamedisinen din, og i ventilene på Haukeland sykehus for å gjøre luften bedre. Nå er jo ikke jeg lege, men jeg får mange pasienter som er sendt hit av legene sine.

skyenibyen3
FARGERIKE E-SIGARETTER: Skyen i Byen har et stort utvalg av e-sigaretter og annet dampeutstyr i ulike størrelser og farger. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Etter at dette intervjuet stod på trykk i vår papirutgave, har vi fått en henvendelse fra overlege Marie Alnæs og seksjonssjef Torgeir Storaas ved Seksjon for klinisk spesialallergi og regionalt senter for astma, allergi og annen overfølsomhet i Helse Vest og Marianne Aanerud, overlege ved Lungeavdelingen Haukeland Universitetssykehus. I en felles uttalelse skriver de følgende:

«Vi reagerer på deres tosidige reportasje i utgave fra 25/6-19, som hyller e sigaretten og lar flere udokumenterte utsagn som, sitat: «Flere leger sender pasienter til meg», «95 prosent skadereduserende med e sigarett i forhold til røyk», «nikotinen er det minst farlige i en røyk», «e- sigaretter inneholder kun nikotin, medisinsk glyserin og propylenglykol».

Dette er misvisende og ikke kildebelagte utsagn. Dere har en faktaboks fra Folkehelseinstituttet (FHI) ved siden av artikkelen, men har utelukket de viktigste fakta som FHI skriver på sin hjemmeside om e sigaretter, nemlig at nettopp nikotinet er sterkt helseskadelig, at e sigaretter inneholder mange ofte udeklarerte smak- og tilsetningsstoffer, og at det er svært usikkert om overgang til e sigaretter (og spesielt de med nikotin som selgeren i den såkalte artikkelen så sårt savner) er mindre helseskadelig enn vanlige sigaretter. I tillegg er det flere dokumenterte tilfeller hvor e sigaretter har eksplodert og gitt ansiktsskader.

Forbudet mot salg av e sigaretter med nikotin ble forresten opphevet allerede desember 2016 av Stortinget, men de som selger dette må registrere seg hos Altinn og produktene må være registrert hos Statens legemiddelverk. (Kilde Helsedirektoratet.no avlest 27/6-19), ingen produkter med nikotin er til nå registrert og godkjent, av flere årsaker, men først og fremst de helseskadelige effektene av disse. 

Artikkelen minner om en betalt reklame, og i Norge er det svært strenge regler, ja faktisk et forbud mot å reklamere for røykeprodukter, dette inkluderer E sigaretter! Dere er en fulldistribuert gratisavis som også hyller at man må ta vare på barn og unge, og lovnader om skadefrie e sigaretter er ikke egnet for dette, selv om fokuset er på røykeslutt. Vi som leger er svært skeptiske til at bruken av e sigaretter øker og at dette kan bli et folkehelseproblem. Tilbudet med mange smaker kan også være spesielt forlokkende for nye brukere som ikke er tidligere røykere, om helserisikoen bagatelliseres.»

SVAR FRA BERGENSMAGASINETS REDAKTØR: Først, bare for å ha slått det fast: Dette intervjuet er ikke «betalt reklame», slik dere hevder. Derimot inngår det i en serie der vi presenterer bergenske gründere. Når det gjelder sitatene dere peker på innledningsvis, så står de for intervjuobjektets regning. Det er ikke slik i Norge, at dersom noen uttaler seg i en sak i et intervju, så er dette automatisk avisens mening. Bergensmagasinet er klar over at nikotin er en helseskadelig substans, noe vi også  påpeker overfor intervjuobjektet. I faktaboksen påpeker vi også at enkelte smaksstoffer som tilsettes er skadelige. Samtidig blir e-sigaretter fremhevet av flere som mindre skadelig enn sigaretter – se blant annet den siste lenken under faktaboksen over, som er en rapport fra Public Health England. Denne oppsummeres slik:

Ecigarettes an evidence update A report commissioned by Public Health England
Les eller last ned (pdf) hele rapporten her: E-Cigarettes: an evidence update – A report commissioned by Public Health England

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this