Eirin1
SLUTT PÅ USIKRE EIRÍN: 22 år gamle Eirín Kristiansen fra Tertnes har blogget siden hun var 18 år. Da hun nylig debuterte med boken Miss Independent, ble alle eksemplarene revet vekk etter noen dager. Mest fornøyd er hun med overgangen fra usikre til sterke Eirin. (Foto: Martine H. Leknes)

Frøken selvstendig

Del artikkelen i Sosial medier

Som blogger livnærer Eirin Kristiansen seg av bildene og tekstene hun produserer. Da 22-åringen debuterte med boken Miss Independent i vår, slo hun Norlis nettsalgsrekord, og etter to dager var hele opplaget revet vekk. – Det er helt uvirkelig, sier hun.

Tiden da man avfeide blogging som et ungdomsfenomen er forbi. Nå omtales bloggerne som kløktige entreprenører med stor påvirkningskraft. Da nettstedet Medier24 kåret medie-Norges 50 mektigste personer, var Sophie Elise Isachsen første kvinne på listen med sin 11. plass, foran både forlagsredaktører og kulturministeren.

En hverdagsbibel

Tertnesjenten Eirin Kristiansen har blogget siden hun var 18 år, og er med sine 90 000 lesere i uken den største bloggeren i Bergen. Da hun høsten 2014 var med i TV2-programmet Bloggerne, ble seerne kjent med en ung og målrettet jente, som hadde lagt bak seg en til tider vanskelig ungdomstid. Som blogger har Kristiansen som mål å inspirere. Det ønsket hun også å gjøre med boken Miss Independent.

– Man er ikke kjedelig selv om man liker å være alene.

– Boken er ment å fungere som en hverdagsbibel, som leserne kan bla i når de trenger inspirasjon og et avbrekk. I likhet med bloggen ønsker jeg at den skal være et positivt og oppløftende univers, hvor både leserne og jeg selv kan trekke seg tilbake og stenge ute alt av utfordringer og hverdagsproblemer.

En gullbillett

Kristiansen ble kontaktet av forlaget Pantagruel i begynnelsen av 2015. De neste månedene var det få som visste at hun satt og skrev på utkastet til boken som ett år senere skulle slå Norlis nettsalgsrekord. Under den offisielle boklanseringen av Miss Independent på Xhibition var redaktøren redd for at boklageret skulle gå tomt, og etter noen dager gjorde det nettopp det. Hele førsteopplaget på 4000 eksemplarer ble revet vekk, og 4000 nye bøker ble bestilt.

Miss Independent har mellomtittelen «Bli sjef i ditt eget liv», og tar for seg både blogging og karriere, livsstil og velvære, samtidig som den guider leserne i hvordan å stå på egne ben og våge å være annerledes. Den består av personlige tekster, med tips til alt fra hvordan ta de beste Instagram-bilder til den perfekte weekend-bagen, og bloggerens favorittoppskrifter.

– Jeg kunne finne på å si til mamma at jeg skulle være med venner, men så satt jeg alene på et busstopp i to timer.

– Jeg hadde faktisk begynt skrive litt for meg selv, uten noe særlig mål og mening, så da jeg ble kontaktet av Pantagruel så jeg på muligheten som en gullbillett. Når jeg sitter med boken i hånden, er det nesten litt uvirkelig. Har jeg skrevet alt dette, liksom?

Et av målene med boken var å inkludere personlige tekster, og la leserne blir bedre kjent med henne. Også besteforeldrene har bidratt; morfar med seks utvalgte råd for et godt liv, og mormor med sine beste kjerringråd.

– Det at de har bidratt til boken min betyr veldig mye for meg.

Lov å være introvert

Kristiansen har aldri lagt skjul på at hun trives godt i eget selskap, verken på bloggen eller i boken. Da hun i april publiserte et leserinnlegg i Bergens Tidende med tittelen «Lykkeligst alene» om det å identifisere seg som introvert, var det flere i kommentarfeltet som kjente seg igjen. Selv opplevde hun å bli utstøtt fra vennegjengen på videregående, og hun fant stadig mer glede i å være alene.

– På ungdomsskolen og videregående er det mange som føler et press på å være sosiale, at de må være det for å i det hele tatt passe inn. Jeg kunne finne på å si til mamma at jeg skulle være med venner, men så satt jeg alene på et busstopp i to timer. Jeg var rett og slett flau, men jeg håper virkelig at tiden er moden for at man kan slippe å finne på unnskyldninger. Man er ikke kjedelig selv om man liker å være alene.

Eirin2
BOKSUKSESS: Under lanseringen av boken Miss Independent var det mange som dukket opp på Xhibition for å sikre seg et signert eksemplar. (Foto: Martine H. Leknes)

Åpen om alkoholisme

I boken skriver hun også om farens tidligere alkoholproblemer, noe hun hittil har holdt unna bloggen. Valget tok hun da hun hadde en dårlig dag, og måtte få følelsene ned på papiret. Resultatet er en tekst i brevform, med tittelen Kjære pappa. Den er skrevet av en stolt datter, som har gjort mye for at faren skulle ha det bra i sine vanskelige tider.

– Jeg står opp klokken 07, jeg også. Da er det frem med kaffen, og så begynner jeg å skrive.

– Jeg satt hjemme en dag og bare gråt og gråt, og begynte derfor å skrive. Så tenkte jeg; hvorfor ikke ta det med i boken? Det har jo vært en viktig del av min historie, og det er ingenting å skamme seg over, sier hun.

Innleggene hennes engasjerer, og det skorter ikke på kommentarer fra de faste leserne. Innimellom all rosen kommer også en del personlige spørsmål. Blant annet spekuleres det ofte i kjærester. Kristiansen skjønner godt at leserne engasjerer seg.

– Jeg har alltid hatt et godt forhold til leserne, og jeg får veldig lite dårlige kommentarer. Jeg merker derimot at jo større bloggen blir, jo mer anonyme kommentarer får jeg. De som har fulgt meg lenge føler en type nærhet til meg, som om jeg er venninnen deres. Derfor forstår jeg godt at de er nysgjerrige. Men litt privatliv må man få ha, ler hun.

Store summer

Dagens blogg-Norge er et helproft marked. De mest populære bloggerne er et yndet mål for annonsørene, og enhver toppblogger har opptil flere samarbeidspartnere som betaler godt. At bloggere kan ha så store inntekter, er det mange som sliter med å forstå. Det skorter derfor ikke på nedlatende kommentarer hos de største bloggene.

– Det har vært ubehagelig til tider, og jeg har følt at jeg har vært nødt til å forsvare meg selv og det jeg driver med. Vi bloggere har blitt forretningskvinner de siste årene, for det er en business – uten tvil. Jeg tror det er mange som ikke vil akseptere at samfunnet utvikler seg.

Bak de daglige innleggene ligger det timevis av arbeid, og Kristiansen har vært sin egen sjef i flere år.
– Det verste er at folk tror at det er lettjente penger, men det er det ikke. Jeg står opp klokken 07, jeg også. Da er det frem med kaffen, og så begynner jeg å skrive. Ellers går mye av dagen med til å ta bilder, svare på eposter, ha møter og så videre.

Impulskjøp av drømmebilen

Tiden hun har lagt ned på bloggen de siste årene, har gitt resultater. Det er grunnen til at Kristiansen kunne kjøpe seg drømmebilen, en Porsche Cayenne, som 21-åring. Et impulskjøp, riktignok. Sammen med en venninne bestemte hun seg for å prøvekjøre bilen som hun så mange ganger har snudd seg etter på gaten.

– Det var fint vær og vi hadde lyst på en kjøretur. Da vi kom på bilbutikken, fant selvfølgelig eieren frem den fineste Porschen. Jeg hadde jo aldri planlagt å kjøpe bil den dagen, men da vi kom tilbake, sa han: «Ja, du vil ikke ha den da?» Da snudde jeg meg mot Cathrine og sa: «eg bare gønnar på, eg». Hun bare lo og sa: «gønn på, Kristiansen», ler hun.

Foreldrene, som nå har begynt å forstå hvor stor bloggen faktisk er, støtter henne fullt ut.
– Pappa har aldri spilt så mye lotto som etter at jeg kjøpte bilen. Jeg sa jeg skulle kjøpe en til ham dersom jeg noen gang får råd til det.

– Jeg har alltid hatt en indre følelse om at jeg skulle bli noe større. At det skulle bli bloggen hadde jeg aldri sett for meg.

Nå har 22-åringen eget kontor i sentrum, og har nylig flyttet inn i sitt splitter nye hus på Bjorøy. Det har hun fått skreddersydd etter egne ønsker.
– Når jeg tenker på Bjorøy, tenker jeg først og fremst på hvor fredelig og idyllisk det er der. Hverdagen min er hektisk. Det er veldig mye som skjer, og ingen uker er like. Da er det ekstra deilig å ha et rolig sted rett ved sjøen, som likevel ikke er langt fra byen.

Fra usikker til sterk

Nå som boken har kommet til verden, er det ingen hviling på laurbærene. Kristiansen har stadig flere jern i ilden, men vil ikke avsløre noe ennå. En ting er klart: hun må prestere hver dag for å kunne leve som hun gjør. Planen er å skape noe hun kan falle tilbake på når bloggingen en dag tar slutt.

– Hva har vært høydepunktet for deg så langt?
– Høydepunktet har ingenting med bloggens suksess å gjøre, men det at jeg kan kjenne en overgang fra usikre Eirin til sterke Eirin. At jeg har klart å slutte å bry meg om hva alle tenker, det er det aller viktigste. Det høres kanskje rart ut, men jeg har alltid hatt en indre følelse om at jeg skulle bli noe større. At det skulle bli bloggen hadde jeg aldri sett for meg.

 

Eirin3
KONTORLIV I SENTRUM: Med eget kontor i Bergen sentrum styrer 22-åringen dagene helt selv. (Foto: Martine H. Leknes)

Del artikkelen i Sosial medier

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this