korseminar 1
KAPPEKLEDT KOR: Koristene har fine smil, men på fredagens forestilling blir stemningen både mer mystisk og dyster når de fremfører musikk av franske Era (Enminential Rythmn of the Ancestors).

Bydelskor med verdensmusikk

Del artikkelen i Sosial medier

Når Bøneskoret, Fanakoret og Fyllingsdalskoret for første gang går sammen om en større forestilling, blir det med en heftig middelalderfest i Bergens storstue.

Samler man de tre bydelskorene fra Bønes, Fyllingsdalen og Fana i et og samme øvingslokale, er resultatet over 150 entusiastiske sangfugler i alderen 18 til over 70.

– Koristene er giret og gleder seg, og orkesteret er klare. Dette skal bli en happening.

Kommende fredag samles alle koristene for forestillingen «Verdensmusikk av Era» i Grieghallen. Musikken som skal fremføres er fra det franske musikkprosjektet Enminential Rythmn of the Ancestors (Era), og kan beskrives som en storslått blanding av opera, rock, elektronisk og gregoriansk musikkstil.

Bergensmagasinet var til stede under et øvingsseminar på Laksevåg videregående skole i begynnelsen av måneden. Prosjektleder Johnny Rogne, som til vanlig synger i Fyllingsdalskoret, er spent og forventningsfull.

– Ideen om å bruke musikken til Era kom fra en av koristene våre. Vi visste at dirigenten vår, Jens Holstad, har hatt lyst til å samle de tre korene sine, og det var slik vi kom på å lage et samarbeidsprosjekt. Vi har vært i kontakt med Guy Protheroe, som har laget de originale notene for Era, og han kommer til og med flygende fra London for å være med på konserten. Det synes vi er stor stas.

Det innebærer selvsagt en betydelig risiko å sette forestillingen til Grieghallen, men gode sponsorer og et ivrig publikum skal være nok til at prosjektet ikke går i minus. De har leid inn profesjonell regissør og koreograf, i tillegg til fem musikere.

– Dette er en stor satsing på amatørkorfronten, og blir virkelig spennende. Vi har jo tatt steget fullt ut ved å leie storsalen i Grieghallen, og det er det nok ikke alle som hadde våget. Vi regner heldigvis med å bli utsolgt. Så langt har vi solgt over 1100 billetter.

Korseminar 3
DRØMMEDUO: Prosjektleder Johnny Rogne (t.v.) og dirigent Jens Holstad ser frem mot fredagens forestilling. De har stått på i lang tid for å få dette til.

Sterke budskap

Korene har valgt ut sine favoritter blant Eras låter, og kommer til å fremføre 15 av de mest kjente låtene fra storhetstiden mellom 1997 og 2003.

– Hva er spesielt med denne type musikk?

– Musikken til Era er basert på historien om katarene, en kristen folkegruppe fra 1100-tallet som emigrerte fra Øst-Europa til Sør-Frankrike. De var opptatt av verdier som likeverd mellom menn og kvinner, rettferdig fordeling av ressurser og ikke-vold. Det er verdier som også er svært viktige i dag.

– Forestillingen vår skal både favne og vise frem denne historien, og vi kommer til å benytte bildeshow, dans, lys og røyk for å skape ordentlig stemning. En gruppe blant koristene har gjort en fantastisk jobb med å sy kapper til samtlige. Det blir en kveld med spirituell musikk og sterke budskap, forteller Rogne.

Rogne er ikke vond å be når det kommer til å ramse opp fordelene ved å synge i kor.

– Det er helsebringende, og ikke minst veldig sosialt. Å bli med i kor er en fantastisk mulighet for nyinnflyttede som ønsker å få et nytt nettverk. Vi har det kjempegøy, det er det ingen tvil om.

Rogne berømmer innsatsen til alle som er med på å sette forestillingen til livs.

– All den kunnskapen og de ulike yrkesgruppene som er representert i dette koret, gjør at vi klarer dette sammen. Det skaper et stort engasjement når så mange samles for å skape musikk sammen. Det blir også en stor opplevelse for koristene, som får stå på en slik scene for første gang.

Kor som terapi

Musikkpedagog og musikklærer ved Radøy og Øygarden kulturskole, Jens Holstad, er mannen som står bak de tre bydelskorene. Bøneskoret ble startet i 1997, mens de to andre så dagens lys i 2000. Til vanlig øver hvert kor én gang i uken.

Det betyr at Holstad bruker tre ettermiddager hver eneste uke på å lede koristene sine. I tillegg arrangeres det julekonsert hver søndag i desember med hvert av korene. Det må være definisjonen på en ekte, musikalsk ildsjel. Til den forekommende forstillingen, har korene lagt bak seg mange timer med øving.

– Dette er spennende, symfonisk rock blandet med innslag av middelaldertema. Det er mange ulike sjangre, og måten solistene skal synge på er vidt forskjellig. Noen skal synge med åpen stemme, mens andre skal høres grumsete og mystisk ut. Koristene er giret og gleder seg, og orkesteret er klare. Dette skal bli en happening, lover Holstad.

Både prosjektleder Johnny Rogne og dirigent Jens Holstad får ubetinget skryt av Siriann Tvedt, som til vanlig synger i Fyllingsdalskoret.

– Innsatsen deres er helt unik. Johnny er en fantastisk prosjektleder; han er veldig flink å holde tråden og å delegere oppgaver. Jens er et fyrverkeri på konsert. Det er ingen tvil om at livet hans består av sang og musikk. Tenk at han står bak tre kor; det sier jo litt om innsatsen.

Også Tvedt berømmer korlivets innvirke på humør og helse.

– Jeg har en t-skjorte med skriften: «Jeg trenger ikke terapi, jeg går i kor», og den synes jeg sier alt. Musikk utløser noe i oss mennesker; vi blir så glade. Det å synge sammen skaper enda sterkere bånd. Jeg begynte i kor for syv år siden, og har aldri angret. Det er kjempegøy.

Med Jens Holstad som dirigent får man altså se Bøneskoret, Fanakoret og Fyllingsdalenkoret fremføre ERA i Grieghallen førstkommende fredag (29. september).

Korseminar 2
ALDRI ANGRET: Siriann Tvedt begynte i Fyllingsdalkoret for syv år siden, og har aldri angret en dag. Hun berømmer Jens og Johnny for innsatsen.

Del artikkelen i Sosial medier

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this