Boerning 1
FRA SUNNMØRE TIL RUSSLAND: Roy er tilbake, sammen med sin kamerat Lille Gul. (Foto: SF Studios)

Popcornfilm med stor underholdningsverdi

Del artikkelen i Sosial medier

Den andre Børning-filmen tviholder på oppskriften som ga megasuksess forrige gang. Det har vist seg å være et riktig valg, for oppfølgeren er like morsom som den første.

Tittel: Børning 2
Regi: Hallvard Bræin

Nok en gang blir Roy (Anders Baasmo Christiansen) utfordret til å ta sin gule 1967 Mustang med på billøp. Han er motvillig, men datteren Nina (Ida Husøy) blir tungen på vektskålen.

Filmen treffer svært bra der den var ment å treffe.

Hun skal nemlig delta sammen med den bråkjekke kjæresten Charley (Jonas Hoff Oftebro), og det liker pappa dårlig. Han vil kjøre etter for å hente henne hjem. Tullebukkene Doffen (Sven Nordin) og Nybakken (Otto Jespersen) er selvsagt også med. Gjengen er atter samlet. Start og mål på bilracet blir avgjort ved å kaste dartpiler på kartet. Løpet skal starte i Fosnavåg på Sunnmøre og ende i Murmansk i Russland, og har bare en regel: Alt er tillatt for å vinne.

Omstridt sjanger

Bilrace-filmer er en sjanger som alltid har vært hatet av filmkritikere, men elsket av publikum. Det har gjentatt seg fra syttitallets Gumball- og Cannonball-serier frem til dagens rekke av Fast & Furious-filmer. Fascinasjonen av fart og flotte biler er mye større enn ønsket om troverdighet og karakterskildringer.

At noe slikt skulle være mulig å overføre til norske forhold var det få som trodde for noen år siden, men Børning solgte over 380.000 kinobilletter og ble den nest mest besøkte filmen i 2014. Regissør Hallvard Bræin & co hadde nemlig fulgt en formel som er like enkel som den er skamløst kommersiell. Det enkle viste seg nok en gang å være det beste.

Enkle karakterer

Karakterene er enkle og lett gjenkjennelige, med klare paralleller til Olsenbanden. Roy, Doffen og Nybakken er en tapertrio med hjerter av gull. Det eneste de fikser i livet er å kjøre fort og langt med bil. Deres erkemotstander er den selvhøytidelige politimannen Philip Mørk (Henrik Mestad), som selv bryter alle lover i forsøket på å stanse dem. Det ender i fengsel, men etter endt soning er de klare for nye bilrace.

Kritikere har ikke skjønt noe som helst. De kjører elbil.

På sin ferd støter de på bygdetullinger av alle slag, det er Utkant-Norge sett fra Oslo. Men bilene er like viktige medspillere, og filmene er proppet med flotte sportsbiler. De fleste er av nyere dato, i skarp kontrast til den nesten femti år gamle Mustangen Roy kjører. Men hvem tviler på at de gamle er eldst?

Norge rundt

Teamet bak Børning-filmene var tidlig ute med å kontakte amcar-klubber og andre bilentusiaster der filminnspillingene skulle skje. Slik fikk de statister og flotte biler til filmene, samt at de skapte blest og interesse blant et potensielt publikum. Børning ble en snakkis lenge før den var innspilt, og forventningene var store. I tillegg hadde de et stort publikum hos alle som ville se heimplassen sin på film flimre forbi gjennom bilruten i hundre kilometer i timen.

Børning-filmene frir til et publikum som synes terningkast ett og to fra filmkritikere er et kvalitetsstempel. De slår en ring rundt sin kultur, og dårlig omtale genererer bare flere solgte billetter. Kritikere har ikke skjønt noe som helst. De kjører elbil. 

Politisk ukorrekt

Det er lett å kritisere Børning 2 for ukorrekte politiske holdninger. Å hylle bensinslukende biler mens kloden oppvarmes, oppfordring til råkjøring, stereotype kjønnsroller, fravær av flerkulturelle karakterer, hemningsløs produktplassering og svake kvinnelige rollemodeller. Det er bare å gå i gang.

Jeg er faktisk litt imponert over hva de har fått til på et lite budsjett.

Men jeg synes filmen treffer svært bra der den var ment å treffe, og er faktisk litt imponert over hva de har fått til på et lite budsjett. Det er en popcornfilm med stor underholdningsverdi, og jeg gleder meg til nummer tre for å få vite hvordan det gikk med stakkars Nybakken. Han ble nemlig nok en gang kvestet i siste scene.

Del artikkelen i Sosial medier

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this