– Jeg har virkelig troen i år, sier Sandviken-veteran June Hammersland.
Tekst: Line Elise Svanevik
– Det er jo alltid gøyest å spille med de beste.
Midtstopperen er en av Norges mest erfarne kvinnelige toppspillere.
I år har hun troen på at Sandviken kan nå cup-finale, og gleder seg til sesongstart 24. mars.
– Vi har ekstremt mange gode spillere i år som er med på å heve nivået, og en helt fantastisk trener i Alexander Straus. Han er profesjonell, helt ned til de minste detaljene. Han er tydelig og gir klare tilbakemeldinger. Er han ikke fornøyd, så får du høre det, sier 34-åringen.
Sandviken starter hjemme på Stemmemyren mot Kolbotn.
[PostBlock id=10]
Hammersland har tidligere blitt tildelt Fair Play-prisen, noe hun ser på som et viktig øyeblikk i fotballkarrieren sin.
Prisen ble utdelt i pausen under cupfinalen mellom Røa og Stabæk på Telenor arena i 2011, og ble begrunnet med bergenserens rykte som en rettferdig og høyt respektert spiller.
– Det var et veldig stort øyeblikk å få en sånn pris. Jeg fikk høre at flere av dommerne var veldig enige, så det var hyggelig, sier hun.
Hammersland, som til daglig jobber som regnskapsfører, bor i Åsane sammen med sin samboer, som trener Gutter 16-laget til Brann, og sine to barn på 3 og 12. I tillegg har hun to bonusbarn.
BEGYNTE PÃ… GUTTELAGET
Hun påpeker at samboeren er utrolig støttende, og legger til at det kun er familien og fotballen som blir prioritert i disse dager.
– Vi ser ikke hverandre så mye, ler hun, og refererer til samboeren.
– Det er stort sett alltid en av oss som er hjemme med barna, og en av oss som er på trening.
Det er ikke alltid like enkelt å kombinere hverdagslivet med fotballkarrieren. Hammersland og lagvenninnene trener hver dag, og det er ikke alltid hun kan hente i barnehagen, eller rekke hjem til minstemann skal legges. Det synes June kan være tøft.
– Jeg sliter jo av og til litt med dårlig samvittighet, men dette er veldig viktig for meg. Det er min tid. Jeg tror jo at når mor har det bra, har barnet det også bra, sier hun.
– Det er jo ikke noe jentefotball, det er er jo bare fotball.
Hammersland føler seg også heldig som har en forståelsesfull arbeidsgiver, og er veldig fornøyd med at det nylig har blitt innført proffdager, der spillerne kjøpes fri fra jobb en dag i uken.
– Alle på laget har jo jobb og studier, og så trener vi på kveldstid. Men nå får vi en dag der vi samles på dagtid. Det er en veldig positiv greie, spesielt for de som har familie. Da er man også avhengig av arbeidsgiver, og min er helt fantastisk, sier hun.
Midtstopperen vokste opp på Rolland, og begynte å spille fotball på guttelaget til Eidsvåg da hun gikk i 1. klasse.
– Det var ikke noe alternativ. Jeg har alltid likt best å spille med gutter, smiler Hammersland, og begrunner det med at hun liker de tøffe duellene og at det går litt fortere.
LIKER IKKE BEGREPET «JENTEFOTBALL»
Selv om hun av og til kjente på at hun kunne bli undervurdert som jente på et guttelag, lot hun seg ikke knekke av det.
– Jeg ble bare enda mer giret, sier hun.
Hun synes ikke noe om begrepet «jentefotball», selv om hun ikke tenkte så mye over det som liten.
– Jeg ser det mer nå i ettertid. Jeg husker for eksempel at da jeg gikk på fotballgymnas i Haugesund, så hørte vi ofte at «kvinner på fotballbanen er det samme som en ku på en travbane», sier Hammersland, og himler med øynene.
– Men det er jo ikke noe jentefotball, det er er jo bare fotball.
I 2018 får menn og kvinner på Norges landslag i fotball like mye betalt. At damefotball, og ikke minst damelandslaget, har fått stadig mer mediedekning, tror Hammersland kan ha hatt en påvirkning.
Hun har vært innom både Fana og Åsane, før hun i 2016 spilte sin første hele kamp for Sandviken igjen.
– Hvorfor valgte du å komme tilbake til Sandviken?
– Det er jo alltid gøyest å spille med de beste, smiler hun.
Sandviken tar imot Kolbotn i seriestarten pÃ¥ Stemmemyren i morgen, lørdag 24. mars. Arna-Bjørnar starter borte mot Klepp samme dag.Â