fram
FRAMOVERLENTE: Torstein Fosse (til venstre) og Terje André Helgheim startet Fram med mål om å gjøre gründerbyen Bergen enda mer attraktiv. De jobber mange frivillige timer for å få sikre økonomien til gründerhuset.

Nytt gründerhus i Sandviken

Del artikkelen i Sosial medier

– Fram er et kontorfellesskap og nettverk for gründere som ønsker å hjelpe hverandre, sier Torstein Fosse (28), som startet selskapet sammen med Terje André Helgheim (24) i vår.

Tekst: Linn Therese Hauan

– Vi leier ut kontorplasser til gründere mot en månedlig avgift. Det er seks ulike bedrifter som har kommet inn som medlemmer så langt, sier Fosse mens han viser oss rundt rundt sine lokaler i fjerde etasje i Sandviksbodene 13. Lokalene ble skaffet i januar, og de første kontorplassene ble leid ut rett over påske.

– For å få kontorplass må man sende en kort søknad som vi vurderer, forklarer Helgheim.

– Det å være gründer er veldig ensomt.

Fram tar imot søknader både fra gründere som nettopp har startet egen bedrift, og fra mer etablerte gründere. Som medlem kan man leie kontorplass til seg selv og sitt team, og arbeide side om side med andre gründere.

«BOOM» AV HENVENDELSER

Rundt omkring i gründerhuset henger fremdeles oransje heliumballonger fra lanseringsfesten som var 19. mai.
– Etter lanseringsfesten vår, og etter at Fram ble kåret til månedens bedrift av Business Region Bergen i mai, har vi fått et «boom» av henvendelser, sier Fosse.

De to bergenserne vektlegger at nåværende og fremtidige medlemmer må være åpne for å dele ideene sine med hverandre.
– Vi er alltid åpne for å få inn flere spennende gründere her, men vi er litt selektive, så vi har dessverre måttet si nei til flere av de som har søkt. Vi har ofte tro på ideen deres, men det er viktig for oss at de vi tar inn passer inn her.

– Man må ikke finne opp hjulet på nytt for å bli medlem, men vi må ha tro på at de som kommer inn har noe å bidra med. Vi synes det er spennende med gründere som ønsker å skape arbeidsplasser, sier Fosse.

– Målet vårt er å få 30 medlemsbedrifter. Alle som har kontorplass her nå er spennende aktører, og vi har flere gründere på vei inn, avslører Helgheim.

HIGH-FIVE

– Vi har stor tro på å inkludere selskaper som er i ulike faser. De nystartede selskapene kan lære de mer etablerte selskapene å fortsette med nytenking, mens de mer etablerte kan lære de nystartede å være mer realistiske, sier Fosse, som startet sitt første selskap som 16-åring, og har vært med på å starte opp flere selskaper i løpet av sitt liv.

– Målet vårt er å få 30 medlemsbedrifter.

– Noen av dem har blitt solgt med god gevinst, noen har gått rett vest, og en del av dem er fremdeles aktive i dag, deriblant videoproduksjonsselskapet Sølvrev og softwareselskapet Inixy.
Han kunne ønske at Fram-konseptet fantes da han var yngre.

– Det å være gründer er veldig ensomt. Du har ingen å ta en «high-five» med første gang du får et salg eller en leveranse. Det å ha noen å dele opplevelsene sine med har veldig mye å si.
– Spesielt nedturene. Det er tøft å være helt alene om dem, legger Helgheim til.

Fosse forklarer at de ønsker å ha et åpent miljø i gründerhuset.
– Det er typisk norsk å føle at det er tabubelagt å snakke om det som går trått, spesielt når det er penger involvert. Vi opplever at jo tidligere du tørr å snakke med noen og få hjelp, jo større sannsynlighet er det for at du klarer deg som gründer.

GRUNDERSAMARBEID

Helgheim og Fosse forteller at de har fått overveldende mange gode tilbakemeldinger så langt.

– De andre aktørene som driver med det samme som oss har vært svært åpne for samarbeid, blant annet Nyskapningsparken og de andre kontorfellesskapene. Vi anser oss ikke som en konkurrent til noen av dem. Vi ønsker alle å gjøre Bergen og Norge bedre egnet for gründere, og det er plass til oss alle sammen, sier Fosse.

– Vår nisje er nok salgsfokuset vårt. Vi ønsker å bidra med økt salgskompetanse generelt i grundermiljøet, sier Helgheim.
– Fram er mer enn et rent kontorfellesskap. Vi kommer til å arrangere foredrag innen salg for medlemmene våre i tillegg til at vi kommer til å ha en del arrangementer sammen med næringslivet, forklarer Fosse.

NANSEN OG AMUNDSEN

Fosse forklarer at Fram-skipet, som ble benyttet av polfarerne Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup og Roald Amundsen, har vært en sentral inspirasjon bak grundernes navnevalg.

– Vi er veldig patriotiske overfor landet vårt og stolte over polfarerne våre. Vi synes at gründertilværelsen kan sammenlignes med tilværelsen som polfarer, fordi du hiver deg ut på en ferd hvor du aldri helt vet hvilke erfaringer du kommer til å få.

– Vi valgte også navnet Fram fordi vi ønsker å spille på ordet i seg selv – konseptet vårt handler jo om å tenke framover og å være framoverlent, sier Fosse.

INSPIRERT AV ØSTLENDINGENE

– Da vi leste om etableringen av Mesh tenkte vi at Norge kanskje er klar for gründerhuskonseptet, sier Fosse.

Gründerkollektivet Mesh ble etablert i Oslo i 2012, og huser i dag 80 oppstartsselskaper. Mesh rommer mange ulike kontorer, arrangementslokaler, kafé, nattklubb, fellesarealer, lounge, møterom og verksted.

– Jeg har vært på reiser i Singapore og New York og sett hvordan gründere jobber der. Det er vanligere å hjelpe hverandre i andre land, spesielt blant gründere. Tidligere har ikke nordmenn vært åpne for å jobbe sammen i gründerhus på denne måten, men jeg tror vår generasjon har blitt mer «open-minded» enn tidligere generasjoner. Mesh er utrolig flinke, og de gjør det på samme måte som vi ønsker å gjøre det, sier Fosse.

SYNERGIEFFEKTER

Helgheim sier at de gjerne ønsker å skape profitt gjennom å knytte til seg dyktige samarbeidspartnere.
– Dette er et «non-profit»-konsept, men vi ønsker å åpne dører for flinke gründere som kanskje også kan åpne dører for oss, sier Helgheim.

Fosse avslører at flere av medlemmene i Fram har begynt å gjøre business sammen.
– Det som driver oss er at vi brenner for å hjelpe andre gründere, men vi er åpne for at det kan være mulig å tjene på synergieffektene som oppstår på dette stedet.

Han tror flere av medlemmene i Fram kan ha store muligheter for å lykkes både i Norge og internasjonalt.
– Med det kunnskapsnivået vi har her i landet er det ingen grunn for at ikke selskaper som Tesla eller Apple kunne ha kommet herfra.

Del artikkelen i Sosial medier

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this