UNGDOMMER PÅ BOLIGKURS: – Vi har ikke kjøpt bolig før og lurer egentlig litt på hva det går ut på, sier Ida Etterdal og Johannes Osmundsvåg, som foreløpig bor i kollektiv. (Foto: Martine Haugen)

Rask opplæring i boligkjøp

Sparebanken Vest holdt i høst lynkurs for unge boligkjøpere. Unge flokket til Grieghallen for å få tips og råd om alt fra hvordan man får lån til hvor en bør kjøpe bolig, hva en skal se etter på visning og hvordan man vinner budrunden.

Salen var full av forventningsfulle ungdommer. To som hadde tatt turen var Ida Etterdal (22) og Johannes Osmundsvåg (21). Etterdal er student, mens Osmundsvåg er i full jobb. Kjæresteparet bor foreløpig i hvert sitt kollektiv, men håper å kunne finne en bolig sammen i framtiden. Enten om det blir leilighet i byen, eller et hus på bygden.

– Jeg er ikke klar til å anskaffe hus ennå, men det er nok lurt å ha den informasjonen vi får på dette kurset til senere, sier Etterdal.

Viktig økonomiopplæring

I løpet av de siste årene er det blitt noen tusen unge mennesker som har fått økonomiopplæring av Sparebanken Vest. I år opplevde de rekord med 741 påmeldte.

– Når du har fått en bolig og et lån å betjene blir det gjerne mindre penger på uteliv og andre ting.

– Målet er å gjøre unge mer rustet til å komme inn på boligmarkedet, sier merkevareaktivering- og sponsorsjef, Marvel Skreien Stigen.
– For å klare det, trenger man god økonomi. Det er selvfølgelig også viktig at de forstår at man må ha en langsiktig plan når man skal kjøpe. Du bør tenke minimum tre år frem i tid.

Sparebanken Vest har arrangert dette kurset siden 2013. I tillegg kommer regionale kurs rundt omkring i distriktene. Sparebanken Vest reiser også rundt på lokale skoler og gir opplæring til unge mennesker.

MØT FORBEREDT: – Man bør stille spørsmål og spørre megler, venner, familie og kjente. Høre med mennesker som har gått gjennom den erfaringen tidligere og ta inn over seg det de svarer, sier regionleder i Eiendomsmegler Vest, Tor Ramsøy, her sammen med markedssjef i Eiendomsmegler Vest, Anne Berit Botnevik.

En som hadde tatt turen til Grieghallen var Hanne Bergfjord (24), som har vært på boligjakt etter at hun i våres ble ferdig med utdannelsen som grunnskolelærer.

– Det vanskeligste er å skrape sammen egenkapitalen. Jeg må sette av minst 10.000 kroner i måneden til sparing. Det er tøft, og du må være veldig disiplinert for å klare det, forteller hun.

– Når du søker om lån, vil banken se på betalingsevne, betalingsvilje og sikkerhet.

– Som tidligere student er det litt skralt med penger fra før av. Det å skulle spare opp 300.000 kroner for å kunne få et lån på to millioner er nok for de fleste ganske uoppnåelig, så man er nesten avhengig av å få hjelp fra foreldre, sier hun.

Selv om hun har en jobb hvor hun tjener godt, opplever hun likevel prosessen med å få lån som krevende.

– Banken stiller også krav om å ha fast inntekt. Det kan også være tøft for mange, spesielt i mitt yrke som lærer hvor man ofte jobber i vikariat de første årene. Det er mye vanskeligere å få seg lån hvis man ikke har fast jobb.

– Jeg har vært innom tre forskjellige banker med det samme grunnlaget, og det har kun vært en bank som har vært hjelpsom, forteller Bergfjord.

– Når du søker om lån, vil banken se på betalingsevne, betalingsvilje og sikkerhet, forklarer Stigen.

Betalingsvilje går på din evne til å betale lånet, og her er banken pålagt av myndighetene å ta høyde for at renten kan stige med inntil fem prosent. Betalingsvilje handler om at du har orden i økonomien. Sikkerhet handler om kravet til egenkapital. Banken kan maks låne deg 85 prosent av kjøpesummen. Du må selv stille med 15 prosent av kjøpesummen pluss omkostninger. Hvor mye du kan låne vil variere fra person til person.

Bankens samfunnsoppdrag

– Har man mulighet til å studere i nærheten av der foreldrene bor er det lurt å bo hjemme så lenge som mulig, slik at man kan legge seg opp mest mulig penger til egenkapital, sier hun.

Unge må ofte få hjelp fra foreldre eller andre familiemedlemmer for å skaffe den nødvendige egenkapitalen.

– Rådgiverne våre er veldig bevisst på å gi råd ut ifra familiemedlemmenes økonomiske situasjon. Dersom det ikke fungerer vil det jo gå veldig utover privatøkonomien til de som har vært kausjonister, opplyser hun.

– Vi ønsker også mer bevisstgjøring med tanke på at du må gjøre egne grep i forhold til privatøkonomien. Når du har fått en bolig og et lån å betjene blir det gjerne mindre penger på uteliv og andre ting. Det er viktig.

PÅ BOLIGJAKT: – Jeg var i banken angående boliglån første gang før sommeren, men har senere fått tips om at det er enklest å gjøre et boligkupp om høsten, sier Hanne Bergfjord.

En ny trend de siste årene er at foreldre ofte er mer involvert enn tidligere, og er gjerne med på visning.

– Men det er ikke alltid mor eller far har informasjon om ulike typer regelverk, hvilke fordeler BSU gir og andre ting. Da er det fint med en bank og en megler som kan gi den riktige informasjonen og gjøre deg til en enda bedre boligkjøper, forklarer Stigen.

– Den type aktør som vi er, en sparebank, handler om å gi tilbake. Det handler ikke bare om å få, men om å skape en verdi for deg som enkeltmenneske og gjøre Vestlandet litt bedre. Da er det veldig naturlig at vi tar på oss rollen med å være en aktør som kan opplyse og gi informasjon. Det er en del av samfunnsoppdraget vårt. Hva unge mennesker velger å gjøre når de kommer til det tidspunktet at de skal kjøpe sin første bolig vet vi ikke, men vi prøver å gi dem en grunnleggende kompetanse.

Hva er sentralt?

Arrangementet er et samarbeid mellom Sparebanken Vest og Eiendomsmegler Vest.

– Det vi prøver å gjøre gjennom kurset er å bistå de som kommer slik at de forbereder seg godt, leser all dokumentasjon på boligen og kommer på visning med riktige forutsetninger. Les hele prospektet, også det med liten skrift. Still spørsmål og grav mest mulig, forteller markedssjef i Eiendomsmegler Vest, Anne Berit Botnevik.

– Hva bør en tenke på i forhold til beliggenhet?

– Ulike kjøpere har ulike behov. Man bør tenke på om det er i dag som teller, eller om man skal tenke litt fremover. Det første kjøpet er nok det viktigste, for det er her det er vanskeligst å få tak i egenkapital. Når man skal videre til neste bolig kommer alt an på hvordan den første boligen utviklet seg i pris.

– Du vil få mye mer for pengene dersom du kjøper bolig utenfor bykjernen.

Det kan være lurt å tenke på hvordan området boligen ligger i vil utvikle seg. Hvor skal Bybanen bygges ut? Er det planlagt mye oppussing frem i tid på boliger rundt om i området som kan senke verdien av din bolig?

– Vi anbefaler alltid å tenke minimum tre år frem i tid, svarer regionleder i Eiendomsmegler Vest, Tor Ramsøy.

– Du vil få mye mer for pengene dersom du kjøper bolig i områdene utenfor bykjernen. Hvis vi ser på Sentrum og Arna – som utgjør de største forskjellene – vil det være halv pris ved å ta toget gjennom tunnelen. Man får gjerne et soverom til eller kanskje en uteplass.

Det å planlegge, lese seg opp og rådføre seg er viktige forutsetninger for at du skal gjøre et best mulig kjøp av bolig. For det er noen fallgruver du kan havne i.

– Kjøper man en bolig til langt over prisantydning er det ikke sikkert du får disse pengene igjen når du etterhvert skal selge boligen videre, avslutter Ramsøy.

ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this