– Dersom samfunnet var bygget opp av kvinner, ville yrkeshverdagen vår sett helt annerledes ut, sier Iselin Larsen, som du kan møte i kveld på Bergen offentlige bibliotek.
Som en del av årets Kvinnefestival inviterer Iselin Larsen i kveld til en samtale om alt det feminine mange vegrer seg for å snakke om. Et av spørsmålene hun vil prøve å svare på, er hvordan kvinner kan bruke menstruasjonssyklusen til å prestere bedre på jobb, idrett og i livet.
Larsen har nylig gitt ut boken «Feminin flyt: Syklusmagi for nybegynnere», som handler om å finne balansen mellom det feminine og det maskuline, å bryte ned tabuer om mensen og potensialet som ligger i å utnytte det feminine og leve i takt med sin indre og naturens sykluser.
Under kveldens samtale – med Martine Onstad (kjent fra podcasten Sexløs og singel-ish) som samtalepartner – vil hun prøve å skape større forståelse rundt dette temaet.
Å «VÆRE» OG Å «GJØRE»
Iselin Larsen jobbet tidligere i den mannsdominerte IT-bransjen, der det var høyt tempo og raske leveranser. Etter flere år i næringslivet ønsket hun en endring i livet, og startet da sin egen bedrift der hun rådgir kvinner om styrken og muligheten som ligger i å planlegge utfra syklus og feminin energi.
– For meg handler det sykliske veldig mye om å lære seg å lytte til kroppens signaler, roe ned og ta pauser.
Hovedbudskapet hennes er at man kan øke prestasjoner og finne en balanse mellom å «være» og å «gjøre», slik at man kan finne en bærekraftig rutine i sin hverdag og kan planlegge best mulig ut fra sin egen syklus.
– For meg handler det sykliske veldig mye om å lære seg å lytte til kroppens signaler, roe ned og ta pauser, sier hun.
– Slik sett passer det maskuline samfunnet dårlig for kvinner med sin 28-dagerssyklus mot menns 24-timerssyklus. Vi presser oss selv for hardt, bruker mye tid på å være frustrert og sint på kroppen vår fordi den ikke er på topp hele tiden, har mye dårlig samvittighet og går på halv maskin hele måneden fordi vi ikke klarer å roe ned.
Larsen mener at syklusen kan hjelpe kvinner med både å sette grenser, forstå seg selv bedre og prestere bedre.
– Når vi utnytter potensialet av hver fase av syklusen, kan vi prestere bedre på alle områder i livet – ikke bare i idrett eller på jobb. Det er mye skam knyttet til kvinners syklus, men vel så mye skam knyttet til det å ikke klare å prestere og være «god nok»: Kunnskap om syklusen hjelper på begge områder.
TO UKER MED KVINNEFESTIVAL
Samtalen med Iselin Larsen finner sted i kveld kl. 19.00 på Bergen offentlige bibliotek (gratis inngang), mens Kvinnefestivalen fortsetter i to uker til – med flere arrangementer, debatter, teaterstykker, gudstjenester, politiske møter og ulike verksted som alle setter kvinnekamp, likestilling og mangfold på dagsorden.
På selve kvinnedagen i morgen vil det – i regi av 8. marsinitiativet – bli Torgmøte (med nødvendige smittevernhensyn) på Torgalmenningen med feministtog og arrangement.
Kvinnefestivalen ble arrangert første gang i 2006 under paraplyen Ladyfest. Siden har den blitt arrangert årlig over to uker – med formål om å skape engasjement, forståelse og økt interesse for feminisme, likestilling og kvinnekamp. Det kvinnepolitiske grunnlaget for arrangementet er handlingsplanen fra FNs befolkningskonferanse i Kairo og FNs 4. internasjonale kvinnekonferanse i Beijing (1995).