klimabroel1
BRØLER FOR KLIMA: – Dette skal bli norgeshistoriens største markering for vår tids viktigste sak, sier Martin Skadal, her under en av årets skolestreiker. (Pressefoto)

Klimabrølet skal høres over hele landet

Del artikkelen i Sosial medier

Fredag 30. august arrangeres Klimabrølet over hele Norge. I Bergen blir det stor markering på Torgallmenningen, der målet er å få 10.000 bergensere til å slippe ut alt de har i lungene.

Arrangørene tar sikte på å samle over 100.000 mennesker over hele landet til å brøle for klimasaken. Martin Skadal er nasjonal koordinator for aksjonen. Han jobber fulltid som leder i organisasjonen World Saving Hustle, og er også fulltidsstudent ved Universitetet i Bergen.

Klimabrølet innebærer å samle så mange som mulig for å brøle for klima.

– Vi gjør dette for å å markere at vi mener klimakrisen må tas mer på alvor og for å gi politikerne mot til å ta noen tøffe valg på vegne av oss, sier Skadal.

SKOLESTREIK OG KLIMABRØL

– Nå er det alvor, det er alle til årene. Vi må samle oss i møte med et gigabeist av en utfordring.

Markeringen finner sted på Torgallmenningen fredag 30. august klokka 15:00-16:00, rett etter skolestreiken som foregår på Torgallmenningen rett forut for Klimabrølet.  Skadal representerer også denne, og forteller at begge eventene er åpne for alle – og at det er helt gratis å delta.

– Klimabrølet er partipolitisk uavhengig. Alle kan møte opp. Uansett hvilken motivasjon du har for å stoppe klimaendringene, så kan du møte opp. Vi har ikke alle løsningene på klimakrisen, men vi mener at en del av løsningen er å vise at det er bredt engasjement i Bergen og Vestlandet forøvrig.

Klimalåtkonkurransen Etter oss er også en del av aksjonen. Artisten Hanne Kolstø fikk ideen til denne da hun tilfeldig møtte initiativtakeren til Klimabrølet, Even Rydningen, i en sauna i Oslo.

BERGENSER VANT LÅTKONKURRANSE

klimabroel2 mrearly foto Oda Berby
KLAR MED KLIMALÅT: – Låten min handler om hvor vakkert det er når mennesker kjemper sammen for å gjøre verden til et bedre sted, sier Erlend Kartvedt, som vant klimalåtkonkurransen Etter oss. (Foto: Oda Berby)

– Jeg håper at denne konkurransen vil føre til at enda flere engasjerer seg i Klimabrølet, slik at lederne våre forstår at nå må de gjøre noe, sier Kolstø.

Rydningen på sin side mener det er på høy tid at folk går sammen om vår tids største utfordring, på kryss og tvers av politiske tilhørigheter og samfunnslag.

– Det er ikke venstresiden eller høyresiden, aktivist eller sofasitter, ung eller gammel. Nå er det alvor, det er alle til årene. Vi må samle oss i møte med et gigabeist av en utfordring, sier Rydningen.

Og ja, det er vel nesten selvsagt, men vinneren av Etter oss er faktisk bergenser.

«Eg likar det når luften er rein. Eg likar det når solen er grei. Eg likar det når vannet er klart. Det er derfor eg har laget en sang» synger Erlend «Mr. Early» Kartvedt i sangen For jorden vår – som gikk til topps i klimalåtkonkurransen Etter oss.

Vinnerlåten hans ble valgt ut blant 250 innsendte bidrag – av en jury bestående av blant andre Sigrid, Lars Vaular, Mari Boine og Halvdan Sivertsen.

– Låten min er en anerkjennelse av kjærligheten man har for jordkloden. Den handler også om utfordringene og kampen som menneskeheten møter i disse dager, og hvor vakkert det er når mennesker kjemper sammen for å gjøre verden til et bedre sted, sier Kartvedt, som er mest kjent som gitarist i Teddy and the Love Gang.

Han har i flere år laget musikk som ingen andre enn Mr. Early har hørt – helt til nå.

Klimabrølet arrangeres på Torgallmenningen 30. august kl. 15.00-16.00. «For jorden vår» med Mr. Early vil bli fremført under Klimabrølets markering foran Stortinget samme dag. Mer informasjon: facebook.com/klimabrolet.

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this