Roscoe Mitchell 06n4895
IMPROVISASJONSMESTER: Roscoe Mitchell er kjent for sitt unike perspektiv på improvisasjon – her fotografert på den tyske Moers-festivalen i 2009. (Foto: Michael Höfner/Creative Commons)

Jazzlegende kommer til Bergen

Del artikkelen i Sosial medier

Programmet for Borealis 2022 er nå lagt ut. Festivalens gjestekunstner er også i år amerikanske Marshall Trammell, men for et bredere publikum blir det kanskje mest spennende å få oppleve den 81 år gamle jazzlegenden Roscoe Mitchell.

Dette er ord som passer perfekt på saksofonisten Roscoe Mitchell. Han er kjent for sitt unike perspektiv på improvisasjon, og hans musikk vil presenteres i ulik drakt på flere av årets arrangementer; blant annet notert musikk for strykekvartett og miltærband og en egen solokonsert. Den aldrende legenden stiller også til en samtale om eget liv og malerier.

Allerede som 12-åring behersket han både saksofon og klarinett, og tidlig på 60-tallet spilte han både i Muhal Richard Abrams’ Experimental Band og i en egen kvintett sammen med bassist Malachi Favors og saksofonistene Joseph Jarman, Henry Threadgill og Anthony Braxton. I 1967 startet han Roscoe Mitchell Art Ensemble (senere kjent som The Art Ensemble of Chicago) sammen med Lester Bowie, Malachi Favors, Joseph Jarman og (etter hvert) Famoudou Don Moye.

Denne frijazzgruppen har siden oppstarten holdt det mer eller mindre gående i ulike former. Lester Bowie døde i 1999 og Joseph Jarman i 2019, men Mitchell og Moye turnerer fortsatt sammen med utvalgte gjestemusikere. Bandet er kjent for svært fargerike improvisasjoner der de tar i bruk alt fra bjeller og sykkelhorn til perkusjon fra alle verdenshjørner.

LES OGSÅ: Intervju i forkant av fjorårets Borealis-festival

Marshall Trammell (Borealis’ gjestekunstner fra 2020 til 2022) er også kjent som en stor improvisasjons-kunstner – ikke minst i hans nye verk The Moon Is Down: The Status Quo Is My Enemy, som blir urfremført på Borealis 2022. Han har her latt seg inspirere av den norske motstandsbevegelsen fra 2. verdenskrig, og oversatt ideen om solidaritet og motstand inn i sin lydpraksis – samtidig som han har hentet inn erfaringene til folk som puster og bor i Bergen by. Det nye verket er resultatet av dette arbeidet, og inkluderer fem kvinnestemmer fra Bergen.

Andre ting verdt å få med seg:

  • På åpningskvelden i morgen kan man blant annet få med seg komponist Catherine Lamb sitt nye bestillingsverk inter-spatia – som former det unike kirkerommet i Nykirken med lyden fra tre mikrotonale tubaer og fire tromboner.
  • BIT20 Ensemble String Quartet stiller også – denne gang med verk av blant annet komponist og perkusjonist Susie Ibarra.
  • Åpningskvelden avsluttes med den eksperimentelle pop-trioen Nothing Personals (Solveig Wang, Dorothea Økland og Thea Emilie Wang) utforskning av de vage rommene mellom det analoge og digitale. Du kan vente deg sprudlende synthlyder i konkurranse med luftig klarinett og flyktig perkusjon, krydret med fengende melodilinjer og silkemyk vokal.
  • Den prisvinnende norske komponisten Kristine Tjøgersen har utviklet en ny forestilling i samarbeid med det franske ensemblet soundinitiative, koreograf Julie Desprairies og scenograf Maja Nilsen.
  • Resonant Silence er musiker Guro Skumsnes Moe sitt prosjekt inspirert av Jens Bjørneboe, med samarbeidspartnere fra Mexico, Singapore, USA og Norge.
  • Det Spellemann-prisvinnende Ensemble neoN har skapt et langstrakt verk som krysser tid og rom sammen med den sørasiatiske supergruppen FEN (Far East Network) og lyd- og støymesteren Lasse Marhaug.
  • Espen Sommer Eides installasjon og romlige album The Waves vender endelig hjem. Albumet – som ble skapt sammen med Mari Kvien Brunvoll og Martin Taxt for å puste liv i en gammel belgisk villa – tar i anledning Borealis plass i det ærverdige Christinegaard Hovedgaard i Sandviken.
  • Et bestillingsverk fra den elektroniske musikkprodusenten Niilas for modige svømmere kickstarter siste dag av festivalen.
  • Denne dagen samler Borealis flere av Bergens kunst- og kulturorganisasjoner for å sette fokus på lytting og kringkasting under Resonating Nordnes-fanen.
  • Her blir også et eget lytterom der man kan dykke inn i nye verk skapt for Borealis sin kunstradio-plattform Radio Space fra Elina Waage Mikalsen, Autumn Chacon og Jenny Berger Myhre, som tar for seg oppvåkningsfaser, urfolks kamp mot berøvelse av land, og stemmer fra underverdenen.
  • Borealis Ung Komponist – et år med kreativ skapelse og eksperimentering – får sin finale under festivalen med nye verk for vokalensemblet Tabula Rasa fra Karoline Wallace, Mirsaeed Hosseiny Panah, Peder Niilas Tårnesvik og Astrid Solberg.
  • Roscoe Mitchell avslutter hele festivalen sammen med sin samarbeidspartner og tidligere elev; bassklarinettist John McCowen, i en unik fremførelse der de lavere registrene utforskes fritt.

Borealis 2020 arrangeres i tidsrommet 16. – 20. mars. Mer informasjon: borealisfestival.no og facebook.com/borealisfestival

 

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this