BBQ Smokers og Grill Boys1
LOW AND SLOW: – For å si det enkelt så heter det «low and slow» når vi snakker om smoker. Når du griller skjer det hurtig.

– Hemmeligheten bak den gode smaken er tid

Del artikkelen i Sosial medier

– Når vi skal tilberede mat til et selskap med hundre gjester bruker vi minst ni timer, sier Kurt Tyssøy, som sammen med sønnen driver BBQ Smokers og Grill Boys.

De gikk høyt ut og utstyrte seg med en seks meter lang ovn på hjul som veide 2,3 tonn. Denne kjøpte de etter tips fra en av landets mest kjente grillentusiaster, Craig Whitson, kjent fra grillreklame på TV 2.

Skal jeg tilberede mat til hundre personer til en fredag, starter jeg gjerne onsdagen.

Tyssøy kjente mesterkokken fra sine mange år i Stavanger hvor grillkongen Whitson bor, og den svære smokeren kom fra Houston, Texas. Da kunne de lage mat for over 600 gjester av gangen.

Smokeren måtte grillguttene ut med 160.000 kroner for. Nå er den videresolgt.

TOK BILDER OG FILMET

– Det var fryktelig populært blant gjestene på festene vi kom til, og de tok bilder og filmet, for dette hadde de aldri sett før. Og det ble også god reklame for oss, for folk snakket om opplevelsen og vi fikk stadig nye bestillinger.

BBQ Smokers og Grill Boys3
SMAKFULLT: – Vi hadde gjort det lettere for oss selv om vi kun hadde drevet med grilling; barbeque-delen tar mye lenger tid. Men så blir det også god mat av det som resultat. (Foto: Privat)

– Men når en fest hadde langt færre gjester ble smokeren på over to tonn for stor. Vi hadde flere selskaper på 250, og da var det greit, men når vi tok imot bestillinger på rundt hundre gjester, og tallet senere ble nedjustert til kanskje halvparten, så ble det feil for oss å komme med den store smokeren, så derfor bestemte vi oss for å selge den.

I dag har Tyssøy to smokere som er mindre, og kan lage mat for mellom hundre og tohundre gjester. I tillegg har han tre griller. 

DREV OPPHEIM HOTEL

grilltips
Mer informasjon: bbqboys.no

Kurt Tyssøy skulle egentlig bli bilmekaniker, men slik ble det ikke. Han har jobbet innenfor hotell- og restaurantnæringen i 45 år. Etter servitørutdannelsen i Bergen i 1968 var gutten fra Møhlenpris først lærling og servitør på Hotel Norge. Han var hovmester på Hotel Rosenkrantz i 1973-74 før han jobbet på Hotel Jarl på Voss i 1975.

– Deretter bestemte jeg meg for å ta hotellfagskolen i Stavanger, men det ble ikke mye skole på meg. Den ene jobben tok den andre i oljebyen, og jeg var ikke ferdig med hotellhøyskolen før jeg hadde fylt 50, sier han og smiler.

Sønnen jobber i sikkerhetsavdelingen på oljeraffineriet på Mongstad, men også han har fartstid fra bar- og restaurantmiljøet i Stavanger.

Kurt har jobbet med matservering i Myrkdalen og han har dessuten drevet Oppheim Hotel & Resort sammen med samboer Åse. For noen år siden begynte han å planlegge pensjonisttilværelsen. Men sønnen mente det var for tidlig å legge inn årene.

– Så da bestemte vi oss for å etablere et firma der vi kunne reise på forskjellige bedriftsfester og private arrangementer og lage barbeque- og grillretter. Vi serverer det meste fra spareribs, pulled pork, kalv, kylling, okse, fisk, pølser og dessuten hele griser, lam og kje, forteller Tyssøy.

– Hva er forskjellen på en smoker og en grill?

– For å si det enkelt så heter det «low and slow» når vi snakker om smoker. Når du griller skjer det hurtig. Du kan grille entrecote på en time eller to. Og du kan grille koteletter, hamburgere og pølser på bare noen minutter, forklarer han.

– Men på smokerne er det slik at om vi skal tilberede for eksempel svinenakke eller oksenakke, så går det mellom ni til tolv timer. Og vi lager alt fra bunnen av på kjøkkenet mitt. Skal jeg tilberede mat til hundre personer til en fredag, starter jeg gjerne onsdagen.

Da lager Tyssøy også egne krydderblandinger. Han har en blanding for svinekjøtt, en for kylling, en for fisk og en for oksekjøtt. I tillegg smører han på fransk sennep eller olje. Dette for at ikke krydderiene skal drysse av. Så lar han dette ligge i kjølen over natten.

– Torsdagen fyrer jeg opp smokerne mine, og så begynner jeg å smoke, eller å røyke med kull, om du vil, og kjøttet varmes da på 120-140 grader. Da skal disse røykes i til sammen syv timer.

Etter ca tre timer dusjer han kjøttet med eplejuice og eplesider-eddik for å beholde fuktigheten og saften i kjøttet.

– Etter fire-fem timer tar jeg kjøttet ut og legger det i folie med eplejuice- og barbequesaus, og pakker alt sammen og legger det inn igjen på smokeren hvor det skal ligge i tre timer til. Når jeg skal til selskapet, ankommer jeg tre timer før og fyrer opp igjen smokeren; de to siste timene jobber jeg videre med kjøttet og er klar til å servere sultne gjester.

BARBEQUE-GUTTER

– Hvor kommer navnet fra?

– I Norge snakker man som oftest om grilling. Men det er jo barbeque sønnen min og jeg egentlig driver med. Samtidig driver vi også med grilling. Så da ble det BBQ Smokers og Grill Boys, og vi er opptatt av å markedsføre oss som BBQ- og grillgutter.

– Men vi hadde gjort det lettere for oss selv om vi kun hadde drevet med grilling; barbeque-delen av det vi driver med tar mye lenger tid. Det går så mange timer i forberedelse på det vi gjør, så skulle jeg lagt inn timebetaling for dette, så ville ikke kunden forstå det. Det tar altså ti-tolv timer totalt dette, men så blir det også god mat av det som resultat. Det viktigste for meg er at folk er fornøyd med kvaliteten, og tilbakemeldingene er gode.

– Du legger ære i det?

– Ja, selvfølgelig. Jeg har jobbet 50 år i dette gamet, og jeg liker å holde på med både mat og folk.

BBQ Smokers og Grill Boys2
GIKK HØYT UT: Tyssøy og sønnen gikk høyt ut og utstyrte seg med en seks meter lang ovn på hjul som veide og 2,3 tonn. Denne kjøpte de etter tips fra en av landets mest kjente grillentusiaster, Craig Whitson, kjent fra grillreklame på TV 2. Da kunne de lage mat for over 600 gjester av gangen.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this