– Det er kult at Bergen har meldt seg på NM i poesislam, sier Heidi Marie Vestrheim, som skal lede delfinalen på Litteraturhuset nå på fredag.
– Jeg pleier å ha et pauseinnslag med «songslam», der jeg lager en sang ut fra ord jeg får fra publikum.
Norgesmesterskapet i poesislam begynte som et samarbeid mellom Foreningen !les og De norske bokklubbene i 2005, og har siden vært et årlig arrangement med en rekke delfinaler rundt i landet – men ikke i Bergen.
Dette gjør Litteraturhuset nå noe med, og tar den vestlandske delfinalen inn på programmet til den nye «Bergen internasjonale litteraturfestival for sakprosa og skjønnlitteratur» (forkortet som Littfest Bergen).
PUBLIKUM ER JURY
– Det har vokst frem et miljø rundt poesislam i Bergen, så vi tror at dette blir veldig gøy, sier kommunikasjonsansvarlig Britt Kristin Ese, etter at Littfest Bergen har invitert Heidi Marie Vestrheim til å lede delfinalen i Bergen.
Den populære artisten og programlederen fra Øystese skal også lede landsfinalen, slik hun har gjort i flere år nå, og ser veldig frem til å møte våre lokale slampoeter.
– Jeg har savnet de rappkjefta bergenserne, sier Vestrheim, som nå har bodd lenge i Oslo.
I de siste to årene har hun jobbet mest med radio, og er å høre tidlig mandag og tirsdag morgen i P13-programmet Tidenes morgen. Hun skulle dermed være godt rustet til oppgaven, der hun ikke skal være dommer, men derimot, ja, være programleder. Hun skal presentere poetene, velge ut en jurygruppe fra salen og sørge for at koken holdes oppe i konkurransen.
– Publikum er dommer, forklarer hun.
– Slampoetene fremfører tekstene sine, og så vil noen utvalgte fra publikum gi poeng ut fra responsen.
– Skal du opptre selv?
– Ja, jeg pleier å ha et pauseinnslag med «songslam», der jeg lager en sang ut fra ord jeg får fra publikum.
– Har du gjort slampoesi?
– Nei, men jeg kjenner formen godt, og var inspirert av den da jeg begynte å lage musikk på 90-tallet. Jeg er fascinert av den kraften som ligger i måten slampoesi fremføres på.
PERSONLIGE TEKSTER
En av poetene du kan oppleve i delfinalen, er Thea Grepperud. Hun er fra Vinderen i Oslo, og studerer i Bergen for å bli psykolog.
– Jeg ble kjent med det norske slammiljøet gjennom en tidligere kjæreste, forteller hun.
– I etterkant av bruddet begynte jeg å skrive selv.
– Hva skriver du om?
– Mye handler om mine egne personlige erfaringer. Noe av det jeg forsøker å formidle, er opplevelser av ulike virkeligheter; at min virkelighet er en annen enn din, sier hun.
– Så jeg prøver å belyse ulike deler av mitt eget liv, med håp om at folk skal kjenne seg igjen og føle seg forstått i sitt, eller at noen skal kunne forstå noe som de selv kanskje ikke har opplevd eller tenkt over.
– Skriver du politiske tekster?
– Diktene mine er ikke egentlig politiske, selv om noen av dem absolutt handler om feminisme – fordi et av aspektene ved min virkelighet nettopp handler om det å være kvinne.
Andre aspekter kan være hvordan det oppleves å slite psykisk, eller forsøk på å forstå uoversiktlige følelser eller uklare sosiale situasjoner. Hun illustrerer dette ved å lese et utdrag fra diktet «Søppel til støv», som er inspirert av måten vi fremstiller oss på i sosiale medier og den virkeligheten som skapes der.
– Jeg tror at man kan ende med å søke etter noe man egentlig ikke ønsker seg i livet dersom man stoler for mye på fremstillingene som kommer frem der, sier hun.
– Kan det å jobbe med tekst også ha en terapeutisk funksjon?
– Absolutt. Jeg tror at både det å jobbe med å formulere tanker, følelser og situasjoner og å arbeide med å finne ut hvordan det man sitter med best kan beskrives kan være nyttig for å sortere og få oversikt. I tillegg får man mulighet til å uttrykke seg, og det er viktig for god psykisk helse!
Delfinalen i NM i poesislam holdes på Litteraturhuset førstkommende fredag. Mer informasjon: littfestbergen.no og poesislam.no