Slaatta
SKIFTENDE TEMPERATURFORHOLD: Jada, jeg har opplevd ustabile temperaturer i januar på høyfjellet i Norge før. Senest i slutten av januar i fjor. Men noe er galt, klimaet er virkelig villere, våtere og mer ustabilt. (Foto: Jasonggb/Creative Commons)

Global oppvarming på Geilo

Del artikkelen i Sosial medier

PÅ TAMPEN: Søndag 21. januar fremstod Geilo som en disneyfilm med masse snø og hutrende, men lykkelige mennesker. Dagen etter gikk temperaturen opp i syv (!) varmegrader! Og så begynte det pinadø å regne.

Søndag 21. januar ankom jeg fjellstedet (?) Geilo med tog midt på dagen. Temperaturen var 18 kalde blå! Jaja, tenkte jeg, det er januar og dette minnet om min barndoms vintre. Jeg var i Oslo (en ikke spesielt pen by ved en ikke spesielt pen «fjord») dagen før.

Tristere sted enn Geilo og andre fjellsteder i regn og blåst skal man lete lenge etter!

Nærmere bestemt var jeg inne i Sørkedalen på fest. Sørkedalen kan kalles Oslos svar på Bontveit, beliggende noen kilometer fra Røa (Oslos svar på Nesttun) inn i Nordmarka. Og i Sørkedalen lørdag kveld var det isnende kaldt. Sikkert 18 blå der også.

Så snakker vi om Geilo igjen, hvor stedet søndag 21. januar fremstod som en disneyfilm med masse snø og hutrende, men lykkelige mennesker.

Dagen etter gikk temperaturen opp i syv (!) varmegrader! Femogtyve grader høyere temperatur enn dagen før. Hva f…., tenkte jeg. Og så begynte det pinadø å regne.

Tirsdag 23. januar var det fremdeles syv varmegrader på Geilo, og du kunne ane konturene av blått vann under isen både på Ustedalsfjorden og Hallingdalslågen.

Alle bakker og veier var som med et blink omdannet til skøyteis – speilblank klink is. Folk gikk på trynet omtrent på flat mark. Biler skled som curling-steiner og dannet farlige situasjoner. Det var mildt, det var glatt, men det var stille.

Fredag 27. januar var jeg atter på Geilo, mildt var det, men nok to-tre grader kaldere enn sist. I hvert fall. Det var fremdeles mildt, glatt – og ikke mer vind enn at man kunne bevege seg i landskapet.

Så åpenbarte søndag 29. januar seg. Fyttekatta for et vær, det blåste storm og var vanskelig å holde seg oppreist var man utendørs. Helt sykt kraftig var vinden, og det regnet og sluddet som det reneste bergenske høstvær.

Jeg kom meg på toget og forlot Geilo til fordel for Bergen. Mange hadde bil med seg til fjells denne helgen. Riksveg 7 over Hardangervidda var naturligvis stengt, fylkesveg 50 Hol-Aurland likeså.

Og Hemsedalsfjellet stengte etter at kolonnekjøring ble for farlig. Da fikk man tråkle seg ned til Gol, så over fjellet til Fagernes, og deretter over Tyin og Filefjell til Sogn og videre til Bergen – den nesten isolerte utpost mot vest.

Jada, jeg har opplevd ustabile temperaturer i januar på høyfjellet i Norge før. Senest i slutten av januar i fjor. Men noe er galt, klimaet er virkelig villere, våtere og mer ustabilt. Og jeg husker selvsagt kulden over hele Norge i desember og januar denne jule- og nyttårstiden.

Kanskje det blir kaldt igjen senere i vinter, det får vi da virkelig håpe. For tristere sted enn Geilo og andre fjellsteder i regn og blåst skal man lete lenge etter! Og bakom skimter vi Parisavtalen og alle delmålene frem mot 2050.

Jeg vet ikke hva jeg skal tenke. Det ser ikke spesielt lyst ut. Heller ikke på Geilo.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this