Ingrid Linde Bakken1
KRITISK TIL RIKSHOSPITALET: – Vi krever at Rikshospitalets behandlingsmonopol på personer med kjønnsdysfori skal avvikles, sier Ingrid Linde Bakken, som forteller at FRI Bergen får mange henvendelser fra personer som er frustrerte og synes at det er vanskelig å bli hørt. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

– Rikshospitalets behandlings-monopol må avvikles

Del artikkelen i Sosial medier

– For få mennesker får hjelp, det tar for lang tid og hjelpen som gis er ikke tilpasset den enkelte pasient og er ikke faglig forankret, sier informasjonskoordinator ved FRI Bergen, Ingrid Linde Bakken.

– Rikshospitalets menings- og behandlingsmonopol er problematisk for mennesker som opplever kjønnsdysfori.

Helsedirektoratet, på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, oppnevnte i 2013 en egen ekspertgruppe for å gjennomgå daværende vilkår for å endre juridisk kjønnsstatus i Norge, samt vurdere behovene for og foreslå endringer i dagens pasient- og behandlingstilbud til personer som opplever kjønnsdysfori.

[PostBlock id=46]

TILBUDET ER FOR DÅRLIG

Rapporten fra denne ekspertgruppen, som ble overlevert helse- og omsorgsminister Bent Høie 10. april 2015, slår fast at tilbudet om kjønnsbekreftende behandling i Norge er for dårlig.

kjonnsinkongruens fakta
• Det finnes flere organisasjoner for andre som har vært samme situasjon, og som kan gi gode råd og tips: Harry Benjamin ressurssenter, Forbundet for transpersoner i Norge, FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (tidligere LLH – Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) og Skeiv ungdom.

Ingrid Linde Bakken mener at dette bekreftes ytterligere av de siste ukenes debatt, som begynte med at at overlege Anne Wæhre og klinikksjef Kim Alexander Tønseth ved Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme (NBTS) på Rikshospitalet (Oslo Universitetssykehus) skrev en kronikk i Aftenposten.

– I kronikken går de ut og feilkjønner sine pasienter, mens de på sine nettsider oppfordrer foreldre til å ikke la barn leve i tråd med eller utforske egen identitet. I tillegg nekter de å hjelpe mennesker som har mottatt kjønnsbekreftende behandling andre steder enn hos dem, sier Bakken.

Hun legger til at Rikshospitalets menings- og behandlingsmonopol er problematisk for mennesker som opplever kjønnsdysfori, og hevder at de holdningene de fremmer strider mot faglige retningslinjer og forskning på feltet.

– EN HÅRREISENDE HOLDNING

Forrige onsdag inviterte derfor Fri – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold til samtidige demonstrasjonstog i Oslo og Bergen.

Arrangementet i Bergen ble for øvrig holdt i samarbeid med Harry Benjaminsen Ressurssenter Vest (HRBS Vest); en organisasjon som arbeider for mennesker som søker, har eller har hatt diagnosen transseksualisme, og som går gjennom kjønnskorrigerende behandling på Rikshospitalet.

Totalt var dette en kraftig nasjonal markering av konklusjonen i ekspertgruppens rapport.

Arrangørene stod her sammen om en rekke krav for bedre behandling av personer som opplever kjønnsdysfori, blant annet at NBTS’ behandlingsmonopol avvikles, at flere helsepersonell må få kompetanse til å kunne gi kjønnsbekreftende behandling, at det utarbeides nye faglige retningslinjer på feltet, og at internasjonale retningslinjer legges til grunn for dette arbeidet sammen med diagnosemanualen ICD 11 og den nevnte rapporten fra ekspertgruppen.

– Vi må ta denne kampen nå, for alle som kommer etter, sier Bakken, som ble svært overrasket da hun leste kronikken til Wæhre og Tønseth.

– Det hadde vært bedre om vi kunne jobbet sammen for å hjelpe de av oss som er transpersoner og personer som opplever kjønnsdysfori. I stedet får vi slike merkelige utspill som at de ønsker å nekte behandling for personer som har fått hjelp hos andre aktører. Det synes jeg viser en hårreisende holdning til pasientene.

Bergensmagasinet har bedt om en kommentar fra Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme (NBTS) på Rikshospitalet. Kommunikasjonsrådgiver Knut Albert Solem, som er tilknyttet direktørens stab ved Oslo Universitetssykehus, sendte oss følgende svar på epost: «Oslo Universitetssykehus ønsker ikke å kommentere denne saken».

[PostBlock id=47]

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this