Vilde Vite1
HELTER OG HELTINNER: – Vi har en superhelt og heltinne som barna kan identifisere seg med. Det fører forhåpentligvis til at de blir mer bevisst miljøspørsmålene og får lyst å gjøre noe selv. Det er jo kult å bidra til et bedre miljø, sier skuespillerne Tormod Løvold og Stine Robin Berg Hansen.

Sanger om resirkulering

Del artikkelen i Sosial medier

Den Nationale Scenes nye familiemusikal viser viktigheten av både miljø og vennskap.

Går du forbi Den Nationale Scene en ettermiddag denne våren, er sjansen stor for at du treffer på både store og små nynnende på sanger om resirkulering.

I miljømusikalen Vilde Vite og plastmysteriet blir vi kjent med unge Vilde Vite, som drar på oppdagelsesferd for å bekjempe et stort plastmonster som daglig vokser seg større nede på havets bunn. Vilde finner en god venn i den tilreisende miljøspionen Eco, og treffer på både sjødyr og fiskere som plages av plast.

Stine Robin Berg Hansen spiller hovedrollen som Vilde Vite.

– Vilde er en veldig nysgjerrig, smart, ensom jente, som savner moren sin. For å få forskermoren sin tilbake, blir hun med superhelten Eco på jakt etter den forsvunne plastfjernemaskinen. Finner de den, vil havet renskes for plast og Vildes mor kan komme hjem igjen. Det er en varm og sjarmerende historie med mye følelser.

Aktuelt tema

Forestillingen bygger på Vil Vites sommerteater om Vilde Vite, men Den Nationale Scene har gjort sin egen vri på historien og presenterer en rekke nyskrevne sanger.

Regissør Lisa Kent har lang erfaring med musikaler, og sto blant annet bak oppføringen av Les Miserables på DNS i 2008 og Hedwig and the Angry Inch i fjor. Sammen med Morten Kjerstad og Toril Solvang har Kent skrevet om Vil Vites sommerteater til en fengende og engasjerende familiemusikal.

Vilde Vite2
HOVEDROLLEN: Stine Robin Berg Hansen spiller hovedrollen som Vilde Vite i Den Nationale Scenes nye familiemusikal Vilde Vite og plastmysteriet.

Tematikken rundt plast og resirkulering er svært aktuell. I løpet av de siste tiårene har det blitt produsert flere milliarder tonn plast. Selv om en del av plasten resirkuleres eller brennes, havner enorme mengder i havet.

– Jeg synes vi har klart å lage en underholdende og gøyal forestilling uten å være for belærende. Det kan være vanskelig for en enkeltperson å se omfanget av forsøplingen, og å virkelig fatte konsekvensene av all plasten som havner i havet. Da er det flott at vi kan sette fokus på det gjennom et underholdende teaterstykke for hele familien, forteller Tormod Løvold, som i tillegg til rollen som Vildes far spiller en sangglad fisker.

Barna blir inspirerte

Vi husker alle plasthvalen som skylte i land på Sotra tidlig i 2017. Bildene satte nok en støkk i de fleste, og ikke minst fikk dekningen av plasthvalen barn til å bli nysgjerrige. For hvordan i all verden kan noe slikt skje?

– Barn kan gjerne ha lett for å trekke seg litt unna dersom man er altfor tydelig i beskjedene og prøver å dytte på dem kunnskap. Det er derfor bra å la dem trekke sine egne konklusjoner.

Ettersom det er barna som skal ta over jordkloden, er de unges rolle som miljøagenter stadig viktigere. Én ting er å høre foreldre eller lærere snakke om viktigheten av resirkulering, men det er unektelig kjekkere å følge kule karakterer på scenen.

– Barn kan gjerne ha lett for å trekke seg litt unna dersom man er altfor tydelig i beskjedene og prøver å dytte på dem kunnskap. Det er derfor bra å la dem trekke sine egne konklusjoner.

Berg Hansen stemmer i.
– Vi har en superhelt og heltinne som de kan identifisere seg med. Det fører forhåpentligvis til at de blir mer bevisst miljøspørsmålene og får lyst å gjøre noe selv. Det er jo kult å bidra til et bedre miljø.

Miljøfokus hos Vil Vite

Mens Vilde Vite og plastmysteriet spilles på Den Nationale Scene, følger Vil Vite opp med læringstilbud rettet mot skoleklasser med fokus på plastproblematikk. Installasjonen BossBanken er et samarbeid med BIR, hvor barn og voksne lærer om materialgjenvinning. På Vil Vite har en også anledningen til å se på Blue-Boss-Bob, en tre meter lang blåstål av havplast samlet på strendene på Bømlo.

Skuespillerne selv har fått økt fokus på utfordringene med økende plast, men også på de mange løsningene og tiltakene som lanseres for å få bukt med problemet.

– Målet var å lage en morsom, underholdende og musikalsk forestilling om et viktig tema; hvordan vi alle kan bidra for å sikre en grønnere hverdag og en bærekraftig framtid.

Teatersjef Agnete Haaland håper publikum blir inspirerte til å tenke grønt og ta tak.

– Målet var å lage en morsom, underholdende og musikalsk forestilling om et viktig tema; hvordan vi alle kan bidra for å sikre en grønnere hverdag og en bærekraftig framtid, sier hun.

– Jeg håper vi på denne måten kan bidra til å inspirere unge publikummere til å ta ansvar for vår alles framtid. Og dersom noen av de unge jentene i salen får lyst til å utdanne seg til ingeniører og finne opp ny teknologi som kan bidra til å redusere utslipp i framtiden, ja da har vi virkelig lykkes.

«Alt skal sorteres, og nesten alt resirkuleres». Forestillingen avsluttes med en fengende sang som publikum synger med på, og som det viser seg er vanskelig å bli kvitt i etterkant. Men vi har alle godt av en ekstra påminner, og så vet man jo at de små valgene i hverdagen kan føre til en hel folkebevegelse.

Vilde Vite og plastmysteriet er satt opp med en rekke forestillinger frem til og med 15. mai.
I dag, lørdag 14. april, kan du se forestillingen kl. 15.00.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this