Bjorn Myreze 1
IKKE FØLG SAUEFLOKKEN: – Jeg har inntrykk av at mange velger en utdanning fordi man ikke vet hva man vil bli. Det blir litt saueflokkmentalitet; man følger alle andre fordi man er usikker, sier Björn Myreze.

Sov i timen, jobbet om natten

Del artikkelen i Sosial medier

Det var ikke utdanning Björn Myreze trengte for å starte opp sine suksessfulle medieselskaper. Det var lidenskap og enorm drivkraft.

Sjansen er stor for at du har sett minst ett av Björn Myrezes verk. Han har laget introen til Farmen, Premier League, Eurovision og en drøss av internasjonale tv-kanaler for å nevne noe, og står bak musikkvideoer og platecovere til flere av landets største artister.

– Jeg fant min lidenskap så tidlig, at jeg så ikke poenget med å satse på fagene. Slik sett var videregående totalt bortkastet; jeg satt heller oppe om nettene og prioriterte å jobbe med prosjektene mine.

Det er imponerende nok i seg selv, men det må legges til at Björn Myreze er hundre prosent selvlært. Ingenting av 34-åringens kunnskap kommer fra skolebenken.

Det har ikke skortet på lidenskap og motivasjon, men det var aldri fagene på videregående som fenget ham. Fra ung alder har Björn visst at han skulle jobbe kreativt og skape selv, og dermed tok han saken i egne hender.

Tidlig teknisk talent

Det startet allerede i barndommen. Fascinasjonen og forståelsen for datamaskiner og teknologi har vært der så lenge han kan huske. I stedet for lego, fikk han datamaskin i byggesett av faren. Sammen koblet de seg til bakkenettet og lagde en egen TV-kanal som ble sendt til naboene.

Bursdagshilsener og DJ-opptredener var noe av det som sto på menyen. I en alder av 14 år startet han selskapet Nexza Media med daværende Senkveld-programleder H. C. Andersen. De designet nettsider, og hadde kunder som TV2, NRK og Rubicon TV. Deretter lagde han XP – et kreativt nettsamfunn og samlingssted for designere og fotografer. To av dem jobbet i TV 2, hvor også Björn havnet rett etter videregående.

– Min gamle sjef i TV 2, Tormod Engelsen, var helt suveren. Det eneste han var opptatt av var det siste man hadde gjort, og han var svært flink til å fange opp talenter. Han var – og er – en stjerne, og ble min mentor under tiden i TV 2.

I TV 2 jobbet Björn blant annet som postprodusent og designer, før han gikk over til regi og foto. Etter nærmere to år i TV 2 var han med å starte design- og grafikkselskapet Gosu, som i dag heter Sixty. Selskapet gjør det godt, og har rundt 40 ansatte.

I 2014 startet 34-åringen brandingselskapet Myreze, som har kontor både i Bergen og Oslo. Selskapet produserer blant annet TV-grafikk og videoproduksjon for kunder som TV 2, TV Norge og Al Arabiya, i tillegg til å drive med merkevarebygging.

Selskapet var med på produksjonen av det innovative TV Norge-programmet Lost In Time, som bød på virtuell gameshowunderholdning i realtid. Myreze har et tett samarbeid med det Oslo-baserte teknologiselskapet The Future Group.

– Har mangelen på utdanning noen gang vært en hindring for deg?

– Aldri, ler han.
– Ikke ett eneste sekund. Jeg husker en artikkel som ble skrevet om meg for mange år siden, med tittelen «Skoletaper ble toppdesigner». Det var et slag i trynet til min gamle norsklærer fra videregående, som sa at jeg aldri kom til å bli noe dersom jeg ikke skjerpet meg.

– For meg var gymnaset bare et svart hull. Jeg fant min lidenskap så tidlig, at jeg ikke så poenget med å satse på fagene. Slik sett var videregående totalt bortkastet; jeg satt heller oppe om nettene og prioriterte å jobbe med prosjektene mine.

ShowReel 2017 – 3D from MYREZE AS

Studerer for seg selv

Allerede på ungdomsskolen, da de andre elevene tok skolebussen hjem, ble Björn kjørt til Flesland i taxi for å dra på møter i Oslo.

– På videregående satt jeg bakerst i klasserommet og sov i timene. Lærerne mine var ikke flinke nok til å bygge lagånd. Jeg holdt foredrag på Åsane gymnas for noen år siden, og da var skolen helt annerledes. På min tid opplevde jeg det som en forferdelig skole.

– Jeg hadde derimot noen fantastiske år på ungdomsskolen. Min daværende lærer, Terje Valen, var og er et stort forbilde. Han så elevene sine, og hans læremetode burde være pensum på lærerhøyskolen. Når jeg har gründet selskaper har jeg vært opptatt av å bygge team med mennesker som går godt sammen og inspirerer hverandre.

– For meg er det viktig at personen vi ansetter er et godt menneske som går godt sammen med teamet. Noen av de flinkeste mennesker jeg har møtt, har null utdanning. Se på mennesket, ikke papirene.

Et forsøk på å ymte frempå at han følgelig ikke kan så mye om historie og diktanalyse, blir raskt irettesatt. Det Björn er interessert i å lære seg, det lærer han seg.

– Jeg har alltid vært interessert i historie, og har sett timevis med dokumentarer. Jeg studerer hele tiden for meg selv. For en måned siden bestemte jeg meg for å lære å produsere musikk. Hver eneste kveld og natt har jeg studert det, så nå begynner jeg å komme inn i det. Man blir jo selvfølgelig aldri utlært, men jeg kan nok til at jeg og kjæresten kan produsere musikk sammen.

– Jeg fulgte kanskje ikke så mye med i skoletimene, men jeg kunne enkelt omstrukturere og lage systemer for skolen. Å hacke meg inn og skrive ut prøver var ingen problem. Det gjorde jeg blant annet i heimkunnskap, så alle i klassen fikk god karakter. Heimkunnskapslæreren ble så stolt, ler han.

Se mennesket, ikke papiret

Utdanningsnivå og CV er lite interessant når Björn selv ansetter. For ham er det viktigst å se etter personer som passer godt inn i miljøet.

– Jeg prøver å bli kjent med de som vil jobbe hos oss, og tar dem med på en prøveperiode for å se hvordan de passer inn. Man kan ha verdens beste utdanning eller ha jobbet i verdens beste firma, men det betyr ikke at du er verdens best kvalifiserte.

– For meg er det viktig at personen vi ansetter er et godt menneske som går godt sammen med teamet. Man kan ikke definere noen ut fra papiret, og det er et område jeg synes samfunnet er for dårlig på. Noen av de flinkeste mennesker jeg har møtt, har null utdanning. Se på mennesket, ikke papirene.

Sammensetningen av personer i selskapet er noe av det Björn er mest stolt av.
– Den respekten folk har for hverandre i MYREZE opplever jeg som unik. Vi har klart å bygge et miljø der folk bygger hverandre opp. Et slikt miljø har jeg ikke sett andre steder.

Bjorn Myreze 2
PÅ SETTET MED MADCON: Myreze har jobbet med mange artister og band. Her har han regi på en musikkvideo med Madcon. (Pressefoto)

Stolt av retningen

– Har du måttet forsvare valget ditt?

– Jeg er nok født med skylapper på, så hvis folk sier noe negativt får jeg det ikke med meg. Det har nok vært noen i familie og slekt som mener at man bør få seg en saftig utdanning, men det har jeg aldri hørt på.

– Hvis noen kommer inn på tematikken, så prøver jeg ikke å skjule noe. Jeg er stolt av den retningen jeg har valgt. Men det er klart, går du samme retning som jeg har gjort, skal du være ekstremt målbevisst. Nøler du, er det ikke vits.

34-åringen har tatt lang sommerferie for å lade opp til en travel høst. Björn blir engasjert når han snakker om hva fremtidens teknologi kan få til.

– Vi står overfor en teknologisk revolusjon, og vi i Myreze skal ut på en eventyrlig reise med prosjekter som er helt vanvittig spennende. Vi er godt i gang med AR (augmented reality) og VR-grafikk.

– Noe er feil når du gleder deg til pause fra det du holder på med.

Om noen år fra nå tror han at folk kommer til å gå rundt med linser med innebygget virtuell grafikk. Skjermene vil forsvinne; det er snakk om en visuell ekspansjon av livet.

– Folk var jo skeptisk til farge-TV, så mange vil nok være skeptisk til VR og AR før de ser hvilket fantastisk verktøy det er. Om ikke lenge vil det bli mulig å styre en hel oljeplattform fra et lite rom i Bergen, eller ta kjøreopplæringen virtuelt i en simulator i ditt eget hjem. Uavhengig av plattform, så handler det om nye og unike brukeropplevelser. Det er utrolig spennende å jobbe med.

Jobben må engasjere

Björn håper samfunnet blir mer åpent for nye tenkemåter, og at man beveger seg bort fra tanken om at alle trenger lang utdanning.

– Jeg har inntrykk av at mange velger en utdanning fordi man ikke vet hva man vil bli. Det blir litt saueflokkmentalitet; man følger alle andre fordi man er usikker. Jeg synes bedrifter bør bli flinkere til å ta inn lærlinger, og praksis bør bli en større del av skolen.

– Den yngste ansettelsen vår var en sekstenåring, og vi måtte fortelle foreldrene hans at han var for flink til å gå på skole. De ble litt skeptiske, men jeg fortalte min historie og ansatte ham som lærling. Han gikk fra å ikke være så begeistret for skole til å bli kjempeflink, og nå jobber han med store internasjonale prosjekter.

Björn Myreze håper folk slutter å bekymre seg.

– Det er mye press på at alle skal utdanne seg og finne sin retning i livet med det samme videregående er ferdig. Man går fra å være barn til å måtte finne ut hva man skal gjøre for resten av livet mens man fremdeles er i tenårene. Livet er jo så kort.

– De 20 første årene dine i dagens samfunn skal du tilsynelatende finne deg selv, og så skal du være fastlåst med yrkesvalget til du er pensjonert, og deretter bruke de siste årene til å angre på at du gjorde noe som ikke engasjerte deg.

34-åringen synes det er trist når folk tyr til Facebook med statusoppdateringer som: «Endelig fredag» eller «Takk Gud for ferie».

– Noe er feil når du gleder deg til pause fra det du holder på med. Ingen yrker er feile, men du må finne noe du trives i. Jobben må ikke bare være en inntektskilde.

– Hvis du synes at jobben din er lite inspirerende, så gjør noe med det og finn noe du trives med. Du må kanskje gjennom en tøff økonomisk periode, men heller det enn å gå gjennom livet og kjede seg. Man bruker store deler av livet sitt på jobb. Min jobb er min hobby, så jeg har egentlig ikke jobbet en eneste dag i mitt liv.

Veien til målet viktigst

Selv om Björn stortrives, blir han aldri helt fornøyd. Det er heller ikke målet.

– Ambisjonene mine har vært for høye i forhold til alderen min, så jeg hadde faktisk min midtlivskrise før jeg fylte 30. Jeg følte at jeg ikke hadde fått til noe.

– Men det å nå målene er ikke så interessant; det er reisen mot målene som teller. Hver gang jeg når et mål, må jeg ha et nytt et. Man blir aldri fornøyd, så da får man heller nyte reisen mot målet.

Bjorn Myreze 3
LAGER INTROER: Björn Myreze har blant annet laget introene til Farmen, Premier League, Eurovision og en lang rekke andre tv-serier/sendinger. (Pressefoto)

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this