Bergen Pride 2016 130
KLAR FOR PARADE: Regnbuedagene Bergen Pride 2018 er partipolitisk nøytral, og byr på et bredt program av kulturelle arrangementer, debatter, sosiale arrangementer og parade. (Arkivfoto: Øyvind Toft)

Skal sette regnbuens farger på byen

Del artikkelen i Sosial medier

– Regnbuedagene er en arena der du kan ta fri fra det samfunnet som forventer at du forelsker deg i en av motsatt kjønn. Her kan du være åpen om hvem du er, sier festivalsjef Joakim Aadland.

Norges nest største synlighetsfestival for kjønns- og seksualitetsmangfold arrangeres i år fra 2. – 9. juni. Festivalen eies og driftes av FRI – Bergen og Hordaland, er partipolitisk nøytral, og byr på et bredt program av kulturelle arrangementer, debatter, sosiale arrangementer og parade.

– Vi skal sette regnbuens farger på byen, lover festivalsjefen, som regner med at de slår fjorårets publikumsrekord på 20.000 deltakere.

– Fordommer forsvinner i møte med andre mennesker som ikke er helt like oss selv.

– På fire år har vi tidoblet antallet besøkende, med 2017 som toppår så langt. Dette klarte vi til tross for at Bergen satte nedbørsrekord i fjor. Mye nedbør på en utefestival er aldri heldig, men det var utrolig gøy likevel.

PRIDE PARK PÅ
TORGALLMENNINGEN

Festivalen mottar økonomisk støtte både fra Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (BUF-DIR). Det er takket være dette at de kan gjøre hele Pride Park gratis.

Joakim Aadland, som også er nestleder og kommunikasjonsrådgiver i Fri – Bergen og Hordaland, føler at arbeidet med å bryte ned samfunnets fordommer mot homofile er kommet langt, selv om det fortsatt er et stykke vei igjen å gå.

bergenpride2
ÅPENT FOR ALLE: – På Regnbuedagene kan du både få mange nye venner og tilegne deg ny kunnskap om LHBT-tematikk, sier Joakim Aadland. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

– Regnbuedagene er en arena der du kan ta fri fra det samfunnet som forventer at du forelsker deg i en av motsatt kjønn. Her kan du være åpen om hvem du er, sier han.

– Hvilken betydning vil du si at tvserien Skam har hatt?

– Jeg synes at den fikk godt frem at det «å komme ut av skapet» i de aller fleste tilfeller er en god opplevelse, og hvordan det er å sitte alene med de følelsene som rollefiguren «Isak» hadde. For mange er det en tung byrde å bære på, sier han.

– På fire år har vi tidoblet antallet besøkende, med 2017 som toppår så langt.

– Det var også fint å se måten «Jonas» reagerte på da Isak fortalte ham det. Han skapte ikke noe hysteri; bare spurte den samme type spørsmål som han ville stilt ham om det var en jente han fortalte at han var forelsket i.

– Hva er det beste med Regnbuedagene?

– Å, det er så mye. Det viktigste er at det skal være et sted der alle mennesker er fri. Vi har rundt 70 arrangementer i løpet av festivalen, der nesten alle er gratis for publikum.

– I fjor hadde dere Pride Park i Skostredet. Jeg forstår at dette blir et større arrangement i år?

– Ja, vi har flyttet den til Festplassen, der dørene åpner 7. juni kl. 15. Årets Pride Park vil holde åpent i tre dager, med stands fra 30 ulike organisasjoner og politiske partier, en egen debattarena, flere ulike serveringssteder, scener og klubbtelt.

TULLER MED
STEREOTYPIENE

– Det blir en del musikk?

– Ja, vi har invitert artister fra flere sjangre, siden vi skal treffe en ganske bred gruppe.

– Ikke for å være fordomsfull, men det blir vel også plass til noen Grand Prix-låter?

– Hehe. Vi vektlegger ikke det, men det blir nok plass til det også. Jeg liker konseptet, med farger, paljetter og pyro, og ser både den norske og den internasjonale finalen.

[PostBlock id=48]

– Hvordan reagerer du når du blir møtt med slike stereotypier, som at homofile har bra musikksmak, og er glad i glitter og stas?

– Jeg reagerer litt blandet. Det ene går på forventninger til hvordan du er, basert på religion, etnisitet eller seksuell orientering. Akkurat det er jeg lite fan av, da disse ulike identitetsmarkørene ikke nødvendigvis påvirker en persons interesser og hobbyer. Men jeg kan gjerne ha et humoristisk blikk på meg selv, og tulle med slike stereotypier, selv om det ikke alltid stemmer overens med virkeligheten.

– Hvordan tror du slike stereotypier oppstår?

– Det bunner først og fremst i… noe kommer nok fra virkeligheten, men det gjøres ekstremt – ikke minst når media og samfunnet generelt er med og opprettholder dem.

– Man tillegger folk egenskaper og holdninger som de ikke har?

– Ja, men når det er sagt, så har også jeg fordommer. Da går det gjerne på rånere og raggere med Wunderbaum i bilvinduet, sier han.

– Men da er det også viktig at jeg ikke lar mine fordommer, som gjerne er basert på lite kjennskap til et spesifikt miljø og medias fremstilling av miljøet, ta overhånd og forhåndsdømmer en stor gruppe mennesker. Fordommer forsvinner i møte med andre mennesker som ikke er helt like oss selv.

ALT UNNTATT METAL

– Mange sier at metalfolk er skikkelig pusekatter; at de på en måte tar ut aggresjonen gjennom sminke og klær. Tror du det er en fordom?

– Nei, jeg tror nok det er noe sannhet i det. Jeg har jobbet på Kvarteret, og kan bekrefte at det er sjeldent så lite bråk der som under metal-konserter.

– Blir det metal under Regnbuedagene?

– Nei, det er kanskje den eneste musikksjangeren vi ikke har med. Vi har rock, hip hop, disco og house – men ikke metal.

– Så du har ikke invitert Kristian Eivind «Gaahl»?

– Jeg kjenner Kristian, og skulle gjerne invitert ham. Men vår oppgave er også å finne musikk som trekker en bred publikumsmasse til parken. Metal blir gjerne litt nisje-musikk.

Derimot lover han konserter både med Sondre Lerche, Silja Sol – som avslutter Pride Park-arrangementet, bergensduoen Lekende Lett (Synne Bønes og Kristian Stockhaus), Cavego (DJ og discoprodusent), og Ruben Markussen fra Harstad – som kan vise til 16 millioner avspillinger av låten Walls.

– Det er også utrolig gøy at De Musikalske Dvergene kommer, legger han til.
– De er ikke det typiske Pride-bandet, men jeg tror at de kan skape god stemning.

Regnbuedagene – Bergen Pride 2018 arrangeres i tidsrommet 2. – 9. juni. Mer informasjon: bergenpride.no og foreningenfri.no/fri-bergen-og-hordaland 

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this