Rein By 2018 26
MANNEN BAK REIN BY: Bård Havneraas slet med å komme seg tilbake i arbeidslivet etter en tøff periode i livet. Så fikk han en idé som skulle endre både hans egen og mange andres hverdag. 

Sjefen for Rein-byen

Del artikkelen i Sosial medier

Bård Havneraas var kompromissløs pengeinnkrever, og dårlige valg sendte ham i fengsel. Nå er han sjef for Rein By, og brenner for at folk som sliter skal få en ny sjanse, og delta i arbeidslivet.

– Jeg følte litt på det selv i begynnelsen. Folk ser gjerne på deg og tenker: Var dette alt han greide å drive det til i livet?

– At vi plukker boss er bare et verktøy for å skaffe en inntekt for å kunne drive med det viktigste: Nemlig å ta vare på hverandre, sier daglig leder i Rein By, Bård Havneraas. Det har Bård og hans gjeng, som rydder opp etter oss før og etter 17. mai og etter hver eneste konsert på Bergenhus Festning.

Rein By ble stiftet i 2006 for å bidra til at flere skal få en meningsfylt vei inn i arbeidslivet. Bård Havneraas hadde slitt selv i livet.

– Jeg var arbeidsledig, og slet med å få god nok hjelp til å få meg en jobb. Enten måtte jeg hoppe rett i arbeid, starte syv om morgenen og jobbe i 7,5 timer, fem dager i uken, eller så hadde de ikke noe til meg. Dette passer ikke for alle som har slitt med ulike utfordringer.

BOSSBYEN BERGEN

– Hva slags utfordringer?

– Tanken fra begynnelsen var å hjelpe folk som gjerne sliter litt i hverdagen, eller har behov eller ønske om aktivisering. Vi har med oss folk som sliter, men også folk som ikke gjør det. Vi har en mikset gruppe, forklarer han.

– Noen har lyst å være med bare for å ha noe å gjøre på, noen har lyst å være med fordi de brenner for å fjerne søppel, for den saks skyld. Vi har med oss folk som er uføretrygdet, folk som mottar sosialhjelp, og folk som sliter med psykiske ting, sosial angst, depresjoner; vi har et stort spekter av mennesker.

– Det vi ikke har, er folk som er helt på lavterskel, for eksempel folk som ruser seg daglig. Vi jobber i nærheten av veitrafikk, og vi er ganske nøye på dette. Selv om jeg ikke tar noen alkotest av dem når de kommer om morgenen, er dette noe jeg har antenner på hele tiden.

Rein By 2018 17
TRAVEL MÅNED: Bård Havneraas, Knut Skare og Rein By tar seg av store deler av renholdet i Bergen Sentrum. Mai er en av de travleste månedene.

Havneraas leste i avisen at det fløt med boss i Bergen, og byen fikk den lite hyggelige betegnelsen: Bossbyen Bergen.

– Jeg tenkte at her kan vi gå inn og bokstavelig talt rydde opp. Det første jeg gjorde var å kontakte Thor Brekkeflat, og han tente på ideen. Deretter måtte vi skaffe penger. Jeg kjente Idar Vollvik. Han gikk inn med 100.000 kroner, og så var vi i gang.

– Thor koblet oss opp mot næringssjefen i Bergen kommune, og etterhvert tente også Herman Friele på ideen, og vi fikk med oss flere andre sponsorer. Det første året hadde jeg en lønn på 120.000 kroner, titusen i måneden.

– Det er vel få som kan leve av det?

– Ja, men et sted må man begynne. Og jeg hadde da levd lenge av sosialstønad.

– Hva gjør du om noen kommer ruset på jobb?

– All respekt for sosionomer, men livserfaring betyr også noe.

– Har jeg mistanke om noe, så tar vi oss en hyggelig samtale, og jeg spør hvordan personen har det. Det er ærlige og gode gutter og jenter som er med her, men av og til ser du at de lurer litt på hva de skal svare.

– Men det rette svaret kommer alltid. De stoler på deg, de vet at du bryr deg, det er derfor vi er her, for å skape et bedre liv for hvert enkelt menneske. Kommer det en ny person inn, så tar jeg alltid en god samtale med vedkommende, og forteller hvor viktig dette er, for dersom noen dummer seg skikkelig ut, så risikerer vi å komme i klemme, vi kan miste kontrakten med kommunen, og vi risikerer å miste den oppbackingen som vi trenger. Det er viktig å være ærlig på de tingene der, sier Havneraas. 

TAR VARE PÅ HVERANDRE

Det er ikke få ganger Bård Havneraas har dradd hjem til noen på fritiden, hvis han ser at de sliter.

– Det kan være at de ikke har vært på jobb på flere dager, kanskje personen har et alkoholproblem og har havnet på fylla igjen, så tar vi en prat og spør om vi kan hjelpe med noe.

– Det at vi plukker boss er bare et verktøy for å skaffe en inntekt for å kunne drive med det viktigste: Nemlig å ta vare på hverandre.

Han skryter av folkene som jobber for ham.

– Det slo meg mens vi var tre mann som rev ned plakater og plukket boss i Vaskerelven en dag: Det er pinadø få jeg har mer respekt for enn disse guttene. De har sosialstønad, de har uføretrygd, men så stiller de hver morgen og gjør en jobb.

– De gjør noe for seg selv og for deg og meg og alle bergensere, for 50 kroner timen. Uansett vær. Det å plukke boss på gaten er kanskje noe av det laveste du kan gjøre, og når du går der og folk kommer forbi, så ser de ikke på oss på samme måte som de ser på direktøren for SAS eller Friele, påpeker Havneraas.

– Noen ganger kommer dette frem i en samtale med de som jobber her, og jeg følte jo litt på det selv i begynnelsen. De ser gjerne på deg og tenker: Var dette alt han greide å drive det til i livet? Å labbe rundt i byen og plukke boss?

Da gjør det ekstra godt med skryt fra bergenserne. For eksempel når en eldre mann og dame på Nordnes kommer og forteller hvor glad de er for at Rein By-gjengen gjør denne jobben. Det hender stadig oftere at en av de ansatte kommer tilbake til Bergenhus Festning og forteller om gode tilbakemeldinger.

– Det betyr noe. Bergenserne er gode på å gi slike tilbakemeldinger. Og det gjør noe med menneskene, som velger å bruke tiden på å gjøre noe for seg selv og andre. Det å bygge opp folk som er nede er det mest givende med jobben min.

– Når du ser hvordan de vokser og utvikler seg, folk som nesten hadde problemer med å se opp da de kom første gang, løfter etterhvert haken, skyter ut brystkassen og er stolt av det de holder på med, fyrer opp en vits, lager litt stemningen, og er med på å skape et miljø, sier sjefen.

BÅRDS HISTORIE

– Du slet selv – hva er din historie?

– Jeg kommer fra en solid familie, og vokste opp i trygge omgivelser. Jeg spilte håndball i Viking, men gled senere over i styrkeløft-miljøet da jeg var tyve. Jeg er fremdeles med i det miljøet, og deltok i veteran-NM for et par uker siden, sier mannen som også gjør en jobb på ledersiden i styrkeløftmiljøet, som leder for regionen Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Det er pinadø få jeg har mer respekt for enn disse guttene. De har sosialstønad, de har uføretrygd, men så stiller de hver morgen og gjør en jobb. De gjør noe for seg selv og for deg og meg og alle bergensere, for 50 kroner timen.

– Jeg var i full jobb, har gått i lære som elektriker, samtidig som jeg eide og jobbet på helsestudio, frem til 1992. Da skjedde det en del ting. Det ble slutt på et kjærlighetsforhold og jeg mistet fotfeste. Jeg fikk rett og slett en form for psykisk knekk. Jeg solgte helsestudioet ettersom jeg ikke fungerte. Det ble en del alkohol, og jeg gjorde noen dumme valg. Det ble fengselsstraff, og i fengselet ble jeg kjent med masse folk som ønsket å utnytte min pondus, for å si det sånn, sier den kraftige mannen.

Han fikk tilbud om å kreve inn penger for folk, og drev med det han kaller for litt inkasso-virksomhet i en periode.

– Jeg holdt folk oppetter veggen og ristet ut av de pengene som de påsto at de ikke hadde. Jeg hadde noen rotete år i feile miljøer. Heldigvis traff jeg en flott jente i 1995, og vi har vært sammen i 23 år. Cecilie og jeg er gift og har to barn sammen.

– Da jeg møtte henne, skjedde det noe med hodet. Jeg landet litt, så meg rundt, så verdiene som jeg hadde, tenkte på foreldrene mine, jeg hadde familie, jeg hadde to barn fra før. Jeg tok meg sammen og kuttet ut de andre tingene, og prøvde å komme meg i jobb.

– Jeg oppdaget jo raskt at det stemmer det de sier om sosialkontoret, som det het den gangen. Hvis du har ett problem i det du går inn, har du minst to når du går ut igjen, sier Bård og smiler.

Han slet med depresjon og angst etter å ha gjort mye dumt, og han måtte også sone noen fengselsstraffer som hadde blitt utsatt. Så skulle gå elleve år før han greide å starte opp Rein By-prosjektet.

STØTTE FRA THOR OG TOR

Havneraas kom til et punkt der han forsto at han måtte gjøre noe selv. Han fikk delta som aktivitør hos Tor Blaha og Trappen Motiveringssenter, hvor han var med og bidro på noen av aktivitetene.

– Vi startet blant annet et innebandy-lag som jeg fikk Raymond Kvisvik med på, samtidig som jeg instruerte litt i styrketrening. Dette var bra for meg. Det ga meg enda mer innsikt i hva folk trengte, og da så jeg enda klarere at det er mange flere som har behov for akkurat det samme som meg, nemlig tilrettelagt arbeid og en gradvis tilbakevending til arbeidslivet.

– Noen trenger å begynne med en eller to ganger i uken. Mennesker som sliter har gjerne ligget våken hele natten fordi de ligger og grubler over problemene sine, og da kommer ikke jeg og pisker dem opp klokken seks om morgenen fordi de skal være på jobb klokken syv.

– Og så var du klar for å gå i gang med Rein By?

– Ja, jeg måtte gjøre det for min egen del, samtidig som jeg skulle jeg gjøre noe for andre. Så gikk vi i gang, igjen med støtte av Thor Brekkeflat, Tor Blaha og andre som mente jeg var rett mann for oppgaven. Disse pekte på at jeg kjente miljøet og at folk stolte på meg.

– Og når jeg sitter her med disse menneskene som jobber for Rein By, så kan det nok være at jeg ser det litt annerledes, og angriper utfordringer på en litt annen måte enn en sosionom med syv års utdannelse. All respekt for sosionomer, men livserfaring betyr også noe.

– Og du angrer ikke?

– Det er en glede hver dag. Jeg gleder meg til å gå på jobb, til å treffe disse menneskene som er med, og jeg er stolt av det vi har fått til, stolt av det vi gjør. Jeg kjente litt på det her en dag da jeg gikk og plukket boss; den litt kjipe følelsen vi kunne kjenne på før har snudd.

– Når vi kjører inn på Torgallmenningen med bilen vår med logoen vår på siden, går ut av bilen, tar en klype, tar en bossekk og det sitter tjukt i folk der, da kjenner jeg bare på stolthet over det vi har fått til og det jeg gjør. Det er også viktig at jeg gjør det, at guttene og jentene ser at jeg også gjør det, man må gå foran som et godt eksempel i en del sammenhenger. Jeg kan ikke sitte på ræven på kontoret og leke direktør, sier han smiler.

Tiden vi går inn i er den travleste for Rein By. Flere folk trekker inn mot byen og ut i gatene, og det merkes i bykjernen.

– Vi er ute og jobber både 16. mai, for å rydde gatene til den store dagen, og 18. mai da det naturligvis er ekstra mye å gjøre etter nasjonaldagen. Sammen med bydrift bidrar vi til å holde byen ren.

– Dessuten rydder vi etter hvert eneste arrangement av Bergen Live, og det tar seg jo ekstra opp med arbeid når Bergenfest starter. De er vår største og viktigste samarbeidspartner. Den måten som Bergen Live og Frank Nes og Pytten har tatt i mot våre folk på, er helt fantastisk. Hele den gjengen der er god på sosial omsorg, skryter han.

KONTOR PÅ KOENGEN

– Hvorfor holder dere til på Bergenhus Festning?

– Vi hadde ikke noe kontor. Det første året drev jeg Rein By fra baksetet i bilen, og jeg dro til byn og plukket opp folk blant dem som holdt til bak Kirkens Bymisjon og Korskirken. Etterhvert fikk vi lov til å sitte på Magdalena kafe hos Kirkens Bymisjon, og der styrte vi på med papirarbeid og vi traff flere av dem som vi ønsket å ha med på aktiviteter.

– Senere banket jeg på døren til han som var festningsforvalter på Bergenhus Festning den gangen, og spurte om han hadde noe ledig, kanskje vi kunne få et lite kontor? Jeg spurte først om de hadde noe til oss på Koengen, men de hadde egentlig planer om å rive huset som står nede, så det var uaktuelt. Jeg kom et par ganger tilbake og tøt på han, og han sa: Vi har en mulighet, ikke sikkert du liker det, men det er dette vi har.

Festningsforvalteren viste Rein By-sjefen rundt i artilleri-bygget som ligger idyllisk plassert et steinkast fra hovedscenen under Bergenfest. Bård Havneraas blir blank i øynene mens han forteller.

– Vi kunne ikke drømt om noe bedre; vi har kjøkken, toalett, et lite kontor, garderobe og lager. Og siden har vi vært her.

Rein By 2018 40
FØR NASJONALDAGEN: Rein By rydder byen før og etter nasjonaldagen. – Spesielt rundt bosskorger flyter det som regel med søppel. Etter 17. mai finner vi en del stråhatter; de går visst aldri av moten, smiler Havnerås.

Fakta

Rein By

  • Rein By ble stiftet i 2006, og tar seg av store deler av renholdet i Bergen sentrum, Møhlenpris, Sandviken, Nordnes og Fjellsiden, i et samarbeid med Bergen Kommune og Trafikketaten.
  • Rein By har, i samarbeid med Grønn etat, ansvar for rydding av friluftsområder i Tennebekken, Kanadaskogen, Krohnegården, Langeskogen, Løvstien og Fanafjellet.
  • Rein By har også ansvaret for å rydde boss etter hvert arrangement som Bergen Live arrangerer.
  • Bård Havneraas er daglig leder og mannen bak ideen.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this