Selvik1
Thorstein Selvik (illustrasjon: Sigve Solberg)

Når sannheten må vente

Del artikkelen i Sosial medier

PÅ TAMPEN: Kellyanne Conway snakket om Trumps løgner som «alternative fakta». Konsuler ville aldri sagt det. De ville ikke sagt noe i det hele tatt. Bare smilt vennlig.

Tekst: Thorstein Selvik

Vi lever i en utfordrende tid. Gamle systemer rystes. Det gjelder derfor å holde blikket fast og tungen bent i munnen. Verden må ikke få gå i oppløsning.

En konsul er en person som kan be deg dra til helvete på en måte som gjør at du begynner å glede deg til turen.

La oss for eksempel se litt på konsuler. De prøver å bidra til fred og fordragelighet. Konsuler er faktisk viktigere enn noen gang der de løper rundt og hjelper sine sendeland til økt gjensidig forståelse med Norge. Jeg er selv konsul for Romania og sitter i styret for alle konsuler i Norge; Corps Consulaire de Norvège.

Det sies en del om konsuler. Noe av det er sant. En konsul er en person som kan be deg dra til helvete på en måte som gjør at du begynner å glede deg til turen. En konsul er dessuten en mann som husker en kvinnes fødselsdag, men som glemmer alderen hennes. En konsul er også en person som tenker seg om to ganger før han ikke sier noe.

Konsulvirksomhet og konsulbegrepet er i tett forbindelse med diplomati. Konsuler rapporterer til diplomater. Og diplomati er ikke enkle greier. «Ærlig diplomati er like umulig som tørt vann eller treholdig jern» sa Josef Stalin, mens vår egen Bjørnstjerne Bjørnson hevdet at «i politikk og diplomati må sannheten vente til noen får bruk for den».

[PostBlock id=133]

Diplomati minner om sjakk; det første trekket avgjør ofte det siste. Diplomati består i å tjene Gud på en slik måte at man ikke ergrer Djevelen. Men i diplomati er det ofte som på kjøkkenet. Når en rett mislykkes, finner man sjelden på en ny oppskrift.

Diplomati lever i skyggen av politikk. Diplomater tjener politikere. Diplomati smører kontakten mellom land, mens politikk for mange beskrives som kunsten å slukke branner de selv har tent på. Den store amerikanske komikeren George Burns sa det slik: «Det er trist at alle som egentlig skjønner hvordan landet skal styres, jobber som drosjesjåfører og frisører». Selv sier jeg som Flettfrid Andresen: «Jeg setter min ære i å være politisk nøytral, så jeg har stemt Høire i alle år».

Politisk dyktighet er å forutsi hva som vil skje i morgen, neste uke, neste måned og neste år – og etterpå kunne forklare hvorfor det ikke skjedde. Dette mente den alltid imponerende Sir Winston Churchill. «Det var ikke noe rosenrødt svart-hvitt bilde jeg tegnet her» sa Kjell Magne Bondevik. Han sa mye rart, den karen.

I utenrikspolitikk handler mange etter prinsippet «juks ved utdelingen av kortene, så føles ærlighet under spillet mye mer behagelig». Og vi siterer igjen Bjørnson: «Den som vinner har rett, for han skriver selv lovene».

Karisma i politikk er som potens i sengen: Enten har man det eller så har man det ikke. Lære det kan man ikke under noen omstendighet. «Politikk er kunsten å skaffe penger fra de rike og stemmer fra de fattige under påskudd av å beskytte begge mot hverandre» sa den kjente amerikanske TV-journalisten Cedric Adams (1902-61) på 1940-tallet. Diskusjonen om økende inntektsforskjeller er altså slett ikke ny.

«Praktisk politikk er kunsten å ignorere fakta» sa Boston-ikonet Henry Brooks Adams allerede på 1800-tallet. Han var medlem av den berømte presidentfamilien Adams, med presidentene John Adams (USAs andre president, 1797-1801) og John Quincy Adams (USAs sjette president, 1825-1829) som de mest kjente.

Når Donald Trump snakker om «fake news», så er det et urgammelt begrep. Marx, Lenin, Mao, Nixon, Clinton. Og Trump. De og alle andre maktpolitikere har veltet seg i falske nyheter. Som grisen i bingen. Politikk er vilje til makt, heter det. Da står det ikke alltid så bra til med fakta.

Etterpå må diplomater og deres tjenere, konsulene, lappe det hele sammen. «Det var ikke det han egentlig mente. Det må forstås i en annen sammenheng». Kellyanne Conway snakket om Trumps løgner som «alternative fakta». Konsuler ville aldri sagt det. De ville ikke sagt noe i det hele tatt. Bare smilt vennlig.

[PostBlock id=134]

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this