Charlie 1
SKREDDERSYDDE KAKER: Har du en idé l en spesiell kake, kan Charlene Jensen og Madeleine Bjerregaard lage den for deg.

Kakefabrikk uten samlebånd

Del artikkelen i Sosial medier

Charlene Jensen slapp til på kjøkkenet fra hun var liten. På mandag åpnet hun egen kakefabrikk på Minde. Allerede før åpningen har interessen eksplodert.

– Mamma var ikke redd for at jeg knuste egg eller sølte mel overalt. Jeg fikk holde på og slapp hele tiden til på kjøkkenet. Som 5-åring sto jeg alene og stekte pannekaker. Da jeg var 8-9 år bakte jeg mine egne bursdagskaker.

– Folk er litt lei av hvit dame. De vil ha kaker som er tilpasset deres egne ønsker.

Charlene forteller om en glødende interesse for mat, og hun oppsøkte Google og Youtube for å lære seg forskjellige teknikker.

– Jeg fikk utforske og eksperimentere på kjøkkenet. Det har jeg alltid gjort. Jeg kunne for eksempel prøve ekstra vaniljesukker eller kanskje kardemomme i en kake det ikke egentlig skulle være kardemomme i. Mamma mente etterhvert at mine kaker smakte bedre enn hennes.

– Og så ble du konditor?

– Nei, jeg har ikke konditor-utdannelse, jeg er selvlært. Jeg har jobbet på Rema, jeg har jobbet i klesforretning og i en restaurant. 

TRE-ETASJERS DÅPSKAKE

charlie-daapskake
SLIK BEGYNTE DET: Facebook­bildet av dåpskaken. (Foto: Privat)

– Bortsett fra at din mor så deg – når forsto du at du hadde et talent?

– Jeg spiller i Sotra Teaterlag og jeg har jeg pleid å ta med kaker på øving. Responsen har vært veldig god, og det hender jeg får telefoner fra noen av dem mens de baker, og da står jeg og guider dem gjennom bakingen via telefonen.

– En dag var det en fra teaterlaget som spurte om jeg kunne lage en dåpskake. Hun skulle ha en treetasjers kake med figurer på toppen.

Planen var ganske omfattende med kyr og sauer og hester og griser og en traktor.
– Jeg satt i en uke bare med alle dyrene. Da kaken var ferdig la jeg et ut et bilde på Facebook.

Hun har også fått mye støtte av broren Øystein, som driver cateringfirmaet Din anledning.

– Han skrøt masse av kaken; mente at dette var noe jeg hadde et talent for, og at jeg måtte gjøre noe med det.

– Det er jo dette folk vil ha, sa han. Og han har rett. Folk er litt lei av hvit dame. De vil ha kaker som er tilpasset deres egne ønsker, og er ikke interessert i en standardkake som du får hos en baker. De vil ha noe unikt.

– Tilbake til dåpen – hvordan ble kaken din mottatt?

– Mange i dåpen kommenterte kaken og ville vite hvor hun hadde kjøpt den. Venninnen min la bildet på Facebook, og da rant det inn med bestillinger. På kort tid hadde jeg mottatt tyve bestillinger, og det er mye for én person. Alle kaker lages fra skratsj med naturlige råvarer. Det ble utrolig mye jobb, mange sene kvelder, men det gikk jo.

FRA HOBBY TIL BUTIKK

I mai bestemte Charlene seg for at dette kunne hun gjøre butikk av. Hun fikk opprettet en nettside og en facebookside. Hun tenkte først at det sikkert ville dabbe litt av etterhvert som man nærmet seg juli og sommerferie.
– Men det viser seg at folk har dåp hele året, smiler Charlene.

Hun bakte seks-syv kaker hver helg fra juni til slutten av august. Siden mai har hun bakt hundre kaker. I begynnelsen gjorde hun alt på hennes eget kjøkken.
– Men da det tok av fikk jeg låne min brors kjøkken i cateringfirmaet hans.

– Hva ble neste steg?

– Jeg måtte ha et større kjøkken. Jeg måtte ha lokaler. Men det er dyrt. Det var min bror som tipset meg om å kontakte noen store bedrifter og høre om de hadde en kantine og et kjøkken jeg kunne låne. Frydenbø på Minde svarte raskt. De ville at jeg skulle drive kantinen deres i tillegg, for deres ansatte og for alle leietakerne i bygget.

– Jeg måtte ha inn folk som kunne hjelpe meg. Siren, min svigermor, ble med, men jeg måtte ha flere folk så jeg satte inn en annonse på NAV, og fikk 200 søkere. Madeleine stakk seg ut; vi klikket med en gang.

NOE SOM FOLK HUSKER

Nå har de brukt de siste ukene på å bygge opp kjøkkenet med alt de trenger av utstyr, samt bord, hyller og alt en kantine behøver. Her skal det smøres rundstykker med pålegg, det blir baguetter og varmretter. Alt kjøres parallelt med kakedriften. Den fortsetter bare å vokse.

– Vi deltok på en bryllupsmesse på Radisson SAS-hotellet som het Something blue og hadde med oss 600 smaksprøver. Vi fikk utrolige mange tilbakemeldinger der.

– Kan du forklare navnet for oss?

– Jeg ble døpt Charlene, men jeg har alltid blitt kalt for Charlie. Så da vi skulle finne et navn til bedriften ville vi ha noe som var gøy og noe som folk husker. Da ble det Charlie og Kakefabrikken.

Charlie og Kakefabrikken åpnet lokalene i Frydenbøgården på mandag 14. november og har åpent hver dag med unntak av søndag.

charlie-2
BANDASJE OG BÅRE: Hva med en førstehjelps­kake som trøst etter at skituren endte med gipset fot? Figurene ble laget til en jubileums­kake for Røde Kors. (Foto: Privat)

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this