Ihaerdig1
LOKALE RESSURSER: Christina Sundli-Härdig prøver ofte å bruke lokale og nyetablerte gründere når hun skal koble sammen folk. – Jeg er giret på folk som er sultne og som ønsker å gjøre en forskjell, sier hun. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

Ihärdig gründer

Del artikkelen i Sosial medier

I vår skrev Christina Sundli-Härdig på bloggen sin at 2018 blir helt sjef. Foreløpig stemmer det.

– Ja, navnet passer veldig godt til det jeg driver med, sier den forholdsvis ferske, men likevel drevne gründeren.

Christina Sundli-Härdig har lenge visst at firmanavnet hennes måtte bli Ihärdig. Selvfølgelig fordi Härdig-navnet har fulgt henne hele livet, men også på grunn av at det oppsummerer henne som person.

– Jeg er veldig selvgående, fikser og ordner det meste av oppgaver og utfordringer, sier hun.

– Jeg er veldig selskapssyk. Hvis jeg jobber hjemmefra en mandag, er jeg nødt til å dra ut og møte folk tirsdagen.

Christina sikret seg domenet til firmanavnet lenge før hun startet eget selskap. Helst liker hun å kalle seg rådgiver og støttespiller for folk som ønsker å realisere sine egne ideer og prosjekter. Hun jobber i kulissene slik at andre skal få skinne. Men gründergenet har fulgt henne i mange år.

– Jeg er gift med en gründer, så jeg vet hva som kreves for at man skal nå målene sine. Dessuten har jeg fått med meg en ballast og et nettverk fra mine tidligere jobber.

Startupmiljøet i Bergen 

For øyeblikket har hun akkurat landet etter Startup Weekend Bergen.

– Hva er Startup Weekend?

– Det er en møteplass der folk får lov til å presentere ideene sine til andre. I løpet av 54 timer skal de beste ideene velges ut og testes. Mentorer og fagpersoner hjelper til på veien. De som vinner kan for eksempel få kontorplass og faglig rådgivning videre, forteller Christina.

Ihaerdig3
AKTIV HVERDAG: Christina Sundli-Härdig sjonglerer arbeidsdagene mellom konseptutvikling, markedsføring, rådgivning, digitalisering, kampanjearbeid og arrangementer. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

Sammen med fem andre gründere driver hun Startup Weekend Bergen, som er en del av en global ideell organisasjon som hjelper folk å sette bedriftsideene sine ut i livet. Flere steder i verden arrangeres det tilsvarende arrangementer. I Bergen ble det i år arrangert for 11. gang.

– Vi har fått inn sponsorer som gjør at vi kan ha en ytterligere langsiktig satsing, sier Christina.

Startup Weekend var avslutningen på Innovasjonsuken Opp, som Christina i sin tid var med å etablere forgjengeren til i Bergen i 2012. Da gikk arrangementet under navnet Global Entrepreneurship Week Bergen. Innovasjonsuken Opp fasiliterer innovasjonssamtaler på Vestlandet.

Er overalt

Tidligere har Christina jobbet med kommunikasjon, webprosjekter og ledelse både i NAF, Cox kommunikasjonsbyrå og O. Kavli. Ved siden av jobb har det vært mange engasjementer og frivillig arbeid. På hjemmebane er hun både natteravn og FAU-leder.

– Gjennom nettverket til Startup Weekend, Startup Norway og Innovasjonsuken Opp har jeg blitt kjent med flere gründere og støttespillere av gründermiljøet, forteller Christina.

Christina var ikke nødt til å starte firma. Det var noe hun ville. Dessuten gjør hun det for familien og for barna.

Engasjementet førte til at hun i 2018 sa opp den trygge jobben i O. Kavli for å satse alt på eget firma. Første store prosjekt var som arrangementsansvarlig for Startup Extreme, et møtested hvor norske gründere får vist seg frem for den internasjonale startup-scenen.

I dag, et halvt år etter opprettelsen av firmaet, går ting bra. Hun sjonglerer arbeidsdagene mellom konseptutvikling, markedsføring, rådgivning, digitalisering, kampanjearbeid og arrangementer. Masse arrangementer. Og kaffe selvfølgelig.

– Det har blitt mye kaffe og nesten like mange spennende prosjekter. Jeg har ennå ikke fått en fast kontorplass, men jeg har prosjekter som gjør at jeg sitter både hos Bergen Works, Impact Hub Bergen og i Nyskapingsparken, sier Christina.

Snart skal hun i gang med å gjøre SFO-maten sunnere, et samarbeidsprosjekt med organisasjonen Folkelig.

– Jeg er veldig engasjert i prosjekter som omhandler barn og unge. Det er de som er fremtiden 

Å kjenne seg selv

I tillegg til innovasjon elsker Christina å omgås mennesker.

– Jeg er veldig selskapssyk. Hvis jeg jobber hjemmefra en mandag, er jeg nødt til å dra ut og møte folk tirsdagen, sier hun og ler.

Christina skaper gjerne koblinger og relevante møteplasser mellom ulike gründere. Det å finne komplementære team er en av hovedoppgavene i jobben hennes. Hun trekker frem det å kjenne sine styrker og svakheter som en faktor i en konkurransepreget gründerhverdag. Å finne sitt fortrinn tror hun er avgjørende for om man lykkes.

– Hva legger du i det å være gründer?

– For meg handler det å være gründer om å realisere et prosjekt eller en idé som man har stor tro på. Jeg har startet min egen arbeidsplass for å kunne bidra på prosjekter og samarbeide med dyktige personer.

Fremover handler det om å finne de riktige prosjektene.

– Jeg hadde ingen forretningsidé eller langsiktig løp da jeg startet. Det var henvendelsen om å bidra på Startup Extreme som gjorde at jeg kastet meg ut i gründertilværelsen. Deretter har det egentlig bare ballet på seg med nye prosjekter. Jeg håper jo selvsagt at jeg får utvidet staben med noen som er like nysgjerrig og iherdig som meg selv, utdyper hun.

Et familieprosjekt

Christina var ikke nødt til å starte firma. Det var noe hun ville. Dessuten gjør hun det for familien og for barna.

– Ettersom både mannen min og jeg er gründere er firmaene våre en felles investering for familien. Jeg har veldig lyst til at barna mine også skal få muligheten til å skape sin egen arbeidsplass, sier hun.

Et felles ønske om å lykkes gjør at begge spiller hverandre gode, og har utfyllende roller på hjemmebane. Med fire barn bruker hun ofte barna som sparringspartnere.

– Jeg har troen på at barn i større grad må få være med på å sette agendaen og involveres i viktige samfunnsspørsmål. De konsumerer raskt og holder seg oppdatert, sier hun.

Den yngste datteren vil gjerne bli statsminister og har gitt klar beskjed om at mor må påregne en del pendling hvis statsministerdrømmen går i oppfyllelse.

Christina har selvfølgelig sikret seg rettighetene til domenet mammamanagement.no, slik at hun kan hjelpe barna å starte gründervirksomhet senere.

Iherdig

– Realiser ideer og prosjekter sammen med folk som du har troen på. Det er også en fordel om man både er nysgjerrig og iherdig.

Forholdet med mannen beskriver hun også som et komplementært teamarbeid. De har giftet seg hele tre ganger. Første gang var i 2003 uten at noen visste det. Året etter, i 2004, inviterte de venner og familie til Bergen og giftet seg på nytt. På tiårsdagen for det første bryllupet dro ekteparet til Las Vegas og giftet seg enda en gang.

– Jeg liker å gjøre ting på en litt annerledes måte som du skjønner.

Både i jobbsammenheng og på privaten satser hun langsiktig. Hun tror at det å komme seg ut av komfortsonen både er bra og nervepirrende.

– Hvilke råd vil du gi til andre gründere?

– Realiser ideer og prosjekter sammen med folk som du har troen på. Det er også en fordel om man både er nysgjerrig og iherdig.

Ihaerdig2
SELVGÅENDE: – Jeg er gift med en gründer, så jeg vet hva som kreves for at man skal nå målene sine. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this