Tur sak01
NÆRHET TIL NATUREN: – Det er viktig å koble av når en går ut, og kjenne på nærhet til naturen, sier daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, Helene Ødven. (Foto: Ove Landro)

Flere vil ut i naturen

Del artikkelen i Sosial medier

Turinteressen er økende, og Bergen- og Hordaland Turlag nådde en milepæl da de i fjor passerte 30.000 medlemmer. Det fortsetter å stige jevnt, og turlaget teller nå 30.856 medlemmer. 

Siden 2012 og frem til i dag har den totale medlemsveksten i Bergen og Hordaland Turlag vært på over 17 prosent. Det er blant barn og unge at veksten er størst. De siste fem-seks årene har Turlaget hatt en økning på 29 prosent flere barn, og hele 38 prosent flere ungdommer.

– Jeg tror det handler om behovet for ro og stillhet, og at vi ønsker avkobling fra en stressende hverdag, sier daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, Helene Ødven.

TRENGER IKKE DRA LANGT

– For meg er det en sterk følelsesmessig opplevelse; man hører vinden og ser fargene som endrer seg i overgangen til de ulike årstidene. Jeg føler veldig tilhørighet til naturen.

– Det skyldes flere ting, blant annet ser vi at flere familier har lyst å komme seg ut i naturen, og det synes vi selvsagt er veldig kjekt. Vi har et bredt og godt tilbud som mange ønsker å være med på, og Turlaget tilrettelegger stier og vedlikeholder hytter, og sørger for å ha et tilbud både til familien med små barn, og til dem som helst vil gå lenger og fortere på fjellet, sier Ødven, som også kan melde om flere eldre medlemmer.

– Jeg tror det handler om at stadig flere kjenner på hvor godt det er å komme seg ut i naturen. Og man trenger ikke reise så langt. De fleste av oss bor jo tett på naturen. Og bor man i sentrum, er det ikke langt til Byfjellene. Og så er det noe med kjemien; man føler en ro, og så blir det sosialt når man går på tur sammen.

– Dette forteller man jo også i barnehager; når ungene kommer ut så skjer det noe. De får en annen stemning. Og når man drar ut sammen, enten det er med familien, besteforeldre eller venner, så er skogen og fjellene en arena som ikke er hektisk.

– Mange opplever at man ellers i livet har det travelt, man skal rekke fotballtrening med ungene, eller man har andre organiserte aktiviteter. Det å ta seg en tur i naturen representerer det motsatte; der ser man barna og barna ser deg.

BARNA GLEMMER MOBILEN 

fakta utinaturen
Kilde: National Geographic

– Kan det å komme seg ut også være en motvekt til stadig mer stillesitting og økning av mobilbruk og sosiale medier?

– Absolutt. Når du kommer inn i stuen søker ungene mot mobil eller Ipad. Og kanskje gjør vi voksne det også, og går noen ganger foran som et dårlig eksempel. Når du kommer ut, river du deg løs fra dette. Du ser sjelden noen med hodet ned i skjermen på mobilen på fjellet. Det er en frisone. Barna glemmer mobilen.

– Det kan være vanskelig å få barna med ut – opplever du det?

– Hjemme hos oss har vi ikke hatt så store problemer med det. Men jeg tror kanskje det blir vanskeligere etter hvert som barna blir tenåringer. Da tror jeg det blir mer krevende. Det kan være lurt å finne på ting. Hvis man legger opp til at noe skjer, at det blir en liten ekspedisjon, så blir det lettere å få dem ut.

– Det kan også være fornuftig å la barna få være med å planlegge turen selv. Jeg opplever også at barna får farten opp hvis de har med en venn.

Helene Ødven sitter i styret i Fløibanen og er glad for at stadig flere besøker Trollskogen og klatrestativene der.

– Samtidig er vi opptatt av hvordan skal vi få flere opp til Åsebu og Brushytten, eller inn til Skomakerdiket, slik at man tar i bruk alt fjellet har å by på, sier Ødven.

TUR OG MAT

– Det virker som om grillstedene er populære?

– Ja, grillstedene er topp. Det er det Bergen kommune og byfjellsforvalter Jan Robert Brandsdal som står for, og slike grillsteder kunne de gjerne hatt enda flere av. De er også inkluderende med tanke på familier fra andre land, enten de er fra Pakistan, Spania, Australia eller andre land.

– De er kanskje ikke så vant til å gå tur som oss, men de er godt kjent med å lage mat og spise ute. Det ser vi spesielt på Kom deg ut-dagen, som arrangeres i september og februar. Da kommer de og samler seg rundt grillene, som er blitt en fin arena for å møte andre kulturer. Og så fungerer det fint for å få barna med på tur, for da handler det ikke bare om turen, men om å spise noe godt.

Tur sak02
TURGLEDE: Stadig flere barn er å se på tur i fjellet. Her er det Olav som hopper foran Hårteigen. (Foto: Bergen og Hordaland Turlag/André Marton Pedersen)

– Dere tilbyr også turer med guider?

– Vi kaller det for turledere, men de fungerer som guider. For å bli turleder hos oss må du gå på kurs. Først et ambassadør-kurs, slik at du vet hva Turistforeningen er.

– Og så går de en hel helg på kurs hvor de lærer førstehjelp, bruk av pass og kompass og gruppeledelse. På disse turene har vi et tempo som skal være behagelig for alle. Mange tror kanskje at når du går med Turlaget, så går det fort, men vi går aldri fortere enn at alle henger med.

Bergen og Hordaland Turlag har over hundre slike turledere nå, og Ødven forteller at det er veldig populært å være frivillig turleder. Hun håper enda flere benytter seg av muligheten til å gå sammen med en kurset leder.

RO OG STILLHET 

Tur sak03
KART OG KOMPASS: Turlederne hos Bergen og Hordaland Turlag går på kurs og lærer gruppeledelse, førstehjelp og bruk av kart og kompass. (Foto: Bergen og Hordaland Turlag/André Marton Pedersen)

Ødven vokste opp i Sunnfjord i Sogn og Fjordane, og er fra en gård på en plass som heter Langeland.

Hun er yngst av fire søsken, og var ofte å se på ski i lysløypen i skianlegget like ved der hun bodde.

– Jeg har vokst opp med naturen tett på. Men jeg har aldri vært opptatt av å konkurrere, og tar aldri tiden når jeg går opp Stoltzekleiven, for eksempel. For meg er friluftsliv ro og stillhet. Det handler om avkobling og å stresse ned.

– Det er veldig hektisk og intenst for mange, og slik er det også for meg med familie og en kjempespennende jobb som jeg brenner for. Da tror jeg det blir viktig å koble av når en går ut, og kjenne nærhet til naturen.

– For meg er det en sterk følelsesmessig opplevelse; man hører vinden og ser fargene som endrer seg i overgangen til de ulike årstidene. Jeg føler veldig tilhørighet til natur.

Hun er opptatt av hva naturen har å si for folks helse.

– En ting er at du kommer deg i form, men det mentale er kanskje enda viktigere. Derfor tror jeg også at jobben vi gjør i Bergen og Hordaland Turlag bare blir viktigere med tiden. Vi må fortsette med organisert idrett, men det uorganiserte blir stadig viktigere, påpeker Ødven.

Mer informasjon: Bergen og Hordaland turlags hjemmeside

TRE TURTIPS

TUR 1 – HADLASKARD

Turen inn til Hadlaskard fra Hjølmo via Vivelid og Langedalen byr på flott turterreng.

tur Hadlaskard
VAKKERT PÅ HADLASKARD: Hadlaskard ligger vakkert til på en voll ved elven, og har 48 sengeplasser. (Foto: Silje Valla / Bergen og Hordaland Turlag)

Dag 1: Hjølmo – Vivelid – Langedalen – Hadlaskard: Ca. 20 km. Tur inkludert pause er på 6,5 timer. 

Fra Øvre Eidfjord og opp til Hjølmo er det en svingete grusvei og på toppen er det godt med parkeringsplasser. Turen byr på variert og flott landskap. Man starter i skogsterreng, hvor det etterhvert åpner seg opp og det er vakkert å gå langs elva som renner nedover.

På veien passerer man Vivelid fjellstue. Man går over broen og følger stien langs elven videre. Så kommer man til et myrlandskap.

Når man kommer til et skilt like etter, går man opp fjellet mot Langedalen. Etterhvert ser man noen støler og ny elv med en bro. Her skal man ikke krysse, men følge T-merket sti oppover mot Skinfjellet.

Krysser man stien så går man mot Stavali. Her får man flott utsikt mot Hårteigen, og etterhvert begynner nedstigning til Hadlaskard – som ligger vakkert til på en voll ved elven, og har 48 sengeplasser, hvorav 13 kan forhåndsbestilles.

Dag 2: Hadlaskard – Hedlo –  Storasåta – Hjølmo: ca. 17 km. Fem timers tur inkludert pause.

Turen tilbake til Hjølmo via Hedlo og Storasåta går på flotte svaberg og fine turstier. Her er det lettgått og mindre myrterreng. Turstien er godt merket. Når man kommer opp på Storasåta ser man ned til vannet ved Øvre Eidfjord.

Hadlaskard er et knutepunkt på Hardangervidda, og det finnes mange turalternativer. Dersom man har flere dager til rådighet, kan man ta seg en dagstur til Hårteigen. Da beregner man ca. 7 timer tur/retur. Et annet turmål kan være å gå fra Hadlaskard til Torehytten og så Stavali.

tur Kaldavasshytten
ELVESTRYK OG GRØNNE DALER: Bergen og Hordaland Turlag anbefaler Upsete – Hallingskeid – Osa dersom du er på jakt etter en tur i natur- og kulturlandskap, med svett stigning, elvestryk, grønne daler, bre og godt badevann. (Foto: Helen Uglenes / Bergen og Hordaland Turlag)

TUR 2: Upsete – Hallingskeid – Osa

Hvis du ønsker en tur i natur- og kulturlandskap, svett stigning, elvestryk, grønne daler, fjellrev, raske lemen, ur, bre og godt badevann velger du Upsete – Hallingskeid – Osa.

  • Dag 1: Tog til Upsete – enten du velger å gå direkte over Vossaskavlen til Hallingskeid, eller et stopp og overnatting på Kaldavass. Upsete – Hallingskeid 6 timer.
  • Dag 2: Hallingskeid – Osa, 6-7 timer. Godt merket sti fra Hallingskeid, opp mot topppunkt og Osaskavlen 1350 moh. Videre over Osaskavlen langs nydelige skar og kulturlandskap bratt ned mot Osa.

Kaldavasshytten er en ubetjent hytte som er åpen hele året. Den ligger 1275 meter over havet i Ulvik, et lite stykke ute på ryggen som skiller Kaldavatnet i to. Området er vilt og vakkert høyfjellsterreng, som er relativt lett tilgjengelig fra Upsete. Dette gjør den egnet også for barnefamilier.

I tillegg til et eldre hus med seks sengeplasser ble det bygget ny hytte i 1987 med 14 sengeplasser, samt en del ekstra madrasser og rikelig med ullteppe. Mellom de to hyttene er uthus med do og propanlager.

Den gamle hytten har et lite og koselig oppholdsrom med seng/sofa og matbord, samt soverom med to køyesenger. Kokeapparat og ved i inngangspartiet, her er også hundebur.

Hytten er godt egnet som utgangspunkt for flotte turer i røft høyfjellsterreng hele året.

Den nye hytten har et stort oppholdsrom med nytt kjøkken fra 2010. Den er godt utstyrt med dekketøy. I tillegg til to soverom er det eget bad med utslagsvask og hems med senger og ekstra madrasser, slik at langt flere kan overnatte.

Romslig gang med vedlager og hundebur. Ekstra ved i utvendig bod. Begge hyttene har vedfyring i oppholdsrom, lys fra solcelleanlegg og propan til matlaging, men ikke proviant.

Hytten er godt egnet som utgangspunkt for flotte turer i røft høyfjellsterreng hele året. Verdt å nevne er både de flotte vårskiturene til Vassfjøra og høstturene i området mot Vossaskavlen. For skientusiaster kommer vinteren tidlig, og flere har førjulstur som tradisjon.

Ikke sjelden kan en se spor etter reinsdyr i området, ellers gir de store viddene rom for mange turister, her går en ikke i kø. Det er mange vann i området, fiskekort kan kjøpes på Upsete (selvbetjent kasse ved tunnelmunning). Hardhausene kan ta et forfriskende bad.

tur Trim på byfjellene
GLAD I BERGEN: Finn din tur på hjemmesiden l Bergen og Hordaland Turlag, og gå på byfjellene. (Foto: André Marton Pedersen / Bergen og Hordaland Turlag)

Tur 3: Trim på Byfjellene

Byfjellstrimmen er for deg som ønsker et uforpliktende og sosialt turtilbud i bynære områder enten du vil gå i et rolig eller raskt tempo.

– Her kan du få nye turvenner, motivasjon, flotte naturopplevelser og inspirasjon til nye turer. Vi har bynære turer på flere nivåer, opplyser Ødven.

Tirsdagsturene går i middels/raskt tempo, mens onsdagsturene går i rolig/moderat tempo.

Tirsdagsturene går i middels/raskt tempo, mens onsdagsturene går i rolig/moderat tempo. Bergen og Hordaland Turlag har også en rekke fredags- og søndagsturer på ulike nivåer. Nytt av året er at det tilbys mandagsturer på dagtid to ganger i måneden.

Turene tirsdag, onsdag og fredag starter klokken 18. Mandag- og søndagsturene starter klokken 11. Informasjon om oppmøtested, varighet, vanskelighetsgrad og bussforbindelser blir annonsert på hver enkelt tur rundt to uker før turen i turlagets turkalender.

I oktober kan du blant annet gå disse turene:

  • Eidsvågsfjellet, rolig tempo, 3. oktober, varighet: 2 t 30 min.
  • Vikinghytten, middels/raskt tempo, 7. oktober, varighet: 6 timer.
  • Vågedalen – Damsgårdsfjellet – Holefjellet, 9. oktober, varighet: 3 timer.
  • Kanadaskogen, rolig tempo, 10. oktober, varighet: 1 dag.
  • Smøråsfjellet, 16. oktober, varighet: 3 timer.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this