Hans Dankertsen
MILJØET FØRST: Etter å ha trent barn og unge på skøyter på 1990-tallet, er Hans Dankertsen stolt av at Fana IL i dag har tre olympiske skøytemestre blant sine medlemmer. Blomsterhilsener til står utstilt foran idrettslagets fire kjerneverdier: Glede, fellesskap, trygghet og handlekraft. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

Feirer gull og fellesskap i Fana

Del artikkelen i Sosial medier

Ved siste telling hadde Fana Idrettslag 5635 medlemmer. Nå har tre av dem blitt olympiske mestre, og en av dem toppet det hele med å ta VM-gull.

– Man må jo klype seg i armen når drømmen om gull plutselig realiseres, sier Hans Dankertsen, daglig leder i Fana IL. I februar så han Håvard Lorentzen, Sindre Henriksen og Sverre Lunde Pedersen hente hjem skøytemedaljer fra Pyeongchang til Fana, og lørdag trosset Lorentzen en slitsom forkjølelse og tok VM-gull.

– Man må jo klype seg i armen når drømmen om gull plutselig realiseres.

Som første nordmann på de siste 70 år tok altså Håvard Lorentzen OL-gull på 500 meter skøyter for herrer.
– Det er faktisk det første OL-gullet for Bergen både i vinteridrett og individuell idrett noensinne, sier en stolt Dankertsen.

En liten uke senere tok Lorentzen VM-gull i sprint; det første norske i en sammenlagt-konkurranse på skøyter siden Johann Olav Koss vant allround-VM i 1994, og skøyte-Norges første verdensmester i sprint på 37 år.

– Skal man bli god på skøyter må man trene mye. Skøyter er ferskvare, fortsetter Dankertsen, som har vært daglig leder i Fana IL i ti år. Før det var han skøytetrener for idrettsutøverne som nå har tatt gullet hjem til vestlandshovedstaden.

Fellesskapet først

Men OL-suksessen bunner ikke kun i hard trening. Bak står også et idrettsmiljø bygget på fellesskap, glede og trygghet.

– I individuelle idretter som skøyter er det lett for at foreldrene tar overhånd. I Fana IL var vi raske med å kutte ut det. Her gjør vi alt sammen. Vi trener sammen, reiser sammen og bor sammen når vi er på tur. Det å dyrke lagfølelsen og å lære av hverandre er genialt så lenge man lever etter den filosofien, forteller Dankertsen.

Som et eksempel kjøpte han en minibuss på privaten som han fraktet barn og foreldre rundt i når de skulle på treninger eller stevner med laget.
– Det er viktig å ta med alle og skape et allsidig miljø slik at idretten ikke blir ensporet, sier Dankertsen.

– Er det noe dere kunne gjort annerledes? 

– Vi gjør sikkert ikke alt riktig, men vi er åpne for at det er flere forskjellige veier til mål.

Fana IL er et idrettslag med 13 idretter til sammen. Trening og læring på tvers av idrettene er vanlig og en forutsetning for god kvalitet mener lederen.
– Frafall forekommer der det er likegyldighet. Det å bygge miljøet er det viktigste vi gjør.

En ny æra

Tradisjonelt sett har ikke Bergen vært en skøyteby. Tvert i mot.
– I flere år så vi ikke snurten av is, men vi hadde det moro for det og et godt sosialt miljø. Men i 1991, da vi fikk kunstisbanen på Slåtthaug, begynte en ny æra. Plutselig måtte vi lære oss å gå på skøyter, sier Dankertsen og ler. Da hadde han selv vært medlem i skøytegruppa i 20 år og kun sporadisk trent på is.

– Da vi fikk kunstisbanen på Slåtthaug, begynte en ny æra. Plutselig måtte vi lære oss å gå på skøyter.

Med isbanen kom også ambisjonene og mulighetene for stabil trening.
– Etter hvert dro vi østover på nasjonale stevner. Der fikk vi noen på trynet, kan du si. Men vi begynte også å ta innpå, forteller Dankertsen.

Han husker spesielt godt en episode fra Hol i 1993 da en østlending slengte skøytene i veggen med tilhørende utsagn om at nå skulle han legge opp, siden han var slått av en bergenser.
– Det brukte vi som motivasjon til å bli enda bedre, sier Dankertsen, og smiler bredt.

Bygger jentegruppe

Klubben har hatt inne store navn som Rune Stordal, som ble verdensmester på skøyter i 2005, og Jarle Pedersen, som var landslagstrener fra 2009 til 2014.

Gradvis oppbygging av skøytesporten og et stort fokus på et inkluderende miljø er noen av hovedgrunnene til at et lite idrettslag som Fana IL (i verdenssammenheng) i dag kan skilte med fem OL-medaljer til sammen fra Sør-Korea, mener Dankertsen.

– Hva med jentene, får de også hevdet seg i skøytesporten?

– Vi har nå bygget opp en god jentegruppe på skøyter i Fana IL. Men det er ikke til å stikke under en stol at idrett generelt har vært lagt opp etter menns premisser. Skøytegruppen har de siste årene hatt to kvinnelige hovedtrenere. Å ha både kvinner og menn i ledende stillinger er en forutsetning for et godt idrettsmiljø, avslutter Dankertsen.

FAKTA

Fana ILs skøyteprestasjoner i Pyeongchang

  • Håvard Holmefjord Lorentzen: Gull 500 m, sølv 1000 m
  • Sverre Lunde Pedersen: Gull lagtempo, bronse 5000 m
  • Sindre Henriksen: Gull lagtempo

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this