Lise Klaveness01
IKKE OVERRASKENDE: – Basert på det jeg har sett i kvalifiseringen så ser Tyskland uovervinnelige ut, og det overrasker neppe noen. Selv er jeg Spania-fan, men jeg ble skuffet over kampen deres mot Sveits før mesterskapet, sier Klaveness til Bergensmagasinet like i forkant av fotball-VM. (Foto: NRK)

Besatt av fotball

Del artikkelen i Sosial medier

FRA ARKIVET: Det var tilfeldig at Norges fotball-direktør, Lise Klaveness, begynte å spille fotball. Og når hun først begynte ble hun besatt.

Publisert 20. juni 2018 // republisert 14. juli 2020

Aldri før har en norsk kvinne kommentert et fotball-VM for herrer. Denne sommeren blir Lise Klaveness fra Frekhaug historisk. Hun ble kåret til årets spiller i Toppserien i 2008, og står oppført med 73 landskamper for Norge. I begynnelsen kom også nyheten om at hun har fått jobben som direktør for elitefotballavdelingen i Norges Fotballforbund.

– Jeg var besatt av å klare det, og dermed kom også fremgangen. Jeg hadde en voldsom «drive» og spesielt i ungdomstiden trente jeg enormt mye. I ettertid synes jeg selv det er rart at jeg var så besatt, men sånn var det.

Det var tilfeldig at den skoleflinke jenten ble fotballspiller. Faren var trener i Kvernbit på Frekhaug hvor hun er vokst opp. Lise ble med på en trening. Hun var tolv år, og hadde ikke spilt organisert fotball før. Hun husker det godt.

– Jeg var ikke god, og jeg merket på pappa at han forsto det. At han var skuffet. Jeg skjønte også at det var viktig for ham. Normalt var pappa entusiastisk, men i bilen på vei hjem var han nesten likegyldig.

– Han sa noe om at jeg ikke var blant de beste, men at det sikkert skyldtes at jeg ikke hadde trent med ball før. Men jeg forsto, og fra da av var fotball en besettelse for meg, forteller Lise Klaveness.

– VILJE ER ALT

Først bestemte hun seg for å lære seg å trikse. 12-åringen hadde som mål å klare ti triksinger.
– Jeg var besatt av å klare det, og dermed kom også fremgangen. Jeg hadde en voldsom «drive» og spesielt i ungdomstiden trente jeg enormt mye. I ettertid synes jeg selv det er rart at jeg var så besatt, men sånn var det, og jeg ble ganske god på bare ett år.

– Jeg gikk fra å ikke spille fotball til å vinne triksekonkurranser på kort tid. Jeg fikk et vennskap med ballen, og det tror jeg er avgjørende. Senere var jeg jo slik på banen at jeg ville ha ballen i alle mulige situasjoner, og jeg skulle ha kontroll på den, jeg lengtet etter den, sier Klaveness.

[PostBlock id=108]

Hun hadde en bratt kurve, og allerede som 16-åring meldte hun overgang til Sandviken og fikk sin toppseriedebut, og da kom også landslagsdebuten for jenter 16. Etterhvert mener hun selv at hun stagnerte litt i begynnelsen av 20-årene, men mot slutten skjøt utviklingen fart igjen.

– Blikket kom først som voksen. Det var alltid et problem for meg. Det å løfte å blikket og orientere seg, ta inn informasjonen og forstå den når du er så glad i ballen som jeg var, ble vanskelig. Men det kom altså etterhvert.

Når vi spør om hun som trener på aldersbestemt nivå ville sett etter talent eller vilje, er hun ikke i tvil.
– Vilje er alt. Talent og vilje henger ofte litt sammen, men det er den som står på og som legger ned treningen som kreves, og som har vilje til dette, som vil nå lengst.

– Det å løfte å blikket og orientere seg, ta inn informasjonen og forstå den når du er så glad i ballen som jeg var, ble vanskelig. Men det kom altså etterhvert.

– Men hva er et talent? spør Klaveness retorisk, og svarer:

– De som er gode når de er 12-13 har trent litt, mest sannsynlig mer enn de andre. Du blir ikke født med et talent. Og talent er ingenting uten vilje. Og så er det jo nyanser i den alderen.

– John Carew trente mye som barn og ungdom og kunne flyte på det mer enn for eksempel John Arne Riise, som kanskje ikke var et så stort talent, men mer et løvetann-barn, og absolutt et treningsprodukt.

BARNAS SULT

Det hender foreldre spør henne hvordan man skal vekke sulten i barna.
– Men du kan ikke vekke sulten. Man vet ikke om eller når sulten oppstår. Det eneste du kan gjøre som trener er å sørge for at barna har det så gøy som mulig og være der for dem og se dem. Sulten får de, eller eventuelt ikke.

– Det er uansett ikke bortkastet tid, og det synes jeg er viktig å understreke; fotball er en veldig utviklende sport å drive med. Man lærer seg å være en del av et lag, man blir tatt ut av komfortsonen, man faller og slår seg og må også takle den fysiske biten av sporten.

– Hvem så deg?

– Min far. Vi trente mye sammen. Han var interessert og engasjert. Vi var partnere, men jeg var driveren i det. Jeg trente hver morgen før skolen, enten løp jeg eller spilte fotball.

– Hvordan var du som spiller?

– På den tiden da jeg var på kretslaget i tenårene, var jeg driblete. Jeg var utradisjonell. Trenerne ville jo at vi skulle spille sammen, og jeg fikk veldig ofte høre: «Slå ballen». I dag forstår jeg jo det, men den gangen ble jeg bare defensiv når jeg fikk sånne beskjeder.

– Du la opp i 2011 – har du angret?

– Nei, det var gjennomtenkt, men jeg har lengtet mange ganger. Men da jeg begynte å sukke om vinteren over at det var kaldt i luften og is på banen så var tiden inne for å gi seg.

FRA UTØVERNES PERSPEKTIV

– Hvordan fikk du jobben i NRK-sporten?

– Jeg var med i studio under Fotball-ekstra på TV 2 da jeg var ung. Da jeg la opp som fotballspiller var NRK veldig raskt på meg og spurte om jeg ville jobbe som ekspertkommentator i sporten, og det hadde jeg lyst til. Men det har vært avgjørende for meg at herre- og kvinnefotball ble likestilt. NRK sa at det var ikke noe problem, og jeg trives veldig godt.

– Hva har vært viktig for deg i jobben?

– Respekt både overfor utøvere og publikum. Som tidligere spiller vet jeg hva som er utfordrende, og litt om hva det koster å spille på toppnivå.

– Har du selv noen forbilder når det gjelder kommentatorjobben?

– Du skal både inkludere de som ikke ser så mye fotball, og ivareta interessen til de som ser mye fotball.

– Jeg synes jo kollegaen min i NRK, Christian Nilssen, er flink. Øyvind Alsaker har jeg sansen for, og Petter Myhre. Jeg ser også opp til Anne Stuerød og Lars Tjærnås; Anne gjør en veldig god jobb som kommentator, og Lars er den fagmannen jeg har lært mest av å jobbe med.

–  Jeg synes generelt det er bra nivå. Man må finne sin stil og sin måte å være på. Utfordringen ligger i at man skal favne bredt. Du skal både inkludere de som ikke ser så mye fotball, og ivareta interessen til de som ser mye fotball. Og så prøver jeg å forklare spillet fra utøvernes perspektiv.

– Det er også annerledes å skulle kommentere fra eliteserien og toppserien, sammenlignet med et fotball-VM. Sjansen er stor for at en del mennesker som vanligvis ikke følger fotball så tett, følger mer med under VM. De store mesterskapene omfavner en større del av befolkningen, og da blir det min jobb å oversette, være fageksperten og forenkle.

Selve kommenteringen foregår i drøye nitti minutter. Klaveness, som har full stilling som advokat, legger ikke skjul på at det blir mye jobb før en kamp og ikke minst før et fotball- mesterskap.

BRASIL MED STRUKTUR

– Min ambisjon er at det skal være gøy å kommentere. Da må man kjenne til spillerne på forhånd, uten å hele tiden måtte sjekke i papirene. De gangene jeg har det gøy er når jeg ikke må jobbe med navnene underveis i kampen.

– Så jeg hadde som ambisjon å få sett alle VM-lagene før mesterskapet. Det er krevende med full jobb og to barn, naturligvis, samtidig som man kommenterer kamper i den norske serien, så hverdagen min blir veldig komprimert på tid, og det hender jo at jeg tenker at dette kommer aldri til å gå. Men så går det som regel bra til slutt.

[PostBlock id=109]

– Hvem blir sterke i VM i år?

– Basert på det jeg har sett i kvalifiseringen så ser Tyskland uovervinnelige ut, og det overrasker neppe noen. Selv er jeg Spania-fan, men jeg ble skuffet over kampen deres mot Sveits før mesterskapet, og de har ikke den samme tenningen og disiplinen som tyskerne har.

– Jeg er spent på Brasil, som er helt annerledes enn for fire år siden; de har mer struktur og de har en x-faktor på topp, så det blir spennende. Og så håper jeg på Argentina, ikke minst fordi jeg er glad i Messi. Med de afrikanske lagene vet man aldri, og så har du Egypt, som dersom Mohamed Salah blir klar, kan gå under radaren og gjøre det bra.

Klaveness starter som direktør for elitefotballavdelingen i Norges Fotballforbund 15. september, og kan dermed ikke fortsette å jobbe som ekspertkommentator i NRK. Heller ikke i VM eller EM.

– Nei, for nå skal jo Norge være med i de store mesterskapene fremover, sier Klaveness og smiler.

KUNNE IKKE SI NEI

– Blir det vemodig å slutte?

– Ja. Jeg trives veldig godt. Jeg har opplevd at vi har hatt en veldig god lagfølelse hvor vi har kunnet diskutere fag, og hvor jeg har fått konstruktive tilbakemeldinger. Det er en sterk kollegialitet i NRK, og jeg har ikke merket noe til disse spisse albuene som man har hørt om i tv-bransjen. Jeg forlater NRK med klump i halsen, og tårene rant da nyheten om min nye jobb ble kjent første uken i juni og jeg var sammen med kollegene mine. Men sånn er jeg jo som person; jeg er melankolsk. Du vet hva du har og ikke hva du får. Men jeg kunne ikke si nei til NFF.

Hun forteller at hun så på forespørselen og muligheten for å få jobben som helt hypotetisk.
– Da jeg forsto at jeg var en kandidat til jobben, gikk jeg ikke inn i det med hodet eller hjertet i begynnelsen, for jeg hadde ingen tro på at jeg skulle få jobben. Det var hyggelig å bli spurt, men jeg sa det ikke til noen.

– Men så viser det seg at forbundet mener at jeg er rett person for jobben, og da blir det sånn at uansett hvor kritisk man er til seg selv, så er det noen som mener at jeg kan gjøre en god jobb her, så da kunne jeg ikke si nei. Og jeg føler jo at jeg har noe å komme med når det gjelder metodikk, struktur, og hvordan jeg er som person, og jeg mener at relasjoner er nøkkelen til alt.

– Jeg skal få lov å bruke litt tid på å systematisere ting, og bygge stein på stein. Det fins mange folk rundt meg som er flinkere enn meg på de enkelte delene, og så skal jeg strukturere det og trekke de store linjene, sier Klaveness.

VM i fotball er det 21. verdensmesterskapet i fotball for menn, og arrangeres i Russland fra 14. juni til 15. juli.

Lise Klaveness02
TIL RUSSLAND: Lise Klaveness dro i forrige uke til Russland som første kvinnelige kommentator i et fotball-VM for herrer. I studio på Kontraskjæret i Oslo får Carina Olset (nr to fra høyre) med seg Carl-Erik Torp (t.v.) og Aleksander Schau. (Foto: NRK)

Fakta

Lise Klaveness

  • Lise Klaveness er født og oppvokst på Frekhaug.
  • Hun startet fotballkarrieren i Kvernbit, og debuterte for Sandviken og landslaget i 1997, 16 år gammel.
  • Klaveness har videre spilt for Bjørnar, Athene Moss, Asker, Umeå og Stabæk. Hun har 73 landskamper for Norge.
  • Klaveness er utdannet jurist med master i rettsvitenskap fra Universitetet i Oslo, og har arbeidet som advokat i Advokatfirmaet Hjort, og som dommerfullmektig i Oslo tingrett, parallelt med jobben som fotballekspert i NRK. Hun jobber i dag som advokat i Norges Bank.
  • 15. september tiltrår hun i sin nye jobb som direktør for elitefotballavdelingen i Norges Fotballforbund.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this