bareksten
SELVLÆRT DESTILLATØR: – Så lenge jeg har hatt en interesse for brennevin, har jeg hele tiden stilt spørsmål om hva som ligger bak smaken, hvorfor den blir som den blir, sier Stig Bareksten.

Bergensbrennevin i verdensklasse

Del artikkelen i Sosial medier

Noen steinkast fra taxfree-butikken på Flesland produseres både verdens beste gin og en av de aller mest smaksrike akevittene. Alt sammen signert Stig Bareksten, sjefsdestillatør og gründer av Oss Craft Distillery, og en mann med klokkertro på verdien av norske urter og bær.

Det hele begynte med at han utviklet en egen variant av akevitt for Det Norske Brenneri i Grimstad, der han tidligere var destillatør. Denne fikk navnet Arvesølvet.

– Jeg brukte norske einebær, blåbær og tyttebær, samt rosenrot og en del blomster. Det ble et veldig fruktig og floralt brennevin.

– Jeg ble provosert av at Arcus lenge hadde et privat produksjonsmonopol på brennevin, og slik kunne diktere både kvalitet og smak. Det er en folkeplikt å motarbeide enhver form for monopol. Så det begynte der, med at jeg ville skape en konkurrent til Arcus, forteller han.

FRUKTIG OG FLORALT

Han fortsatte å eksperimentere med å tilsette ulike krydder til det norske potetbrennevinet, og fikk da ideen om å også prøve seg på gin. Han begynte med en tradisjonell gin, som han så prøvde å fornorske.

– Jeg brukte norske einebær, blåbær og tyttebær, samt rosenrot og en del blomster. Det ble et veldig fruktig og floralt brennevin.

bareksten3
VERDENS BESTE GIN: Bareksten Botanical Gin ble i april tildelt dobbelt gull i San Francisco World Spirits Competition 2017; kjent som det uoffisielle verdensmesterskapet i brennevin. (Foto: Christoffer meyer/Kind)

Selve produktutviklingen har tatt rundt fire år. Han har sluppet noen gintyper underveis, men mesterverket er Bareksten Botanical Gin, som ble lansert i fjor av hans eget nystartede selskap Oss Craft Distillery.

Denne inngår i serien Bareksten Botanical Spirits (sammen med blåbærlikør, vodka og akevitt), og ble i april tildelt dobbelt gull i San Francisco World Spirits Competition 2017; kjent som det uoffisielle verdensmesterskapet i brennevin.

– Jeg visste at ginen min var ekstremt bra, men dobbelt gull er ganske insane. Alle konkurransens 45 dommere må da være enige om at dette produktet fortjener gullmedalje.

– Skal du trykke medaljen på flasken?

– Nei, det er ikke tillatt i Norge. Men klart, dette betyr mye. Bransjemagasinet International Wine and Spirits Report skrev ifjor at Bareksten var et «trending product». At vi så kommer etter og tar dobbelt gull har bare bekreftet kvaliteten. Meningen er å vinne verden; det norske markedet for gin er for lite.

– Har du merket noen økning i etterspørselen?

– Åja. Det er lettere å få booket møter med distributører når du har medaljer å vise til. For produktet betyr det egentlig ingenting, og samtidig alt. Jeg lager gin fordi jeg mener retningen og identiteten på den er bra, men jeg innrømmer at det gjør godt for egoet; spesielt siden jeg har valgt å gi produktet mitt eget navn.

FINE FLASKER

bareksten1
EN SMAK AV NORDEN: – Konseptet mitt handler om å få frem det nordiske. Jeg har en akevitt basert på samme lesten som ginen, og vil lansere likører basert på norske villbær.

– Du har også lagt stor vekt på design. Det er fine flasker?

– Vel, da jeg laget produktet, visste jeg at det som skulle oppi flaskene var bra. Da må innpakningen stå i stil.

Bergensfirmaet Kind står for designet, som de har utviklet i tett samarbeid med Stig Bareksten.

– Jeg må berømme Kind for at de har tatt det på kornet. Hadde jeg behersket faget selv, ville det blitt helt make. Jeg legger ikke skjul på at jeg er fascinert av det mørke. Ikke på vikingmåten; mer den urfrykten for skogen som går tilbake til tiden da vi levde som jegere og samlere, forklarer han.

– Det er noe ubehagelig med å bevege seg i skogen om natten, noe som nok er bakgrunnen for fortellingene om tusser og troll. Så det har vært tanken. Hele designkonseptet er mørkt, mens det som er oppi, skal være lyst og lekent.

– Litt som den nordiske folkesjelen?

– Ja, vi er et litt lukket folk. Men lærer du oss først å kjenne, så er vi åpne. Alle de elementene er viktig når vi skal presentere produktene våre ute i verden.

– Jeg tror vi har truffet bra; folk oppfatter konseptet på samme måte både i Kristiansand, Bahrain og USA. Designet viser noe som folk forbinder med det nordiske. Vi har tross alt seks måneder med mørketid i deler av landet. Det gjør noe både med folkesjelen og ingrediensene vi bruker.

BRENNER FOR BRENNEVIN

– Det virker som om du, for å si det med en floskel, brenner for brennevin. Er det et livsprosjekt? Hvorfor gjør du det?

– Det jeg jobber med, er å videreutvikle gleden av drinker og bartending. Jeg ser på det som kunst; jeg jobber veldig abstrakt, og tegner det jeg vil lage, sier han.

– Ingenting er mer tilfredsstillende enn å kunne skape smaker som folk på den andre siden av jordkloden blir inspirert av.

I første omgang ønsker han å få produktene ut i USA, Europa og Norden. På lengre sikt ønsker han å kunne se flaskene sine i varehyllene i alle land.

– Dette er et verdensprodukt; brennevin er noe folk har et forhold til over hele verden. Sett utenfra er vi et ganske eksotisk land som skiller seg ut i mengden, så vi jobber mot et mål om å være tilgjengelig i hele verden.

bareksten4
BAR MED EGEN AKEVITT: Stig Barekstens nye akevitt ble lansert 7. juni til åpningen av Statsraaden, som er Statsraad Lehmkuhls nye bar i kontorlokalene deres på Bradbenken.

– Hva vil du si er kjennetegnet på et godt brennevin?

– Det er et godt spørsmål. Stikkordene er harmoni, eleganse og aroma. Når det er snakk om whisky, er jeg veldig glad i rene, elegante og feite destillater.

– På krydret brennevin, der fatlagringen ikke spiller med, må utgangspunktet være rene destillater som er harmonisk krydret. Det må være et komplekst produkt; jeg er ikke så fan av ting der en ting dominerer. Dessuten må det ha høy alkoholstyrke; det ideelle er 46 prosent.

Det store langsiktige målet hans er å lage en norsk whisky. Dette tar tid, og tanken hans er derfor å bruke ginproduksjonen til å skape inntekter til hovedprosjektet.

– Så ginen er noe du lager for å skape kapital?

– Nei, jeg er like glad i gin som i whisky. Konseptet mitt handler om å få frem det nordiske. Jeg har en akevitt basert på samme lesten, og vil lansere likører basert på norske villbær. Vi har en unik flora her, med kalde vintre og kort grosesong.

– Er det ikke regler for hva du kan krydre ginen med, og fortsatt kunne kalle det for gin?

– Joda. Den dominerende smaken skal være einebær. 80 prosent av krydderet er det; einebær og koriander utgjør nesten hele ginresepten.

– Rosenrot er mer som din signatur?

– Ja, det er en litt annerledes plante, og noe av det nyttigste du kan få i deg. Den har en bitterhet, men også noe av den florale aromaen jeg liker.

– Kommer du til å tilsette rosenrot i whiskyen også?

– Nei. Der er det kun malt. Men du skal ikke se bort fra at jeg lager noe whiskybasert krydret brennevin. Når det gjelder whisky, så er det råmaterialet som setter smak, og lagringen som «tuner» den og gir den enda mer aroma. Med gin og akevitt er det motsatt; der er råmaterialet nøytralt og smaken noe vi tilsetter i form av krydder.

Rosenrot er for øvrig kjent fra folkemedisinen, og regnes som, i likhet med ginseng, er en «adaptogen» urt. Dette er en fellesbetegnelse som brukes om planter som styrker motstandskraften generelt og har evnen til å regulere prosesser ned eller opp etter kroppens behov.

– Rosenrot er en urt som går inn og finner feilen og løser den. Dessuten er den naturens eget afrodisiakum, sier Bareksten.

– Afrodisiakum og alkohol går vel ikke bra sammen?

– Det må være helt perfekt tenker jeg.

bareksten6
DEN VIKTIGSTE INGREDIENSEN: Den dominerende smaken i gin skal være einebær. – 80 prosent av krydderet er det; einebær og koriander utgjør nesten hele ginresepten, sier Stig Bareksten.

Fakta

Stig Bareksten

  • Stig Bareksten er født i Florø i 1972, og oppvokst i Loddefjord.
  • Frem til 2014 var han destillatør hos Det Norske Brenneri i Grimstad, hvor han utviklet akevitten Arvesølvet, ginen Harahorn og whiskyen Eiktyrne,
  • Han er nå sjefsdestillatør og utvikler i det bergensbaserte mikrobrenneriet Oss Craft Distillery, som han grunnla i 2015.
  • Oss Craft Distillery lanserte i fjor brennevinslinjen Bareksten Botanical Spirits: gin, blåbærlikør, akevitt og vodka.
  • Ginen ble i slutten av april tildelt dobbelt gull i San Fransisco World Spirits Competition, det uoffisielle verdensmesterskapet i brennevin.
  • Bareksten markedsfører sine brennevinstyper med adjektivet «botanical» grunnet bruken av krydder, urter og blomster som rosenrot, tindved, nyperose, korianderfrø, hylleblomst og vossekvann.
  • Mer informasjon: barekstenspirits.com
bareksten7
DESTILLATØRENS BOKHYLLE: Stig Bareksten er ikke utdannet destillatør, men har bakgrunn fra salg og distribusjon av vin og brennevin. Resten har han lært på egenhånd, både fra besøk på destillerier og via faglitteratur om emnet.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this