Sandviken jentecup 1
GOD STEMNING: Bergensmagasinet møtte Sandvikens jenter 14 før en treningsøkt på Stemmemyren. Jentene gleder seg til Sandviken Jentecup.

40 år med jentekamp

Del artikkelen i Sosial medier

I 1978 startet Sandviken IL noe så unikt som en fotballturnering bare for jenter. I dag er jenteturneringer i fotball en selvfølge. Nå markerer klubben 40-årsjubileum for Sandviken Jentecup.

– Det har vært en fantastisk utvikling. I dag er det en selvfølge at jenter spiller fotball; slik har det ikke alltid vært.

Jan Reidar Rasmussen var en av drivkreftene bak turneringen. Mette Hammersland, mangeårig ildsjel og styreleder for Sandviken Toppfotball, hvor hun nå har trådt til side, vet litt om hvordan det startet på slutten av 70-tallet. Da var hun nemlig spiller, og hun var ofte med på dugnad.

– Vi var flere jenter som var med og bidro da cupen ble startet. Selv kom jeg fra Gneist i 1977, og sammen med blant andre Laila Konglevoll og Trude Stendal jobbet vi dugnad da turneringen skulle arrangeres, forteller Hammersland.

IKKE BAK MÅL

Jentene fikk ikke være med i Varegg cup, og behovet for en turnering bare for jenter var definitivt tilstede. Men Hammersland husker godt at de måtte kjempe for at jentene skulle få treningstid og like forhold som guttene, og ikke bare få trene bak et mål. Hun var også med og kjempet for å få organisert fotball for jenter under 14 år.

Hammersland har vært styreleder i Sandviken Toppfotball siden 2009. Men tiden som ildsjel i klubben har strukket seg over mange år. Hun har vært en forkjemper for damefotballen, og hun har de siste årene kjempet for oppgraderingen av klubbens hjemmearena, Stemmemyren.

Sandviken jentecup 2
TILBUD FOR JENTER: – Først og fremst vil vi at jentene, både store og små, skal ha et tilbud som skal være gøy, men også skikkelig tilrettelagt, sier Mette Hammersland i Sandviken IL.

I dag har alle klubber kunstgressbaner, og på denne tiden av året spilles dessuten de fleste turneringer for barn og unge innendørs. Sandviken jentecup startet på grus, og det var ikke sjelden at det var is på den steinharde banen.

– Men vi var så glade for at vi fikk spille fotball, og det var så utrolig gøy å spille cup. Så vi tenkte ikke over at det var tøffe forhold, sier Hammersland.

Også som leder har hun vært gjennom noen værharde dager.

MÅKTE OM NATTEN

– For noen år siden kom det så mye snø at vi trodde en stund at vi måtte avlyse turneringen. Lerøy Sandviken Jentecup avvikles både på Stemmemyren, Åstveit og Liland, og jeg husker at vi måkte snø hele natten på Åstveit for å slippe å avlyse. Ettersom vi hadde spilt selv, visste vi jo at det var mange jenter som gledet seg til å spille cup. Vi rakk det til kampene skulle starte, og det var jo verdens gøyeste dugnad, smiler Hammersland.

– Uansett alder er det viktig for oss at turneringen har den kvaliteten som deltagerne forventer.

Turneringen begynte med 12 lag, mens rekorden er 256. I år er det 232 lag påmeldt, noe som betyr at nærmere 3000 jenter er i sving i løpet av de to helgene som cupen arrangeres.

– Den gangen var vi alene om å arrangere slik cup for jenter, men etterhvert kom det flere andre til, og flere av dem avvikles innendørs. Vi er glad for at de aller beste lagene kommer til oss, og vi er stolte over å kunne si at dette er en kvalitetsturnering. Samtidig er det utrolig gøy med alle barnelagene, fra treer-fotball via femmer, syver, nier og ellever; deltagerne er fra 6-19 år, og for de yngste håper vi på en god opplevelse, og så ser vi at alvoret kommer fra de er 15-16 år. Uansett alder er det viktig for oss at turneringen har den kvaliteten som deltagerne forventer.

– Og dere fortsetter å spille ute?

– Ja, fotball skal spilles ute. Det er en del foreldre som skulle ønske at kampene spilles inne, men ungene selv synes det er gøy å spille ute.

­

DET SPORTSLIGE FØRST

– Det er en stor dugnadsjobb for klubben?

– Det er over 100 frivillige i sving, så det er et kjempeløft for klubben, ja. Det er Sandviken Toppfotball som arrangerer det, så rundt 40 spillere fra A-laget og U-laget involverer seg også.

– Hva er drivkraften?

– Først og fremst vil vi at jentene, både store og små, skal ha et tilbud som skal være gøy, men også skikkelig tilrettelagt. For barnefotballen er det også viktig for oss at de har et tett og effektivt kampprogram, og ikke en kamp på formiddag og en på ettermiddag, bare fordi man tenker på at mor og far skal bruke penger i kiosken; det er viktig å sette det sportslige først. Vi bruker også penger og ressurser på premieutdelingen, og dette er også med og bidrar til at folk kommer igjen og igjen, tror Hammersland.

Nå gleder hun seg til å komme i gang med jubileumsturneringen.

– Det har vært en fantastisk utvikling. I dag er det en selvfølge at jenter spiller fotball; slik har det ikke alltid vært, sier Mette Hammersland.

Lerøy Sandviken Jentecup spilles helgene 10.-11. mars og 17.-18. mars.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this